EXCLUSIV Lili Ruse, factură uriaşă la gaze: „Nu am plătit niciodată atât de mult în cei 12 ani de când locuiesc la casă”

Lili Ruse se numără printre persoanele care au primit o factură uriaşă la gaze după regularizare. Jurnalista România Tv spune că nu a plătit niciodată o factură aât de mare în cei 12 ani de când locuieşte la casă.

31 aug. 2021, 11:41
EXCLUSIV Lili Ruse, factură uriaşă la gaze: „Nu am plătit niciodată atât de mult în cei 12 ani de când locuiesc la casă”

Lili Ruse, factură uriaşă la gaze. Cunoscuta prezentatoare România Tv a primit o factură la gaze în valoare de 1. 800 de lei. Suma uriaşă reprezintă o regularizare a furnizorului de gaze pe perioada verii.

Lili Ruse, factură uriaşă la gaze

Citeşte şi Facturi mai scumpe cu 80% la gaze. „În loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat me­canismul perfect de scumpire”

Jurnalista România Tv se numără printre românii care s-au trezit cu facturi uriaşe la gaze.

„La noi acasă nu e ca la Nicușor Dan: nu soția plătește facturile. Dar până și ea s-a prins că o factură de 1800 de lei la gaze, pe perioada verii, e mare rău. Winter is coming. Literally”, a scris pe Facebook jurnalista.

Într-o intervenţie telefonică la România Tv, Lili Ruse a explicat faptul că niciodată nu a plătit atât de mult la gaze. Aceasta a precizat că anul trecut, în acelaşi interval, plătea facturi în valoare de 50-60 de lei.

„Aseara am primit aceasta factura la gaze, 1800 de lei. Este o regularizare pe perioada verii. Enel a estimat un consum urias, de aproape 1000 de metri cubi, consum pe care nu l-am avut nici măcar în lunile de iarnă.

Nu am platit niciodată atat in cei 12 ani de cand locuiesc la casa. Sora mea, care are o casa asemanatoare, a primit o regularizare de 2500 de lei. Anul trecut, în acelaşi interval, plateam 50-60 de lei pe lună.

Sunt o multime de cazuri. Sunt oameni care au primit regularizari de 2600 de lei. Nu stim de unde vine, o sa facem sesizari la ANRE, la Enel. Vorbim de un abuz. Mă gandeam cu groază că daca acum am 1800 de lei, la iarnă vor fi facturi de 4000 de lei.”, a spus jurnalista la România Tv.

Reamintim că o familie din Alba Iulia a primit o factură de regularizare la energie electrică de aproape 28.000 lei, pe care au postat-o pe reţelele sociale. Compania Electrica Furnizare, cea care a emis factura, a venit cu precizări şi arată că factura a fost transmisă automat, în mod eronat, către client din cauza unei anomalii pe lanţul de facturare şi în sistemul informatic.

Furnizorul a decis totodată să storneze factura până la clarificarea modului de funcţionare a întregului lanţ de facturare.

Citeşte şi Încălzirea locuinţei, pe timp de iarnă, la doar 21 de grade ar reduce factura la gaze cu 15%

Virgil Popescu anunţă controale la furnizorii de gaze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că de marţi ANRE şi ANPC vor începe controale la furnizorii de gaze, după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificarea preţurilor şi facturi exorbitante. Ministrul afirmă că furnizorii care au anunţat un preţ fix pentru un an de zile şi îl modifică intră sub incidenţa a două legi şi vor fi amendaţi, în unele cazuri amenzile fiind ”fabuloase”.

”Începe controlul ANRE cu Protecţia Consumatorului la toţi furnizorii de gaze. Lucrurile sunt foarte simple (…) nu aveau voie să mărească preţul pentru că în mai au anunţat oferta de 1 iulie. Compania respectivă a anunţat preţul, cu preţ fix pe un an de zile. Dacă tu modifici preţul şi ai anunţat că e preţ fix pe un an de zile, dacă modifici preţul, intri sub incidenţa a două legi: una e legea protecţiei consumatorului la ofertă înşelătoare, care nu are amendă aşa de mare. A doua este amendă între 5 şi 10% pe cifra de afaceri pe Legea energiei, pe acelaşi lucru: ofertă înşelătoare.

Eu îi rog pe toţi furnizorii să fie corecţi, să aibă corectitudine faţă de clienţi şi să nu abuzeze de poziţia lor dominantă pe piaţă, pentru că omul nu se uită pe contract când face. Se uită pe ofertă, vede, după care semnează mai departe (…) Dacă au semnat un contract în care au clauză de mărire şi nu au mers pe ofertă cu preţ fix, din păcate, acolo nu îi mai poate ajuta nimeni”, a mai declarat ministrul la Digi 24.

Hidroelectrica a primit cele mai mari amenzi de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, în timp ce Enel este compania pe numele căreia s-au depus cele mai multe reclamaţii, arată datele furnizate de ANRE pentru AGERPRES.