Încălzirea locuinţei, pe timp de iarnă, la doar 21 de grade ar reduce factura la gaze cu 15%

Încălzirea locuinţei, iarna, la o temperatură de 21 de grade Celsius ar aduce economii de 15%, susţine şeful Engie România.

05 iun. 2021, 09:39
Încălzirea locuinţei, pe timp de iarnă, la doar 21 de grade ar reduce factura la gaze cu 15%

Încălzirea locuinţei, atunci când temperaturile sunt scăzute, este recomandat să nu se facă la temperaturi mai mari de 19 grade Celsius. Aceasta este, de altfel, temperatura optimă pentru sănătatea corpului, susţine directorul general al Engie România, Eric Stab.

Încălzirea locuinţei la români vs europeni: românii preferă o temperatură de 23 de grade, europenii – 21 de grade

Stab este de părere că reducerea temperaturii în locuinţă de la 23 la 21 de grade ar aduce o economie de 15%. Spre deosebire de români, care s-au obişnuit să aibă în casă, în medie, 23 de grade, la europeni temperatura optimă este de 21 de grade.

Un sondaj a relevat faptul că temperatura pe care o simt optimă consumatorii români în timpul iernii este de 23 de grade Celsius. Sondaje similare au fost făcute în Europa şi temperatura medie aşteptată la consumatorii de acolo este de 21 de grade. Se spune că temperatura optimă pentru sănătatea corpului este de 19 grade. Să fiu sincer, nici eu nu am 19 grade, însă dacă românii ar reduce temperatura iarna de la 23 la 21 de grade, cât este media europeană, doar făcând asta ar economisi 15% din energia consumată iarna„, a declarat Eric Stab, potrivit Agerpes, la lansarea EFdeN Sustainable City.

Cum se explică majorarea preţului la gaze de la 1 iulie

Referitor la creşterea preţului la gaze cu circa 25% de la 1 iulie, Stab a spus că aceasta se explică prin faptul că, în prima parte a pandemiei, preţurile angro au scăzut foarte mult.

Citeste si Preşedintele secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Ilie Van: „Preţul cărnii de porc va creşte cu 25% în Europa, din cauza cererii mari din China”

În prima parte a perioadei de pandemie, preţurile angro la gaze şi electricitate au scăzut semnificativ. Apoi, în ultima vreme, ceea ce vedem este o creştere abruptă a preţurilor pentru gaze şi electricitate, atât în România, cât şi în restul lumii. Nu este valabil doar pentru energie, ci pentru toate mărfurile în general, mă refer la cupru, fier, multe mărfuri„, a spus şeful Engie.

Stab a mai subliniat importanţa acordării de mai multă atenţie eficienţei energetice. El a adus în discuţie tehnologiile noi, care au un consum redus de energie. Stab a precizat că este o piaţă complet liberalizată, iar oamenii îşi pot alege orice furnizor doresc, însă să foe atenţi şi la calitatea produsului achiziţionat, nu doar la preţ.

Încurajăm oamenii să iasă la shopping, să caute oferta care li se potriveşte cel mai bine. Preţul este important, dar nu este singurul criteriu la care trebuie să ne uităm, foarte importantă este şi calitatea serviciului„, a mai afirmat Stab.

Citeste si  Salariul minim pe economie ajunge la 3.000 de lei. Cristian Ghinea: Va fi o formulă fixă