EXCLUSIV. Marius Budăi, veşti bune pentru 3,3 milioane de români. Banii vin cu pensia din luna iulie

Ministrul Muncii a anunţat că 3,2 milioane de pensionari vor primi ajutorul de 700 de lei în luna iulie. Acesta va fi acordat persoanelor cu pensii până la 2.000 de lei.

30 mai 2022, 21:54
EXCLUSIV. Marius Budăi, veşti bune pentru 3,3 milioane de români. Banii vin cu pensia din luna iulie

Marius Budăi a explicat la emisiunea Newsline, moderată de Cristina Şincai la România TV, ce se va întâmpla cu veniturile pensionarilor de la 1 iulie 2022. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, joi, că 3,2 milioane de pensionari vor primi ajutorul de 700 de lei în luna iulie, iar acesta va fi acordat persoanelor cu pensii până la 2.000 de lei.

Pensii 2022. Marius Budăi, anunţ categoric despre majorarea pensiilor
„O data cu primirea pensiei, cand seniorii vor primi pensiile, vor primi si suma de 700 de lei. Este vorba doar de cei cu venituri pana la 2000 de lei”, a spus ministrul Muncii în exclusivitate la România TV. Marius Budăi a adăugat că se iau în calcul undele indemnizaţii speciale sau veniturile din chirii, dar nu şi indemnizaţia de handicap.

Ordonanţa acre stabileşte 700 de lei în plus la pensia din iulie „a ieşit joi seara din Ministerul Muncii” şi se află pe traseul de avizare la alte ministere. „banii vor ajunge la cetăţenii României o dată cu pensia di luna iulie, dar mai sunt nişte paşi tehnici de făcut”, a explicat Marius Budăi.

Vouchere sociale de 250 de lei. Anunţ important pentru 3 milioane de români, s-a decis luni în Guvern
Referitor la vocuherele sociale de 250 de lei, a căror distribuire va începe pe 1 iunie, Marius Budăi a recunoscut, la România TV, că sunt unele probleme din cauza volumului mare şi a furnizorilor de carduri, care au probleme de confecţionare din cauza crizei mondiale.

„Nu aşteptăm ca furnizorii de carduri să tipărească şi să imprime toate cardurile. Pe măsură ce avem loturi de carduri gata imprimate, prin Poşta Română le vom livra, de la începutul lunii iunie, către populaţie. Putem lua şi situaţia ipotetică în care, dacă până la sfârşitul lunii iunie vor fi persoane care nu vor primi carduri şi le vor primi pe 1 sau pe 2 iulie, asta nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie va fi pierdută. Din contră, dacă pe 1 sau 2 iulie va primi cardul, imediat, a doua zi se va alimenta cardul cu suma aferentă lunii iunie”, a arătat Marius Budăi.

Ministrul Budăi, despre plafonarea preţurilor la alimentele de bază: Se discută despre unele „scenarii”
Cu cardurile primite, deţinătorii vor plăti direct la furnizor alimentele, nu vor putea extrage lichidităţi de la bancomat.

Guvernul a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede acordarea o singură dată, în luna iulie, a unui ajutor financiar în cuantum de 700 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. Aproximativ 3,3 milioane de pensionari ar urma să primească ajutorul de la Guvern, potrivit calculelor Guvernului.

Proiectul guvernamental prevede, printre altele:

Art. 1 – (1) În luna iulie a anului 2022 se acordă un ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

(2) Prin sintagma venituri lunare, prevăzută la alin. (1) se înțelege:

a) venituri lunare din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

b) venituri lunare din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

c) venituri lunare din drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;

d) venituri lunare din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare;

e) venituri lunare din salarii şi asimilate salariilor, definite conform art. 76 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere, conform art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar. (3)

Ajutorul financiar prevăzut la alin.(1) se acordă în situația în care veniturile lunare prevăzute la alin. (2), însumate, sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Art. 2 – Ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1) se plătește, din oficiu, în luna iulie 2022, odată cu plata drepturilor aferente acestei luni, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale și se suportă din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații.

Art. 3 – (1) În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar prevăzut la art. (1) alin. (1) se acordă fiecărui urmaş în parte. (2) Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral prevăzut la art. (1) alin. (1), chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracțiuni de lună. (3) În cazul pensionarilor care, în luna iulie 2022, încasează diferențe de drepturi bănești, cuvenite și neîncasate, aferente unor perioade anterioare lunii iulie, la determinarea plafonului prevăzut la art.1 alin(1) nu se iau în considerare aceste drepturi.

Art. 4 – (1) Ajutorul financiar prevăzut de prezenta Ordonanță de Urgență se acordă pensionarilor și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, aflați în evidența caselor teritoriale de pensii/caselor de pensii sectoriale, care au domiciliul în România. (2) Persoanele care au locul de ședere obișnuită în străinătate nu beneficiază de ajutorul financiar prevăzut la art. (1).