EXCLUSIV | Marius Budăi insistă ca salariul minim european să devină realitate în România. „O să pierdem toată resursa umană dacă nu îi acordăm mai multă atenţie”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, în direct la România TV, că Guvernul trebuie să ajungă la o formulă pentru ca salariul minim european să fie introdus în România, deoarece în caz contrar "o să pierdem toată resursa umană din ţară".

22 iun. 2022, 21:11
EXCLUSIV | Marius Budăi insistă ca salariul minim european să devină realitate în România. „O să pierdem toată resursa umană dacă nu îi acordăm mai multă atenţie”

Într-o intervenţie telefonică la emisiunea „România la Raport” prezentată de Andreea Creţulescu, Marius Budăi a fost întrebat despre formula prin care va fi calculat salariul minim european.

„Până la urmă, vorbim de relaţia angajat-angajator. Am făcut din 2019 apeluri către mediul de afaceri, dacă nu o să ne aplecăm cu mai multă atenţie faţă de resursa umană, o să o pierdem pe toată din ţară. Resursa umană dacă se va simţi respectată, cu siguranţă că rezultatul muncii va fi altul.

Se discută despre două indicatoare importante. Unul ar fi 50% din salariul mediu brut şi 60% din salariul median, atunci ar trebui să vedem exact cum se va transpune directiva în ţara noastră” a declarat ministrul Muncii, în direct la România TV.

Întrebat dacă este posibil ca salariul minim să ajungă la 4.000 de lei brut, Marius Budăi a explicat că guvernanţii vor ajunge la o formulă pentru a face posibilă majorarea acestuia.

„Până la urmă, acum este 2550 de lei. Avem deja salarii diferenţiate. 3.000 de lei în construcţii şi în agricultură. Cred că uşor-uşor asta nu se va transpune peste noapte. Prin discuţiile pe care le vom purta cu sindicatele şi patronatele, cu siguranţă că vom ajunge la o formulă”, a adăugat Budăi.

Citeşte şi: EXCLUSIV – Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat cum se va aplica directiva privind salariul minim european în România

Marius Budăi, despre condiţiile de muncă pentru românii din Germania. „Sunt cetăţeni europeni şi au drepturi”

Ministrul Muncii a mai precizat că a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanți ai Faire Mobilitat Berlin și Arbeit und Leben Berlin pentru a discuta despre condițiile de muncă, salarizare și cazare ale lucrătorilor români din Germania.

„Mi-am întocmit un plan de a vizita mai multe ţări pentru a vedea exact condiţiile. E extrem de important dacă nu putem măcar îi avem acasă, să vedem să ne interesăm de soarta lor unde lucrează.

Am văzut un complex unde sunt cazaţi la o fermă de căpşuni. Am fost astăzi şi la un abator.

Românii au drepturi. Cred că cel mai important ce am putea face pentru cetăţenii noştri e să-i conştientizăm că sunt cetăţeni europeni şi au drepturi, bineînţeles şi au şi obligaţii. În Germania, românii sunt cetăţeni europeni şi au drepturi şi obligaţii. Trebuie să avem o relaţie corectă unii cu alţii. Ăsta e rolul meu aici.

Am fost să văd condiţiile de lucru şi de cazare. Le-am dat mesaje mai ales cum se pot informa asupra condiţiilor de lucru înainte de a semna un contract.

Ceea ce este foarte important de menţionat este dorinţa autorităţilor din Germania de a ajuta şi de preveni tot felul de mesaje pe care le-am primit acum doi ani de la cetăţenii noştri (despre abuzuri)”, a mai precizat Marius Budăi.

Citeşte şi: Voucherele sociale au fost cheltuite de români pe chipsuri şi băuturi răcoritoare. Avertismentul ministrului Marius Budăi