EXCLUSIV Gabriela Firea tranşează problema căldurii şi apei calde în Capitală: „Nu voi minţi niciodată, ca actualul primar, dar în doi ani se pot schimba multe, dacă se intensifică ritmul lucrărilor”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a fost joi invitata Andreei Creţulescu, la România TV, unde a răspuns întrebărilor Bucureştenilor şi a prezentat soluţiile sale pentru problemele bucureştenilor.
Mircea Filipescu
30 mai 2024, 21:02
EXCLUSIV Gabriela Firea tranşează problema căldurii şi apei calde în Capitală:

Gabriela Firea a explicat cum este alcătuit bugetul Capitalei şi susţine că, deşi acesta este unul mare, nu este deloc suficient pentru a acoperi toate nevoile unei metropole de dimensiunea Bucureştiului. În plus, fostul primar susţine că bucureştenii plătesc cele mai mari taxe, astfel încât ar merita o alocare mai bună din PIB.

„Bucurestenii contribuie cu 25% din PIB-ul Romaniei si atunci este normal sa se intoarca aceste sume si i  confortul lor.Cand eram primar, in Bucuresti se intorceau doar 0,26% din PIB spre bucuresteni, iar in ultimul mandat s-au alocat 1,2%. In fiecare an, prin legea bugetului, se stabileste o formula, ce procent merge la Primaria Capitalei si cat la primariile de sector.

Am vorbit si cand eram primar despre faptul ca desi sumele par mari, avand in vedere populatia Bucurestiului, este nevoie in continuare de sprijin si finantare. Am auzit discutii despre eliminarea subventiei pentru transport in comun. Nu e vorba ca nu sunt de acord. Noi am propus acest proiect cand eram primar si au fost multe voci care au spus ca piedica nu este pretul, ci faptul ca se vor autobuze moderne, sa fie o retea care sa ajunga si in cartierele nou construite.

Multe dintre liniile pe care le-am deschis s-au anulat.

Important este ce prioritati are un primar.”, a declarat Firea.

Întrebată de Andreea Creţulescu de ce PSD nu a propus o lege care să reglementeze această problemă a alocării, Gabriela Firea a spus că astfel de încercări au avut loc, dar proiectele legislative s-au blocat.

„Din pacate, aceste bugete sunt afectate politic. Trebuie sa spun ca in primul si al doilea an de mandat am avut o cota nu suficienta, dar reuseam sa achitam facturile curente, investiile. Dar am propus atunci o recalculare si nu s-a facut. Apoi, in urmatorii doi ani, au inceput anume sicane pe sume, din cauza unor conflicte politice.

Daca am avea o lege a Capitalei adecvata, cu sume previzionate conform nevoilor, cu siguranta orasul s-ar dezvolta. Am inceput un proiect, dar s-a blocat, pentru ca au fost colegi care au sustinut disparitia sectoarelor, eu si colegii de la sectoare nu am fost de acord.

Noi am vrut unificarea bugetelor din Bucuresti si zonele limitrofe din Ilfov. Mai este o modalitate pentru a face rost de bani. Am atras un miliard de euro din bani europeni pentru STB, pentru investitii, desi ni se spunea sa nici nu depunem proiecte. Domnul Orban, de exemplu, a spus ca injumatateste cota.”, a explicat aceasta.

Gabriela Firea, despre asfaltarea străzilor

„Strada e a cetatenilor si regula e simpla. Acolo unde circula STB, apartin de Primaria Capitalei, celelalte de primariile de sector. Ca sa stie cetatenii pe cine sa se supere.

De aceea, in mandatul meu, am asfaltat toate bulevardele, dar ele trebuie intretinute, pentru ca gropi apar. E important si ce fel de lucrare faci. Am observat si eu ca in ultimii ani nu s-a mai asfaltat in Bucuresti.

Nu am sporit masiv numarul de angajati. Marile proiecte le-am realizat cu companii private, dar pentru intretinere este mult mai usor sa lucrezi cu o companie municipala, care se poate apuca imediat de lucru. Daca oamenii isi fac treaba, bucurestenii vor fi multumiti sa vada parcuri intretinute, ca acum sunt in paragina.

Nu se mai insista pe intretinerea orasului, nu s-a mai cumparat niciun autobuz electric sau hibrid. 400 de autobuze Euro 6 au fost cumparate in mandatul meu. Si am lasat toata documentatia pentru 100 de tramvaie noi, apoi domnul Nicusor Dan a venit si a zis ca era o virgula pusa aiurea si ca a facut el alte documente, deci el le-a cumparat.”, a spus fostul edil al capitalei.

