EXCLUSIV Gigi Becali, după ce a obţinut la CEDO despăgubiri de 1 euro de la statul român: „Fac revizuire, pe mine banii mă interesează”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat motivarea în cazul procesului intentat de Gigi Becali statului român în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar finanţatorul FCSB s-a mai dezumflat după entuziasmul de marţi.

21 feb. 2024, 21:58
EXCLUSIV Gigi Becali, după ce a obţinut la CEDO despăgubiri de 1 euro de la statul român: „Fac revizuire, pe mine banii mă interesează”
Gigi Becali a anunţat că a câştigat un proces împotriva României la CEDO. Acuzaţii incendiare lansate de patronul lui FCSB

Motivarea CEDO detonează bomba pentru Gigi Becali. În motivarea scrisă emisă de instituția de la Strasbourg se subliniază că deciziile instanțelor naționale sunt temeinic motivate și nu se pot pune în discuție concluziile acestora.

În schimb, CEDO admite nemulțumirea reclamanților (Gigi Becali și Dumitru Cioflină) referitoare la durata primului proces penal introdus.

Prin urmare, Curtea a hotărât la termenul de marți achitarea sumei de 1 euro de către statul român pentru prejudiciul moral suferit, atât cât au solicitat reclamanții.

Marți dimineață, 20 februarie 2024, Gigi Becali a fost înștiințat de avocații săi că a câștigat la CEDO un proces vechi de un deceniu. Este vorba despre plângerea pe care finanțatorul FCSB a făcut-o în 2013, atunci când a fost condamnat la închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

Gigi Becali a anunţat că a câştigat un proces împotriva României la CEDO. Acuzaţii incendiare lansate de patronul lui FCSB

Așteptam o veste 10 ani și am primit-o acum un sfert de oră. Sunt atât de bucuros de vestea asta. Da, am câștigat un proces. Un proces la CEDO. De 10 ani îl aștept”, a transmis marţiGigi Becali după aflarea veștii.

Miercuri, în exclusivitate la eminsiune a punctul culminant de la România TV, Gigi Becali a declarat: „O sa fac revizuire sa iau si banii inapoi. Anularea nu ma intereseaza, ce, imi mai da viata inapoi. Fac revizuire pe cale civila. Pentru 800.000, am dat 3 milioane, pe mine banii ma intereseaza. Am platit numai eu, ca eram in solidar cu Babiuc si Cioflina. Pai ce era sa fac, sa las sa plateasca Cioflina? L-am sunat. El o luase razna din puscarie, ca nu mai suporta rusinea, ca a fost de mic copil de armata. Acum, saracu, degeaba reparatie, ca e dus, nici nu a inteles ce reparatie i s-a facut”.

AFFAIRE BECALI ET CIOFLINĂ c. ROUMANIE

Referitor la motivarea pe care Gigi Becali a primit-o de la CEDO, care poate fi consultată aici, patronul FCSB a mai avut un motiv de mândrie. În documente oficiale de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului apare ca fiind „proprietarul clubului de fotbal Steaua București”:

„George Becali („primul reclamant”) este un om de afaceri și om politic român care, la momentul faptelor, era proprietarul clubului de fotbal Steaua București.
EXCLUSIV. Gigi Becali, despre „fina” Gabriela Firea: „Eu i-am zis că funcţia de primar e de bărbat. Femeia, având stăpân pe bărbat, ea nu e făcută să stăpânească”

Dumitru Cioflină („al doilea reclamant”) era, la momentul faptelor, secretar de stat la Ministerul Apărării (‘Ministerul’) și șef al Statului Major”, se arată în motivarea publicată de oficialii CEDO de la Strasbourg.

În 2013, Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Patronul FCSB a executat un an și 10 luni din pedeapsă, iar în primăvara anului 2015 a fost eliberat.

 

Pe data de 20 mai 2013, finanțatorul celor de la FCSB a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, respectiv generalul Dumitru Cioflină, fostul şef al Statului Major, au primit câte doi ani.