EXCLUSIV | Gabriela Firea, nemiloasă cu Nicuşor Dan după ce l-a dat afară pe Arşinel. „Este umilitor pentru un mare actor. Se iau nişte măsuri abominabile”

Gabriela Firea, ministrul Familei, a dezvăluit, marţi, în direct la România TV, că maestrul Alexandru Arşinel "simte afectat şi slăbit", după ce a fost dat afară din funcţia de director artistic al Teatrului "Constantin Tănase", printr-o decizie a primarului general Nicuşor Dan. Prim-vicepreşedintele PSD a spus că sunt "măsuri abominabile" şi că "în nicio ţară civilizată din lume nu există o astfel de atitudine defăimătoare şi umilitoare la adresa marilor artişti".

01 feb. 2022, 22:36
EXCLUSIV | Gabriela Firea, nemiloasă cu Nicuşor Dan după ce l-a dat afară pe Arşinel. „Este umilitor pentru un mare actor. Se iau nişte măsuri abominabile”

Gabriela Firea a reacţionat, după ce Alexandru Arşinel a fost transportat cu ambulanţa la spital pentru că i s-a făcut rău. Fostul primar al Capitalei

„Am comunicat azi prin mesaje şi a recunoscut faptul că se simte afectat şi slăbit în ultimele zile după tot ceea ce s-a întâmplat. A fost o lovitură foarte puternică pentru maestrul Arşinel, ca şi pentru toţi marii actori.

Avea permisiunea să intre în instituţiile pe care le-au creat în ultimii ani, chiar dacă nu au pus bazele, dar le-au susţinut din punct vedere artistic în ultimii 20-30 de ani”, a declarat Gabriela Firea, la emisiunea „Punctul Culminant” de la România TV, prezentată de Victor Ciutacu.

Citeşte şi: Alexandru Arșinel, dus de urgență la spital. Actorului i s-a făcut rău

Gabriela Firea, despre demiterea lui Arşinel de către Nicuşor Dan. „Nu poţi să scoţi un mare actor pe uşa teatrului doar din perspectivă birocratică”

„Nu poţi să scoţi un mare actor pe uşa teatrului doar din perspectivă birocratică, managerială. Maestrul Arşinel nu mai ocupa o funcţie de conducere de patru ani.

Am văzut azi comentarii.. Cum poate să fie director şi să încaseze un salariu de şef de instituţie maestrul Arşinel? Nu mai era director. Predase ştafeta marelui actor Vasile Muraru, dar era consilier artistic, ceea ce mi se pare corect şi de dorit şi de util pentru orice instituţie de teatru să aibă un mare actor, o mare valoare naţională, în calitate de consilier artistic.

Ce ar putea să consilieze un actor tânăr de 25-30 de ani dacă nu are experienţă?”, a mai precizat ministrul Familiei.

Citeşte şi: Gabriela Firea îl atacă pe Nicuşor Dan, acuzându-l că nu i-a prelungit contractul lui Arşinel: „E o imensă nedreptate. Nicuşor nu a făcut nicio economie prin această decizie”

Gabriela Firea, despre demiterea lui Arşinel de la Teatrul „Constantin Tănase”. „Este umilitor pentru un mare actor”

„Era afectat. Am schimbat aceste mesaje şi îi părea rău că s-a stârnit un val de comentarii pe care le-aş numi ne la locul lor pentru că se vorbeşte în necunoştinţă de cauză.

Este umilitor pentru un mare actor care se află într-o astfel de situaţie, care nu vrea decât să-şi aducă toată energia sa creatoare, toate eforturile sale pentru binele culturii româneşti, mai ales într-o perioadă atât de încercată de pandemie, în care se joacă în condiţii de restricţie, cu mai puţini spectatori în sală”, a mai precizat Gabriela Firea.

Întrebată cu ce încurca Alexandru Arşinel din moment ce ocupa o poziţie onorifică, fostul primar a catalogat decizia drept „de neconceput”.

„E de neimaginat. Se iau nişte măsuri care pot fi catalogate nu doar nedrepte. Sunt abominabile! Practic, afectează destinul unor oameni.

Ce economie se face la Primăria Capitalei dacă se reduce acest onorariu de consilier artist? Vă daţi seama că este o aberaţie!

Ca să consideri că ai făcut o mare reducere financiară la un teatru de renumele Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” pentru că ai dat afară un consilier artistic în persoana maestrului Alexandru Arşinel. Mi se pare de neconceput. În nicio ţară civilizată din lume nu există o astfel de atitudine defăimătoare şi umilitoare la adresa marilor artişti, marilor valori naţionale.

În 2017 am propus în CGMB şi s-a votat acel proiect, dar fără voturile USR, unde Nicuşor Dan este tatăl USR, pentru ca maestrul Arşinel să fie declarat cetăţean de onoare la Municipiului Bucureşti. USR a votat împotrivă!

A fost un gest mic faţă de cât de mare este Alexandru Arşinel. Toţi românii ar trebui să-i poarte respect”, a conchis Gabriela Firea.