Gabriela Firea consideră că problema încălzirii în capitală nu ar putea fi rezolvată integral într-un mandat de primar, dar a prezentat o soluţie, acuzându-l în acelaşi timp pe Nicuşor Dan că i-a minţit pe bucureşteni în campania electorală din 2020.

„Aceasta este o problema foarte grea, dupa prima, cea a traficului, care determina si poluarea. Ca orice om gospodar, faci ce e cel mai urgent, iar atunci avariile la reteaua secundara erau prioritare.

Dar am constatat ca in mandatul meu erau 1000 de debransari pe an, apoi au crescut la 2000, apoi la 3000 si acum la aproape 4000. Am obtinut peste 300 de milioane de euro nerambursabili, dar am folosit si bugetul intern, uitandu-ne pe harta vulnerabilitatii. Eu nu zic ca nu s-a facut nimic in ultimii patru ani, ci ritmul a fost foarte mult incetinit si banii aceia s-au pierdut. Este ceva care nu poate fi explicat. Ma intreaba oamenii de ce in doi ani nu s-a facut procedura de licitatii?

Banii trebuiau folositi din prima zi, pentru ca erau munciti deja de administratia trecuta.

Nu voi minti niciodata, ca actualul primar, sa spun ca din 28 septembrie toata lumea va avea apa calda. De aceea as vrea o dezbatere, in care sa putem spune toti ce am facut si ce vrem sa facem. In doi ani de zile se pot schimba multe, daca se schimba ritmul lucrarilor, sa fie unul rapid, asa cum l-am avut noi, si sa se foloseasca si fonduri interne si europene.

De asemenea, trebuie sa se faca o harta a lucrarilor, pentru a nu mai lucra haotic. Organizarile de santier nu sunt facute pentru un ritm de lucru asa cum merita bucurestenii. Trebuie, odata sapat, lucrat rapid si inchis la loc, nu sa stai luni de zile la o lucrare.”, susţine candidatul PSD la Primăria Capitalei.

Ce rezolvări vede Gabriela Firea pentru problema traficului şi consumului de droguri

„Am introdus si in programul actual si am avut ca prioritate si in mandatul de ministru al familiei. Chiar si azi am avut o intalnire. Autoritatile trebuie sa conlucreze, sa nu-si mai paseze responsabilitatea. Este responsabilitatea tuturor si trebuie sa merge impreuna cu specialisti in scoli, sa punem paza in scoli, in jurul salilor de jocuri de noroc. Acolo, in special, vin acesti dealeri si trebuie sa stim unde sunt aceste focare.

Eu m-am ocupat in special de subiectul natalitate, fertilitate.

Dar daca tinerii vor afla care sunt consecintele, daca parintii sunt consiliati, astfel incat sa nu se ajunga la o cronicizare, atunci se poate tine sub control si combate fenomenul. Am organizat si ca ministru al Familiei sesiuni de informare, am deschis un call center, aveam in plan si un site, dar a trebuit sa plec. Dar importanta este preventia, nu ceea ce se intampla cand fenomenul este la cote alarmante.”, este de părere Firea.

Prim-vicepreşedintele PSD a dezvăluit şi ce ar alege, în cazul în care ar câştiga şi Primăria Capitalei, şi un loc de europarlamentar.

„Mi-am dorit sa candidez la Primaria Capăitalei, m-am pregatit mult timp, din pacate am intrat mai tarziu in cursa si nu am avut timp sa amintesc cetatenilor realizarile din mandatul trecut. Daca cetatenii ma ajuta, categoric raman sa imi fac treaba la Bucuresti.”, a spus Firea.

În final, fostul primar al capitalei a promis că, dacă va fi aleasă din nou, va readuce marile parcuri din Bucureşti la strălucirea pe care o aveau în anii trecuţi.

„Cea mai mare bucurie a oamenilor este sa mearga sa se relaxeze in parcuri, pentru ca nu toata lumea are bani sa plece in weekend din Bucuresti. Categoric voi face repararea locurilor de joaca, care sunt distruse si accidenteaza copiii, a mobilierului si aleilor, expozitii florale si tot ce se intampla in mandatul meu si, din pacate, acum prea putin sau deloc nu se mai intampla.”, a încheiat aceasta.

Citeşte şi: Biroul Electoral Central (BEC), recomandări în premieră privind „interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral”: „Se recomandă a se trata cu discreţie aspectele aflate în legătură cu înfăţişarea tuturor persoanelor”

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa