EXCLUSIV Marius Budăi: „În PNRR nu se precizează la ce se face referire prin pensii speciale. Nu se pot rezolva inechităţile neprofesionist, punând toate în aceeaşi căciulă” VIDEO

Ministrul Muncii Marius Budăi a oferit un interviu exclusiv postului România TV, în mijlocul frământărilor apărute în coaliţia de guvernare pe tema unei posibile renegocieri a PNRR, astfel încât să fie mărit procentul de 9,4% alocat pensiilor.

07 feb. 2022, 22:04
EXCLUSIV Marius Budăi: „În PNRR nu se precizează la ce se face referire prin pensii speciale. Nu se pot rezolva inechităţile neprofesionist, punând toate în aceeaşi căciulă” VIDEO

Marius Budăi spune că PNRR poate fi renegociat, dar trebuie să se ia o decizie în acest sens în coaliţia de guvernare şi să fie ales foarte bine momentul, astfel încât să nu fie afectată îndeplinirea jaloanelor convenite cu Comisia Europeană.

„Trebuie sa fac o precizare la inceput. In PSD nu dorim sub nicio forma sa punem in pericol implementarea PNRR. Din contra, suntem determinati sa implementam PNRR. Ne-am respectat jaloanele pana in acest moment, vom atinge anumite jaloane poate chiar mai devreme decat perioada in care ar trebui sa ne incadram.
Dar a aparut acest aspect dintr-o necesitate, nu dintr-o dorinta nejustificata. Suntem la aceatsa data cu plata pensiilor din sistemul public, ori acele pensii bazate pe contributivitate, la un procent de 8% din PIB.

Din cauza faptului ca in PNRR s-a scris la general pensii speciale si nu s-a precizat juridic incadrarea acestor pensii si anume acele indemnizatii si pensii de serviciu stabilitte si gandite in baza unor pensii speciale. Nu s-a facut trimitere exact unde se incadreaza pensiile din aparare si ordine publica.

In discutiile tehnice pe care le facem perioadic cu Comisia Europeana ni s-a comunicat atat verbal cat si in scris ca in intelegerea lor ar trebui si acele pensii din aparare si ordine publica sa fie incadrate in acel procent de 9,4%. E un procent asumat de Romania pana in 2070. In aceasta situatie si un alt jalon e rezolvarea inechitatilor in sistemul public de pensii. Acele pensii bazate pe contributivitate. Nu s-ar rezolva inechitatile cu toate pensiile impuse intr-un mod neprofesionist in aceeasi caciula.

Am ridicat discutia la nivelul PSD, la nivelul Guvernului. Va fi ridicata in coalitia politica ce sustine Guvernul sa alegem momentul prielnic de a incepe discutiile cu Comisia Europeana astfel incat sa nu punem in pericol PNRR la nivelul tarii.

Daca vorbim de rezolvarea inechitatilor, cuprinde doi pasi pe care ar trebuie sa ii parcurgem pentru o impelemtnare corecta. Unu e actul normativ care sa prevada ca noi, Romania, avem aceatsa lege. Am agreat in programul de guvernare aceatsa lege daca in urma asistentei tehnice pe care o vom derula si vom incheia un acord cu Banca Mondiala sa derulam aceatsa asistenta se ajunge la concluzia ca aceatsa lege trebuie imbunatatita, vom face aste lucru.

Citeşte şi: Florin Cîţu merge în coaliţie să ceară 7% din PIB pentru investiţii: „În momentul de faţă există o restanţă faţă de PNL”

Al doilea pas foarte importnat este impactul bugetar. Ce inseamna o inechitate, inseamna ca doi oameni care au contribuit relativ la fel, din cauza faptului ca au iesit la pensie in ani diferiti au cuantumuri ale pensiilor diferite. Cred ca nu se gandeste nimeni sa rezolvam inechitatile aducandu-l pe cel de la nivel superior la cel inferior. Ci rezolvarea sa fie invers. cel cu nivel mai mic spre nivelul mai mare. Asta implica eforturi mari si de aceea spunem ca nu ne vom incadra in acel procent de 9,4%. Chiar daca PIB-ul va creste. Ala trebuie sa fie un spatiu fiscal pentru a putea creste pensiile in continuare, nicidecum pentru rezolvarea inechitatilor.

Ministrul Marius Budăi a fost întrebat şi in ce stadiu se află recalcularea celor 5 milioane de dosare de pensii.

