EXCLUSIV. Marcel Ciolacu, despre facturile românilor: „Se ajunsese la preţuri mai mari ca în Germania”

Marcel Ciolacu a explicat, în exclusivitate la România TV, că a fost necesară reglementarea şi a adăugat că nu sunt probleme în ceea ce priveşte gazele naturale.  

15 nov. 2022, 23:17
EXCLUSIV. Marcel Ciolacu, despre facturile românilor: „Se ajunsese la preţuri mai mari ca în Germania”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, marţi seară, că tariful la energie va fi de cel mult 1,3 lei şi că efortul statului român va fi de 1,11 lei, pentru ca tariful să fie redus la 0,68 lei pentru cei care consumă lunar până în 100 kw.  Liderul social-democrat a declarat, marţi seară, la România TV, că noul preţ la energia electrică va fi publicat în Monitorul Oficial şi va fi valabil de la 1 ianuarie.

”De la 1 ianuarie, maximum de 1,3 va fi tariful la energie, chiar dacă se depăşeşte 200 kw. Asta a fost linia roşie a noastră. Va fi în Monitorul Oficial până la 1 ianuarie. Regularizarea, dacă nu se face la Guvern, o trec prin Parlament şi tot o trec până la 1 ianuarie. Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum. Tariful va fi 1,3, e posibil să fie şi tarife mai mici. Sunt în jur de 8,7 milioane de consumatori, 8  milioane se încadrează până în 255, sunt 700.000 care erau încadraţi pe un anumit sistem de a avea un tarif de 4 lei, 7 lei, depinde. Sunt două componente, a noastră, casnică, unde, pentru ca un român să plătească 0,68 efortul statului român este de 1,11 lei. Statul român vine cu o compensare de 1,11 lei pentru ca tariful să fie de 0,68 pentru cei care consumă până în 100 kw şi scade 0,8, apoi la 1,3”, a declarat Marcel Ciolacu.

EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre procentul cu care se vor mări pensiile: „Eu am socotelile mele, aştept să le vad şi pe ale domnilor Ciucă şi Hunor, iar apoi discutăm şi stabilim aceste praguri”

Social-democratul a subliniat că în România energia a ajuns mai scumpă decât în Germania. ”În această zonă se ajunsese ca preţul la energia electrică în România să fie mai scumpă decât în Germania. Dacă am fi continuat în acest ritm, economia românească ar fi fost la pământ. Eu am fost în companii mari care aveau facturi de 4,5 – 7,8, toate acestea vin la 1,3 de la 1 ianuarie. De asta l-am invocat şi pe domnul guvernator, Mugur Isărescu, fiindcă creşterea preţului la energie a dus la creşterea inflaţiei”, a spus Ciolacu.

EXCLUSIV Marcel Ciolacu, întrebat despre schimbarea lui Virgil Popescu din Guvern: În luna mai am să vă răspund la această întrebare

Marcel Ciolacu a explicat că a fost necesară reglementarea şi a adăugat că nu sunt probleme în ceea ce priveşte gazele naturale.
”Nu sunt probleme la gaze. Cu adevărat, nu trebuia să aşteptăm atâta timp să ne dăm seama că îngenunchem o ţară, dacă nu venim pe o perioadă determinată cu o reglementare. Vreau să vă spun că sunt, acum sunt foarte supărat, există companii care au câştigat în 6 luni de zile, 200 milioane de euro. Au avut un profit între 1 şi 3 la sută, până acum. Existau traderi care operau pe teritoriul României fără să fie găsiţi şi impozitaţi”, a mai declarat Marcel Ciolacu.