EXCLUSIV | Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre ajutorul de 700 de lei pentru pensionari. Cum pot verifica dacă au primit banii. „Am gândit un mod cât mai simplu”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut declaraţii, sâmbătă seara, în direct la România TV, despre ajutorul de 700 de lei şi despre voucherele de care vor beneficia milioane de pensionari din România.

02 iul. 2022, 19:48
EXCLUSIV | Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre ajutorul de 700 de lei pentru pensionari. Cum pot verifica dacă au primit banii. „Am gândit un mod cât mai simplu”

Marius Budăi (PSD) a făcut precizări despre modalitatea prin care pensionarii pot şti cu exactitate dacă au primit sprijinul de 700 de lei de care vor beneficia începând de săptămâna viitoare.

„Cei care primesc pensia de la factorul poştal vor primi cuponul pe care va fi scrisă suma de 700 de lei separat pentru a fi uşor de identificat şi în acelaşi timp vor primi şi pensia. În ziua în care primesc pensia vor primi şi acest sprijin acordat de Guvern.

Am gândit un mod cât mai simplu pentru a înţelege fiecare. Acolo (pe talonul de pensie) e trecută suma de încasat.

Cei care primesc în cont bancar sau pe card vor primi între datele şi 12 şi 14, aşa cum se întâmplă în fiecare lună.

E vorba de 700 de lei acordat pentru un număr de 3,2 milioane de pensionari”, a explicat ministrul Muncii, în direct la România TV.

Ajutorul de 700 de lei este menţionat separat pe talonul de pensie

Citeşte şi: Ploile torenţiale au făcut prăpăd în Craiova: străzi inundate, maşini înghiţite de ape, acoperişuri smulse şi copaci doborâţi la pământ

La ce poate fi folosit ajutorul de 700 de lei. Explicaţiile ministrului Muncii: „Nu este condiţionat de achiziţionarea de alimente”

„E vorba despre sprijinul acordat în luna iulie care se acordă în bani. Acel sprijin nu este condiţionat de achiziţionarea de alimente şi se pot folosi şi la plata utilităţilor şi la alte cheltuieli. E un mic sprijin venit din partea Guvernului aşa cum am gândit în mod repetat în acest an astfel de măsuri din cauza situaţiei dificile care se întâmplă acum şi nu numai în România”, a mai precizat Budăi.

Ministrul Muncii a mai precizat că pensionarii care primesc pensia pe card vor primi şi ajutorul de 700 de lei în aceeaşi modalitate.

Lunile în care este alimentat voucherul de 250 de lei

„Voucherul va fi alimentat în lunile iunie, august, octombrie şi decembrie. Acum în luna iulie sunt aceste dificultăţi din cauza dinamicii mari a acestei activităţi. Sunt patru paşi de parcurs: confecţionare carduri, inscripţionare, distribuţie şi apoi alimentare.

Pentru lunile august, octombrie şi decembrie, avem doar alimentarea cardurilor cu 250 de lei”, a mai afirmat Ministrul Muncii.

În plus, Marius Budăi a reiterat că PSD lucrează la un alt pachet de măsuri sociale pentru a veni în sprjinul românilor afectaţi de creşterea preţurilor, pe fondul crizelor multiple.

Citeşte şi: Cătălin Drulă atacă tot Guvernul pentru acţiunile lui Virgil Popescu: „Coaliţia securisto-socialistă PSD-PNL-UDMR a anulat şansele ca până la toamnă Popescu să dea explicaţii pentru criza din energie”

Taloanele de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2.000 de lei, au început să fie tipărite, iar de vineri demarează şi efectuarea plăţilor, anunță ministrul Muncii, Marius Budăi.

„A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei, care se acordă pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei. De vineri începe şi efectuarea plăţilor”, a scris ministrul, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei, potrivit Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, citat de Agerpres.

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022.

Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte.

Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie.

Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate.

Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite.


loading...