„Aici trebuie sa ne uitam pe legea 127. Legea 127 spune ca aceatsa recalculare se face in doua etape. Prima etapa e evaluarea dosarelor si nu o sa va introduc prea mult pe tehnic in ceea ce insemana evaluare, de la preluare de stagii de cotizare. Sunt chestiuni tehnice care in acest moment le desfasoara la toate casele.

Saptamana trecuta eram la 1.341.000 de dosare deja reintroduse in sistem in conformitate cu legea 127. Fara a intra in detalii tehnice pentru a-i zapaci pe cei care ne urmaresc acum, continuam aceastaa evaluare. Dupa ce vom fi terminat, sper 31 decembrie 2022, suntem pregatit pentru etapa doi. Noi am continuat aceasta recalculare, dar suntem in interiorul legii si oamenii sunt aplecati spre acest aspect pe langa multe altele.”, a declarat Marius Budăi.

Întrebat dacă românii se pot aştepta la o nouă creştere a pensiilor în acest an, ministrul Budăi a spus: „Din punctul meu de vedere, ca sinceritatea fata de cetateni nu este negociabila, este nenegociabila si lupta zilnica pe care o voi duce, cu mandatul PSD, pentru a imbunatati cat de mult de poate viata cetatenilor romani. Este unul din punctele discutate si in grupul de lucru din colaitie. Vom avea si acest punct pe ordinea de zi, tinand cont de realitatile economice, evolutia preturilor si de ce se intampla in Romania.

Vom anunta transparent, nu vreau sa creez asteptari pe care sa nu le putem indeplini”.

Citeşte şi: George Simion: „AUR va organiza pe 27 februarie un miting împotriva liberalizării preţurilor la energie”

Intrebat despre semnalele din partea sindicalistitlor, care se tem că in viitor cel mai mare pericol la pensii va fi ca cei care au cotizat 35 de ani sa aiba aceeasi pensie cu cei care au cotizat 15 ani, pentru ca Guvernul a crescut mult pensia sociala minima, ministrul a explicat: „Aici discutia este foarte tehnica si dureaza mult. Situatia sta in felul urmator: in legea 127 se face diferenta clar intre cei cu stagiu minim si ce li se acorda in plus celor care au lucrat peste stagiul minim. De exemplu, ai lucrat 1 an peste stagiul minim primesti… la suta bonificatie. Putem permite anumite majorari de punct de pensie, pe indexarile ulterioare, dar pe stagiile de cotizare anterioare pe 20-30 de ani nu putem interveni. Ala ramane scris acolo si ceea ce ai avut scris pe hartie aia vei primi.

E un cumul de factori aici. Condamn public tot timpul faptul ca cei care au pensia minima sunt numiti asitati social. Nu sunt, sunt oameni care au lucrat. Sunt cateva persoane, dar nu cred ca indrazneste cineva sa le ia drepturile persoanelor cu dizabilitati, care au lucrat, care au beficiat de o decizie a CCR, care a spus ca nu trebuie un stagiu minim pentru a te incadra la pensia de invaliditate. Sunt persoane destul de lovite de soarta. Principul principal pe care PSD il aduce in aceatsa colaitie e ca nu lasam pe nimeni la marginea societatii.”.

Marius Budăi a vorbit şi despre creşterea contribuţiei la pilonul 2 cu minimum 1%, aşa cum s-a asumat prin PNRR.

„Asumarea e pentru anul 2024. Este un jalon PNRR care va fi indeplinit mai devreme de 31 martie 2022 legat de alte aspecte din pilonul 2. Lucram intens cu ASF si vom comunica, atunci cand vom avea o masura.”.

Legat de declaraţie preşedintelui PNL Florin Cîţu, care a spus că Marius Budăi ar trebui să petreacă mai puţin timp la TV, ministrul Muncii a avut un răspuns simplu: „Eu mi-am format un obicei acum de a nu comenta informatii pe surse. Avem multa treaba la Ministerul Muncii si nu are rost sa pierdem energii pe astfel de subiecte. Intentia mea pana la sfarsitul lunii sa mai dam o veste buna seniorilor si lucratorilor asigurati in sistemul de asigurari sociale, ca incepand cu prima sesiune din martie vom incepe acordarea biletelor pentru tratament.”, a spus Budăi, în exclusivitate pentru România TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV Virgil Popescu, după scandalul cu George Simion din Parlament: „Nu mi-a fost frică, am şi eu o vârstă, am trecut prin multe. Voi depune plângere penală”