EXCLUSIV Marcel Ciolacu, anunţ important despre scăderea facturilor la energie. Ce se întâmplă cu tăierea accizei la carburanţi

Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri seară, la România Tv, despre măsurile pe care le ia în calcul coaliţia de guvernare pentru scăderea facturilor la gaze şi energie electrică. De asemenea, liderul PSD a dezvăluit ce se întâmplă cu tăierea accizei la carburanţi.

23 feb. 2022, 22:02
EXCLUSIV Marcel Ciolacu, anunţ important despre scăderea facturilor la energie. Ce se întâmplă cu tăierea accizei la carburanţi
Marcel Ciolacu, anunţ important despre scăderea preţurilor la carburanţi

Marcel Ciolacu anunţă că tariful la energie electrică şi la gaze va rămâne neschimbat în perioada următoare. Mai mult, liderul PSD susţine că se vrea ca acesta să rămână la fel până în 2025.

Marcel Ciolacu, anunţ important despre scăderea facturilor la energie

Preşedintele partidului social-democrat anunţă ce se întâmplă cu facturile românilor în următoarea perioadă.

„În acest moment există o ordonanta care a limitat pretul atat in zona casnica, cat si in zona IMM-urilor. Este din februarie până în martie. 

În acest moment, pretul energiei electrice este pentru zona casnică 0,8 lei şi va ramane asa, iar la imm-uri un leu. La gaze este 0,31 cu 0,37. Aceste preturi se vor regăsi si in următorul act normativ. Avem ceva predictibil pe tot parcursul anului în curs. Am dori o extensie pana in 2025. Ordonantele trebuiesc date anual. Acest tarif va rămane neschimbat.

Dl prim-ministru a venit si cu un tarif social, pentru cei care consumă cel mai putin. Nu depui nimic, e in functie de consumul pe care il ai. Nu trebuie nici cerere, nici depunere de dosar, nimic„, a declarat Ciolacu la România Tv.

Citeşte şi Guvernul anunţă posibilitatea recalculării facturilor din luna noiembrie 2021

Ce se întâmplă cu tăierea accizei la carburanţi

Referitor la scumpirea carburanţilor, liderul PSD spune că în cadrul coaliţiei de guvernare s-a discutat despre reducerea accizei, iar premierul şi producătorii urmează să stabilescă dacă această măsură este una oportună sau nu.

Intai trebuie să rezolvăm cauza. Cauzele la toate aceste scumpiri, până să se scumpească si barilul din cauza conflictului din Ucraina, au fost scumpirile la energie. Închidem capitolul cu energiea, ca piata sa se reaşeze, si pe urmă se va merge in lant.

Am discutat si de reducerea accizei la carburant. Ramane ca primul ministru si cu producatorii sa ia o decize. Să vedem daca e oportună, dacă duce la scăderea preţului. Din cifrele noastre ar duce la o scădere de un leu. Acum sa vedem cat influenteazza conflictul din Ucraina aceste preturi”, a mai spus liderul PSD.

Reamintim că președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat miercuri, la 24 de ore după ce ministrul Finanțelor a anunțat înjumătățirea accizei la carburant, că măsura contravine normelor europene.

„Automat intri în procedură de infringement”, a afirmat Florin Cîțu. El a spus că nu poate fi negociat cu Comisia Europeană scăderea cu 50% a accizei la carburant în România. Liderul PNL a adăugat că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), trebuie să explice de ce a anunțat acea măsură după ședința coaliției.

Florin Cîțu a menționat că în ședința de marți a coaliției de guvernare el a spus că este de acord cu propunerea PSD de înjumătățire a accizei la combustibil cu două condiții: dacă o astfel de măsură va duce la un preţ mai mic la pompă și dacă măsura este acceptată de oficialii europeni.

Coaliţia a validat marţi reducerea temporară, cu 50%, a accizei la carburanţi, măsură care ar scădea preţul la pompă imediat cu peste 1 leu, a anunţat, marţi, pe Facebook, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Citeşte şi Soluţia guvernanţilor pentru scăderea preţului carburanţilor. Liderii Coaliţiei au decis reducerea cu 50% a accizei. Câciu: Măsura ar scădea imediat preţul la pompă cu peste 1 leu