EXCLUSIV | Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre ajutoarele de 700 de lei pentru pensionari, amânarea ratelor la bănci şi îngheţarea angajărilor la stat. „Toate măsurile vor fi de la 1 iulie”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat detalii, marţi, în direct la România TV, despre pachetul economico-social prin care coaliţia va veni în sprijinul românilor cu venituri mici.

24 mai 2022, 22:02
EXCLUSIV | Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre ajutoarele de 700 de lei pentru pensionari, amânarea ratelor la bănci şi îngheţarea angajărilor la stat. „Toate măsurile vor fi de la 1 iulie”

Marcel Ciolacu a dat detalii în emisiunea „Punctul Culminant”, despre ajutorul de 700 de lei de care vor beneficia pensionarii cu pensii mai mici de 2.000 de lei şi despre modalitatea prin care vor fi amânare ratele la bănci

„Toate măsurile vor fi de la 1 iulie. S-a venit şi pachetul pentru amânarea ratelor la bănci. Era de aşteptat acest lucru. Românii vor decide dacă au nevoie de acest instrument sau nu. În acest moment, încep discuțiile între sistemul bancar şi ministrul de Finanţe şi BNR. A existat o discuţie prealabilă între ministrul de Finanţe şi băncile din România. Era de aşteptat o astfel de măsură.

E un lucru cât se poate normal şi o nevoie pentru români în această perioadă, ţinând cont de inflaţie şi de scumpiri”, a declarat preşedintele PSD, la România TV.

Marcel Ciolacu a vorbit şi despre modul în care vor fi acordate ajutoarele pentru cei aproape 3,3 milioane de pensionari.

„Trebuie să ajutăm categoria cu veniturile cele mai mici în această perioadă. În luna ianuarie s-a venit pentru veniturile. S-a venit cu un ajutor pentru pensiile până în 1.600 de lei. Acum s-a venit pentru pensiile până în 2.000 de lei”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Marcel Ciolacu, încrezător în revenirea economică a României. „Vom menţine acest trend de creştere în acest an.

„PSD a intrat la guvernare de şase luni. Vorbim de al treilea pachet. Am avut o creştere economică pe primul trimestru, să fim corecţi şi să dăm Guvernului şi coaliţiei ce e al lor. Au venit cu foarte multe ajutoare şi pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri.

Vom menţine acest trend de creştere în acest an. E o mare diferenţă între creşterea economică şi ce se regăsește la oameni în această perioadă. M-am uitat şi la componenţa inflaţiei. Continuă 42% să fie din creşterea preţurilor la energie”, a punctat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă dă explicaţii despre coaliţia cu PSD. „Chiar dacă pare împotriva firii, totuşi, a asigurat stabilitatea de care aveam nevoie”

Preşedintele PSD explică de ce au fost îngheţate angajările la stat şi de unde se vor tăia 10% din cheltuieli. „Voi tăia de la deplasările externe ale parlamentarilor”

Preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că se vor face tăieri „de la bunuri şi servicii”.

„În acest moment, fiecare minister. Avem de ales. Rămâne statul să nu aibă nicio restricţie şi punem restricţii la cei cu venituri mici şi medii? Trebuie să existe în oglindă şi din partea statului român un efort. Mi se pare cât se poate de corect”, a afirmat Ciolacu.

Liderul social-democrat a dat exemplu că la Camera Deputaţilor va tăia din costurile cu deplasările externe ale parlamentarilor.

„Eu de aproape o lună şi jumătate am spus că ar trebui ca toate instituţiile să-şi facă audit intern şi să vadă de unde trebuie să facă economii. Am făcut acest lucru la nivelul Camerei Deputaţilor cu secretarul general şi vom găsi soluţii pentru a pune legea în aplicare.

Voi tăia de la deplasările externe ale parlamentarilor. O să facem o analiză la nivelul Biroului Permanent al Camerei şi să vedem de unde necesar cu adevărat să fie o deplasare a unui deputat.

Trebuie să fie un efort din partea oamenilor politic, a aparatului de stat, poate a autorităţilor locale. Nu poţi să duci toată povara acestei crize economice, energetice şi a acestui război”, a explicat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum va putea realiza Marcel Cioloş angajări la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ciolacu a explicat că Boloş „încearcă să-şi creioneze o echipă” deoarece este nevoie de o absorţie crescută a banilor europeni.

„În primul rând că s-a hotărât că (pentru uspendarea angajărilor la stat) se va începe cu 1 iulie pentru că existau nişte concursuri, să nu aibă statul anumite procese cu nişte oameni. E normal, e măsură juridică.

Marcel Boloş încearcă să-şi creioneze o echipă în MIPE pentru că nu putem depăşi acest moment fără o absorţie aşteptată de români şi asumată politic de acest Guvern.

Într-o perioadă foarte scurtă, am reuşit ca din exerciţiul financiar trecut să mutăm nişte sume care erau granturi şi s-au alocat pentru voucherele către cei cu venituri mai reduse. Sunt foarte multe de făcut şi de spus, în schimb, văd o eficienţă guvernamentală şi o reacţie în timp real.

De mult timp n-am văzut un Guvern funcţionând la acest mod. Avem puncte de vedere diferite, ceea ce e normal. Le vorbim în spaţiul public, dar respectându-ne unul pe celălalt”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu dă de pământ cu George Simion şi protestele AUR din faţa biroului său. „Ştim că sunt încurajate de dictatorul Putin”