EXCLUSIV Liviu Mihaiu, fostul guvernator al Deltei Dunării, are soluţia în scandalul Bâstroe: „Noi avem butonul roşu, putem să transferăm debitul Dunării pe Sulina”

Scandalul adâncirii Canalului Bâstroe de către autorităţile ucrainene se adânceşte pe zi ce trece, în ciuda eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis de a transmite că acesta ar fi un non-subiect, iar ultima voce care a explicat despre ce este vorba în această speţă a fost Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării, invitat de Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV.

23 feb. 2023, 22:50
EXCLUSIV Liviu Mihaiu, fostul guvernator al Deltei Dunării, are soluţia în scandalul Bâstroe: „Noi avem butonul roşu, putem să transferăm debitul Dunării pe Sulina”

Liviu Mihaiu a declarat că planurile ucrainenilor de a face Canalul Bâstroe navigabil pentru nave de mare tonaj este unul foarte vechi, încă dinainte de destrămarea URSS, iar odată cu obţinerea independenţei, acestea au devenit din ce în ce mai ambiţioase.

După spusele jurnalistului, Ucraina ar dori chiar să transforme Braţul Chilia în unul navigabil, dar asta ar costa extrem de mult, iar pe de altă parte România are la dispoziţie un aşa zis „buton roşu”, care le poate da uşor planurile peste cap vecinilor.

„O sa incep totusi spunand ca avem cum sa-i impiedicam. Vad mai multe planuri, economic, militar, ecologic si politic. Acest vis al Ucrainei este vechi de peste 70 de ani. Ca ei treceau doar pe Sulina, singurul canal navigabil, conform tratatelor internationale. Ei inca din 2004 voiau asta. Propaganda spune sa nu aprindem lucrurile, ca sunt chestii geopolitice, grele. Doi la mana, Canalul Bastroe are 8 km doar, dar visul cel mare este sa faca Bratul Chilia navigabil. Ei vor sa evite Sulina. Asta e o nebunie, ca sa il faci pe asta navigabil trebuie sa bagi miliarde.

Citeşte şi: EXCLUSIV Tanczos Barna intervine în scandalul Bâstroe: „Nu am primit informaţii oficiale, lucrările nu au fost comunicate părtii române”

Ei acum profita de conjunctura. Avem trei brate, daca pe asta tragem 80% din apa, celelalte seaca sau se colmateaza si devin nenavigabile. E misto ca vor si finantare, vor si pe bani europeni. Apoi mai e planul politic. Dar acolo il avem pe Mircea Geaona la NATO, in care eu am mare incredere. Geaona a vorbit cu Dmitri Kuleba si i-a spus si de problema Bastroe si de cea cu romanii din Ucraina, iar cand spune numarul 2 la NATO, trebuie sa asculti.

Butonul rosu il avem, noi putem sa transferam debitul pe Sulina, dar asta depinde si de cel mai puternic aliat al Romaniei, SUA.

Deci daca fac ei ce vor, toata biodiversitatea Deltei este terminata. Orice tratat spune ca daca vor sa faca ceva, trebuie sa ne ceara acceptul. Inteleg ca ne-au cerut si nu le-am dat.”, a declarat Liviu Mihaiu, la România TV.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, sătul de „politica pumnului în gură”: „Naraţiuni servite propagandei pentru a fi livrate credulilor”