EXCLUSIV. Marcel Ciolacu: „Vor creşte şi pensiile speciale de la 1 ianuarie, nu putem încălca Constituţia”

Premierul Marcel Ciolacu anunță că toate pensiile din România vor crește de la 1 ianuarie cu peste 13%, chiar și cele speciale, care sunt în unele cazuri extrem de mari.

31 oct. 2023, 21:17
EXCLUSIV. Marcel Ciolacu: „Vor creşte şi pensiile speciale de la 1 ianuarie, nu putem încălca Constituţia”

„Toate pensiile beneficiază. Este neconstituțional să ai altă abordare. A existat și această propunere, să nu crească, dar nu cred că ne putem permite așa ceva. Această inechitate se va încheia odată cu recalcularea”, a spus Marcel Ciolacu în exclsuivitate la Punctul Culminant, emisiune moderată de Victor Ciutacu la România TV.

Marcel Ciolacu, veste bună din Coaliţie pentru 5 milioane de români: „Pensiile vor creşte de două ori anul viitor!”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că principiul de bază care a fost stabilit în şedinţa coaliţiei de guvernare pentru noua lege a pensiilor este „pensii egale, pentru muncă şi contribuţii egale” şi a anunţat că pensiile vor creşte de două ori anul viitor.

„Pensiile vor creşte de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13,8% şi la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechităţile. Pensii egale, pentru muncă şi contribuţii egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în coaliţie pentru noua lege a pensiilor”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Pensii 2024 DOCUMENT: Cum se face calculul pensiei, cu cât creşte vârsta de pensionare şi cum se traduce în bani punctul de referinţă de 81 de lei. Un singur articol intră în vigoare de la 1 ianuarie

 

”La 1 ianuarie se aplică o mărire de 13,8% la toate pensiile din România, urmând iarăşi o mărire în 2024, cred că pe 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a tuturor celor 4.765.000 de dosare de pensie”, a afirmat premierul.

El a explicat că şi pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei, o decizie contrară fiind neconstituţională. Întrebat despre creşterea de la 1 ianuarie, premierul a precizat: ”Acolo este diferenţiat”.

Marcel Ciolacu a explicat că, în noua lege a pensiilor, urmează ”a se închide toate inechităţile”. ”Nu va fi afectată nicio pensie, drepturi obţinute pe vechile legi, toată proiecţia este pentru viitor. Este exclus ca cineva să pierdă vreun ban după recalculare”, a adăugat premierul.