EXCLUSIV George Pădure, fost primar al sectorului 1, turnat Securităţii de Traian Băsescu: „Eu eram în Belgia din 1980, iar notele despre mine încep exact din 1987, de când a venit Băsescu”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv, miercuri, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Unul dintre cei "turnaţi" de fostul preşedinte este George Pădure, care a făcut dezvăluiri din acea perioadă în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, moderată de Victor Ciutacu.

23 mart. 2022, 22:45
EXCLUSIV George Pădure, fost primar al sectorului 1, turnat Securităţii de Traian Băsescu: „Eu eram în Belgia din 1980, iar notele despre mine încep exact din 1987, de când a venit Băsescu”

George Pădure a fost ales, ca independent, primar al Sectorului 1 din București în mandatul 1996-2000, cu 63,2% din voturi. Cariera în afaceri şi-a început-o în Belgia, unde în 1986 și-a deschis propria afacere GEPA (denumirea venind de la primele litere ale numelui și prenumelui sau) şi unde l-a şi cunoscut pe Traian Băsescu, după cum a povestit la România TV.

Fiind vorbitor de 4 limbi (engleză, franceză, olandeză și greacă), acest lucru i-a facilitat deschiderea către comerțul internațional, astfel încât GEPA a devenit în scurt timp cel mai mare exportator de produse electronice pe piața Greciei.

Imediat după 1990 a revenit în țară și a înființat și aici firma GEPA, cu denumirea completă GEPA Electro Center, care în foarte scurt timp, a devenit prima societate românească la standarde occidentale.

„De cunoscut, il cunosteam de copil, suntem amandoi constanteni. Anii au trecut, ne-am uitat, am emigrat in Belgia, am devenit cetatean belgian si lucram unde lucra si dansul, doar ca nu eram angajat, ci aveam firma mea prin care distribuiam produse electrice si electronice in Antwerp.

Traian Basescu dadea rapoarte, eu sunt din 1980 in Belgia, dar dosarul meu este din 1987, exact de cand a venit el in Belgia. Nu aveam niciun fel de contact cu el acolo, dar intr-adevar ma simteam urmarit. Eu nu traficam droguri sau aur, ci livram, imi faceam treaba.

Citeşte şi: EXCLUSIVITATE Victor Ponta, despre verdictul de colaborator al lui Băsescu: „A fost votat de milioane de români ca să nu iasă Năstase. Dacă la fel votăm şi în 2024, suntem idioţi incurabili”

Mai mult, eu aveam si un magazin, pe care el scria ca il tineam mereu inchis. El spunea ca era sediu conspirativ.

Acum nu ma doare ceea ce mi-a facut el atunci, ci ceea ce s-a intamplat 10 ani cat a fost presedinte, cum ne-a mintit pe toti, inclusiv pe mine. L-am intrebat, cand am fost adversari in campanie, si a spus ca nu m-a turnat, ca isi da demisia si iese din campanie daca a facut asa ceva.

Faptul ca a pus trei semne de exclamare cand a spus ca nu a luat un televizor de la mine denota faptul ca mereu a incercat sa transmita ca el nu s-a manjit cu absolut nimic.

Eu aveam sute de televizoare si alte aparate, care plecau mereu spre Grecia. Eu nu aveam cum sa ma duc sa iau un televizor pentru el, dintr-un transport. Ala era un sediu de aproape 120 de metri patrati, ce se astepta sa tin acolo?

Eu am fost urmarit pana in 1992, nu inteleg de ce, pentru ca deja intrase Roamnia in democratie. Eu anul trecut am aflat ca am fost urmarit. Apoi am luat dosarul de la CNSAS, pana atunci nu am facut absolut nimic. Nu mi-a pasat, nu m-a interesat, nu stiam procedura.

Eu la momentul ala, in Belgia, mergeam pe strada si tremuram, pentru ca auzisem de atatea cazuri in Europa de romani impuscati de diverse structuri. Mai ales ca aveam si familie, eram capul familiei.

Ce regret este epurarea, distrugerea de familii, distrugerea viitorului romanilor de catre Basescu. Acela a fost momentul cand romanii au incetat sa mai aiba incredere in autoritati si va fi foarte greu ca aceasta sa fie recuperata de un alt presedinte.”, a spus George Pădure, unul dintre românii despre care Traian Băsescu a oferit note informative Securităţii comuniste.

