EXCLUSIV | Lia Olguţa Vasilescu, despre dezastrul provocat de furtuna puternică în Craiova. „Am avut o furtună tropicală. Craiovenii să nu intre în parcuri nici astăzi”

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a vorbit, duminică, în direct la România TV, despre pagubele produse în oraş de ploaia torenţială despre care spune că a fost precum o furtună tropicală, însoţită de vânt puternic. De asemenea, edilul social-democrat a criticat Ministerul de Interne şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență care gestionează sistemul Ro-Alert deoarece "ne-am obişnuit ca alerta să vină după ce se întâmplă nenorocirea".

03 iul. 2022, 10:43

Lia Olguţa Vasilescu, fostă jurnalistă, a spus că ploaia torenţială care s-a abătut sâmbătă după-amiază asupra Craiovei a făcut prăpăd în oraş. În doar câteva minute, străzile s-au umplut cu apă deoarece sistemul de canalizare nu a putut face faţă volumului uriaş de apă care a căzut din cer.

„Este din ce în ce mai rău pentru că la fiecare ploaie creşte cantitatea de apă. Am avut peste 62 de litri pe metrul pătrat. De data aceasta am avut o furtună tropicală, combinată cu viteze ale vântului foarte puternice.

Au fost stâlpi de iluminat retezaţi de la jumătate. Au fost 22 de acoperişuri luate de vânt după bilanţul noastru. Am avut 53 de copaci căzuţi care au blocat arterele de circulaţie, fără a lua pune la socoteală alţi copaci din parcuri.

28 de străzi inundate. ISU spune 60. Ei contabilizează şi unde a fost apa la 10 centimetri. Au fost 28 de străzi cu probleme foarte mari şi vreo 36 de autoturisme avariate, din cauza pomilor care au căzuţi şi din cauza stâlpilor retezaţi de vânt”, a declarat primarul Craiovei, duminică, la România TV.

Citeşte şi: Incendiu violent la groapa de gunoi din Băicoi. Mesaj Ro-Alert, emis din cauza degajărilor de fum VIDEO

Lia Olguţa Vasilescu bate obrazul ministrului de Interne. „Ne-am obişnuit ca alerta să vină după ce se întâmplă nenorocirea”

În urma ploii torenţiale, primarul Craiovei nu a ezitat să critice modul în care funcţionează sistemul Ro-Alert care este implementat de către Ministerul de  Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

„Ne-am obişnuit ca alerta să vină după ce se întâmplă nenorocirea. Asta am păţit şi la polei şi la furtuni.

Am rămas pe teren azi noapte până la ora 2. După aceea am retras oamenii. De la ora 7 suntem iarăşi pe străzi cu salubritatea care curăţă străzile”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Olguţa Vasilescu, îndemn către craioveni după furtuna puternică. „Să nu intre în parcuri nici astăzi”

„Rugămintea mea pentru craioveni e să nu intre în parcuri nici astăzi pentru că sunt foarte mulţi arbori înclinaţi de vânt şi care sunt periculoşi. Trebuie să-i evaluăm foarte bine.

Şi ieri i-am rugat să nu iasă pe străzi. La jumătate de oră după furtună, ziceai că e începerea anului şcolar pe 15 septembrie. Atât de multe maşini erau!

Chiar nu cred că era nimic de văzut sau de ieşit la plimbare. E foarte periculos. Şi acum e în parcuri e periculos. O să ţinem şi azi parcurile închise cel puţin până reuşim să vedem ce se întâmplă cu arborii de acolo, câţi va trebui să-i tăiem”, a concluzionat Lia Olguţa Vasilescu, la România TV.

Citeşte şi: Ploile torenţiale au făcut prăpăd în Craiova. Ce măsuri va lua primăria ca să ajute cetăţenii afectaţi. Primarul Lia Olguţa Vasilescu: „Ce am văzut pe teren nu credeam că se poate”