EXCLUSIV | Marcel Ciolacu ar putea fi premierul desemnat de Klaus Iohannis. Planul preşedintelui prin care ar uita de rivalitatea PNL – PSD

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, ar putea fi desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis. De altfel, surse politice din conducerea partidului au declarat pentru România TV că varianta Marcel Ciolacu premier este cea cu care social-democraţii vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni.

06 nov. 2021, 22:43
EXCLUSIV | Marcel Ciolacu ar putea fi premierul desemnat de Klaus Iohannis. Planul preşedintelui prin care ar uita de rivalitatea PNL – PSD
foto: Mediafax Foto

Surse politice au declarat pentru România TV că Marcel Ciolacu ar putea fi premierul României. Aceasta este o variantă cu care PSD va merge mai departe. În cercuri restrânse de la conducerea partidului, social-democraţii au discutat despre varianta Marcel Ciolacu premier.

De asemenea, propunerea ca Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier ar putea fi acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, chiar dacă anterior şeful statului spusese că nu va desemna în fruntea Executivului un politician din partea PSD.

Propunerea Marcel Ciolacu premier este una pe care social-democraţii o iau în calcul să meargă la consultările de la Cotroceni. De asemenea, social-democraţii discută şi despre noul Cabinet cu Marcel Ciolacu premier şi despre ministerele care ar urma să fie conduse de politicieni PSD.

Marcel Ciolacu ar putea fi premierul desemnat de Klaus Iohannis. Lista cu posibilii miniştri din Guvern

Marcel Ciolacu – premier
Nicolae Ciucă – vicepremier PNL
Kelemen Hunor – vicepremier UDMR
Vasile Dîncu – Ministerul Dezvoltării
Sorin Grindeanu – Ministerul Transporturilor
Gabriela Firea- Ministerul Muncii
Alexandru Rafila – Ministerul Sănătăţii
Dan Vîlceanu – Ministerul Finanţelor
Cătălin Predoiu – Ministerul Justiţiei
Nicoleta Pauliuc – Ministerul Apărării
Lucian Bode – Ministerul de Interne
Marcel Boloş – Ministerul Fondurilor Europene
Bogdan Aurescu – Ministerul de Externe
Mihai Tudose – Ministerul Economiei
Sorin Cîmpeanu – Ministerul Educaţiei

UDMR ar urma să aibă cinci portofolii – Cultura, Mediu, Sport, Agricultură şi Telecomunicaţii.

Florin Cîţu ar putea să fie preşedintele Senatului, iar Alfred Simonis ar putea deveni preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Foarte mulţi analişti au luat în considerare această propunere pe care PSD ar putea să o facă. Încă nu a fost făcută oficial propunerea, dar ar fi foarte bine dacă Marcel Ciolacu ar prelua funcţia de premier pentru că e o persoană calmă şi care are un echilibru. S-a văzut în tot ceea ce a făcut acum. România are nevoie de acest echilibru.

Probabil că vor funcţiona ministerele altfel. Marcel Ciolacu a mai fost şi în guvernarea Tudose. Cred că ar fi o propunere foarte bune. PSD încă nu a făcut această propunere oficial”, a declarat Daniel Savu, fost senator PSD, în direct la România TV.

„Deocamdată nu pot să confirm. Nu avem acea decizie finală a Consiliului Politic Naţional care o să aibă loc luni la ora 11”, a explicat Dumitru Coarnă, deputat PSD.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu susţine adoptarea legii în Parlament: Certificatul verde este o prioritate şi pentru români!

Surse din PNL şi PSD susţin că, în urma ultimelor negocieri, cele două partide ar fi aproape de a ajunge la un acord pentru a forma o nouă alianţă de guvernare.

Alianţa dintre liberali şi social-democraţi, conform surselor România TV, nu ar fi aprobată de majoritatea liderilor PNL, dar, fiind pe placul preşedintelui Klaus Iohannis, ar urma să fie votată de forurile celor două partide.

Următoarea întâlnire dintre PSD și PNL ar urma să aibă loc luni seara, la Parlament. Întâlnirea ar avea loc după ședința BPN al PNL, unde ar trebui să se decidă dacă se merge pe varianta unei alianțe cu PSD sau a unei alianțe cu USR.

Citeşte şi: PNL şi PSD, aproape de acord pentru guvernare. Ciolacu şi Cîţu ar rămâne în afara Guvernului