Notă informativă a lui Traian Băsescu

Notele informative ale lui Băsescu despre George Pădure

„Așa cum am informat, în luna mai, tentativa de rămânere în străinătate a căpitanului LABIS la bordul navei „Piatra Olt”, recuperarea lui LABIS și discuția cu acesta, cu ocazia îmbarcării sale pe „Tutova”, pentru repatriere, m-au făcut să trag concluzia că PĂDURE se ocupă cu recrutarea în vederea rămânerii la Anvers a personalului de pe navele noastre”, scrie sursa „Traian” în această Notă Informativă.

„Mai mult, din diverse surse, am aflat că PĂDURE și-a petrecut o bună parte din vara anului 1988, pe litoral, la Eforie, unde putea fi văzut zilnic în restaurantul hotelului «Europa», lucru care explică probabil numărul mare de ospătari din Eforie care au rămas în Anvers și Rotterdam de la bordul navelor noastre.

Desigur, nu trebuie să se înțeleagă că PĂDURE s-a ocupat în Eforie numai cu recrutarea ospătarilor. Deși nu am probe în acest sens, am convingerea că PĂDURE a contactat în vara anului 1988 toate categoriile de personal navigant, mai ales prin intermediul persoanelor care reușesc să intermedieze în procurarea la negru de către unii marinari a unor sume în valută cu care pleacă în voiaj”, se mai arată în documentul incendiar obținut de George Pădure din arhiva CNSAS.

Notă informativă a lui Traian Băsescu

Băsescu vorbeşte în notele sale, transmise în perioada în care se afla la Bruxelles, şi despre afacerile lui George Pădure.

„Are un magazin de desfacere a televizoarelor, marca Grunding, situat pe Italia Lai, într-o poziție extrem de discretă, care nu este «bătută» de marinarii noștri. Magazinul constă într-o încăpere relativ spațioasă, amenajată cu rafturi pe care sunt dispuse nu mai mult de 14-16 televizoare, deși spațiul i-ar permite să aibă pe rafturi cel puțin 50-60 televizoare. Într-un colț al magazinului se află o încăpere-anexă prin care se intră într-un birou ca singură încăpere anexă a magazinului. În mod normal, un magazin adevărat ar trebui să aibă o magazie unde să se afle cutii cu televizoare similare celor aflate în rafturi, în vederea comercializării”, se arată în Nota Informativă ajunsă la Securitate.

Notă informativă a lui Traian Băsescu

Sursa „Traian” descrie și cum a încercat să se insinueze pe lângă „ținta” Pădure, pentru a obține informații. „Pentru a-mi confirma presupunerile că acesta este orice, numai magazin de desfacere a televizoarelor nu este, am optat pentru un televizor, cu intenția fermă de a-l cumpăra (lucru pe care l-am făcut, de altfel, în alt magazin – televizorul fiindu-mi necesar în apartament).

Am fost surprins să constat că PĂDURE nu a putut să-mi ofere televizorul solicitat, spunându-mi că nu ține televizoare în stoc, dar că mi-l poate comanda în fabrică și-l pot avea în două săptămâni. În intenția de a mai discuta cu PĂDURE (desigur, orice numai problema transfugilor nu), am mai trecut de câteva ori pe la magazinul lui PĂDURE, dar adesea magazinul său era închis, în ore la care toate celelalte magazine erau deschise, ceea ce vădește un total dezinteres comercial.

Menționez că am discutat cu PĂDURE de 4-5 ori, încă de la prima discuție m-am prezentat, ulterior menținând relații amicale. Vizitele ulterioare pe care i le-am făcut justificându-le prin solicitarea primită de la o navă sau alta de a le da informații asupra prețurilor la diverse tipuri de televizoare sau piese de schimb”, se mai relatează în document.

Citeşte şi: Traian Băsescu, colaborator al Securităţii. Notele lui Petrov: „o chiriaşă a avut legături cu un cetăţean arab”, informaţii despre colegi care jucau poker şi care „elogiază modul de viaţă din Apus”