EXCLUSIV Marius Budăi: „Avem 2,5 milioane de români cu pensii până în 1.600 de lei şi noi punem în PNRR un impact bugetar cu plata pensiilor de maximum 9,4%, să îi lăsăm pe oamenii ăştia tot săraci”

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi, a fost miercuri invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, unde a discutat despre măsurile luate de Guvern pentru a-i ajuta pe românii vulnerabili să treacă peste această iarnă, în contextul creşterii fără precedent a preţului energiei.

12 ian. 2022, 21:59
EXCLUSIV Marius Budăi: „Avem 2,5 milioane de români cu pensii până în 1.600 de lei şi noi punem în PNRR un impact bugetar cu plata pensiilor de maximum 9,4%, să îi lăsăm pe oamenii ăştia tot săraci”

Marius Budăi a dat asigurări că Guvernul urmăreşte cu atenţie situaţia de criză creată de creşterea preţuui la energie şi că se caută în continuare noi soluţii pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre români, pensionarii, una dintre acestea fiind o posibilă creştere a pragului de compensare a medicamentelor de până la 90%.

„Sunt foarte multe probleme pe care le intampinam in aceasta perioada si poate acum intelege lumea de ce am avut ca o linie rosie acel pachet social cand am negociat intrarea la guvernare. Din punctul de vedere al Ministerului Muncii, s-a indeplinit in totalitate ceea ce am prevazut. Am avut o prevedere pentru copii, atat de pana in doi ani, cat si pentru cei pana la 18 ani. Pentru acestia alocatia a devenit 600 de lei. Pentru copiii pana la 18 ani fara dizabilitati a crescut alocatia la 243 de lei.

Acum in ianuarie se primesc alocatiile aferente lui decembrie, deci cele marite se vor incasa in februarie. Aceste acte normative a fost obligatoriu sa le elaboram in timp extrem de scurt, pentru ca au stat la baza construirii bugetului.

Apoi pensia minima a crescut cu 25%, de la 800 la 1.000 de lei. Punctul de pensie a avut un salt de 10%, acum fiind 1.586 de lei.

Al treilea act normativ a fost ajutorul financiar, adica acel 1.200 de lei pentru cei care au pensia pana la 1.600 de lei, inclusiv. Toate aceste persoane nu vor incasa pe luna ianuarie mai putin de 2.200 de lei.  Acest ajutor se acorda o singura data. Deja se platesc, am primit mesaje care ne spuneau ca inclusiv pe card au inceput sa intre banii. Noi avem un calendar de plata intre 1 si 15 ale lunii. Am stat intr-o casa de pensii ca sa ma asigur ca se fac viramentele catre serviciile teritoriale ale Postei Romane. In jur de 30% dintre pensionari iau pe card, restul in mana.

Mariu Budăi: „Noi, prin hulita Ordonanţă 114, am prevăzut o plafonare a preţului energiei. Ei, primul lucru, au scos plafonarea”

Eu am o vorba, sunt cel mai bgat nepot din Romania, am peste 5 milioane de bunici, iar acest lucru ma responsabilizeaza. Stiti cati seniori se incadreaza la acea masura de ajutor social? O sa va cruciti, 2,5 milioane. Iar noi punem in PNRR sa avem un impact de doar 9,4% cu plata pensiilor, sa ii tinem pe acesti oameni saraci. O alta masura propusa este sa crestem pragul de compensare a medicamentelor cu 90%, tot pentru acesti oameni.

Speram ca am reusit sa cream macar pentru aceasta perioada un scut in jurul acestor cetateni prin acest pachet social. Unii ii faceau pe oamenii care incaseaza acest ajutor social asistati, dar uita ca acesti oameni au cel putin stagiul minim de cotizatie.

Din punctul meu de vedere, lucrurile au scapat de sub control in domeniul energiei. Noi prin ordonanta 114, mult hulita, am prevazut o plafonare a pretului la energie, iar ei, primul lucru, au scos acea plafonare.”, a spus ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi.

„Ceea ce domnul Rafila a tot comunicat, si am incercat sa ne luam cetatenii parteneri prin comunicare, e exact in scopul asta, de a ne proteja sanatatea si economia. Maine voi primi o situatie cu masurile de incurajare a ocuparii locurilor de munca, avem si acel somaj tehnic, astfel incat sa avem instrumente de protectie sociala pentru angajati, dar si pentru angajatori, daca vor fi opriri sau ingreunari a activitatii.”, a încheiat Budăi.

Citeşte şi: Florin Cîţu îl pune la colţ pe Virgil Popescu, după ce ministrul Energiei a spus că românii cu facturi umflate trebuie să nu le plătească: „Nu se poate. Dacă a spus aşa ceva, să corecteze!”