EXCLUSIV Marius Budăi, despre modificările din noua lege a pensiilor: „În fapt, în 2024, va exista o singură majorare, cea de la 1 ianuarie”. Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 septembrie

Fostul ministru Marius Budăi a explicat, în emisiunea România te vede de la România TV  noile modificări la legea pensiilor.

19 nov. 2023, 20:35
EXCLUSIV Marius Budăi, despre modificările din noua lege a pensiilor: „În fapt, în 2024, va exista o singură majorare, cea de la 1 ianuarie”. Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 septembrie

Marius Budăi a spus că punctul de pensie va creşte cu 13.8% de la 1 ianuarie, iar prin cipiile de bază ale majorării pensiilor vor fi contributivitatea, echitatea, solidaritatea pentru muncă.

Este prevăzut în noua lege a pensiilor că de la 1 ianuarie 2024 este acea indexare a valorii punctului de pensie care vine cu rata inflaţiei şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe ţară şi este în procent de 13,8%. După această etapă urmează, până la 1 septembrie 2024, continuarea digitizării dosarelor de pensii.

Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă, pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generaţii de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.

Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuţie egală să fie pensie egală încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalităţii prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câţi copii până la cel puţin vârsta de 16 ani”, a explicat fostul ministru.

Citeste si EXCLUSIV| Majorări fără precedent pentru românii cu pensii mici! Ministrul Muncii a făcut anunțul. ”Este un moment zero al pensiilor”

Marius Budăi: „În fapt, în 2024, va exista o singură majorare, cea de la 1 ianuarie”

Marius Budăi a precizat totodată că,  în fapt, în 2024 va exista o singură majorare, cea de la 1 ianuarie, şi nu două, aşa cum greşit s-a înţeles. Ce se întâmplă, de fapt, la 1 septembrie este „aşezarea pe bazele: echitate, solidaritate, contributivitate„.

„Majorarea valorii punctului de pensie se va întâmpla în 2024 o singură dată, la 1 ianuarie. Ceea ce se întâmplă la 1 septembrie este aşezarea pe bazele pe care le-am menţionat: echitate, solidaritate, contributivitate, astfel încât, pentru cei care au fost dezavantajaţi de-a lungul timpului, fie că au ieşit în date diferite şi în ani diferiţi la pensie pe baza unor prevederi diferite, pentru că în România noi am avut până la legea 127 care a fost pusă de unii între paranteze şi nu a fost aplicată şi până la această lege când va fi aprobată, trei legi de bază, dar la care au fost foarte multe modificări de-a lungul timpului”, a mai spus fostul ministru al Muncii.

Budăi, explicaţii referitoare la rezolvarea inechităţilor

Marius Budăi a explicat cum se va rezolva una dintre inechităţile de la pensii şi a dat exemplul unei persoane de sex feminin şi al unei persoane de sex masculin, ambii având 50 de puncte acumulate de-a lungul perioadei active. Dacă, potrivit legislaţiei actuale, femeia are o pensie mai mare, noua lege a pensiilor va egaliza pensia femeii cu cea a bărbatului.

Citeste si Pensii 2024, ministrul Muncii are şi veşti proaste: „Vom avea pensii care vor crește poate cu 1%”

„Şi atunci toţi cei care au fost nedreptăţiţi până acum vor beneficia de un calcul al pensiei şi vă dau un exemplu: dacă o doamnă a strâns 50 de puncte de-a lungul contribuţiei, un bărbat a strâns şi el 50 de puncte de-a lungul perioadei active, doamna, cu prevederile legale în vigoare, are pensia mai mare decât domnul, pentru că total puncte realizate se împarte la un stagiu de cotizare mai mic în funcţie de luna şi anul naşterii, 30, 31, 32 de ani, pe când la bărbaţi se împarte la 35. Acum, una din aceste inechităţi va fi rezolvată şi bărbatul va avea un punctaj suplimentar.

Şi pentru cei care au lucrat peste 25 de ani şi au stat cât mai mult în câmpul muncii va veni acel punctaj suplimentar peste stagiul de cotizare de 25 de ani şi ştiţi că sunt în lege prevăzute trei praguri: între 25-30 de ani, 30-35 de ani si peste 35 de ani astfel încât să încurajăm munca şi să r4ezolvăm şi o nedreptate, că atunci când lucrau câte 8-10 ore si erau trecuti la o fractiune de normă sau poate unii s-au complăcut să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână.

De asemenea, se face deosebirea la cei cu indemnizaţie socială între cei care au stagiu minim de cotizare care e de 15 ani şi cei care au lucrat 30-35 de ani prin acel punctaj suplimentar adăugat la valoare peste stagiul de cotizare de 25 de ani.

De reţinut că în urma recalculării nu va fi diminuată nicio lege, este articol in lege”, a spus fostul ministru Marius Budăi în emisiunea mdoerată de Ioan Korpos.