Pensii 2022. Marius Budăi, anunţ categoric despre majorarea pensiilor

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, susţine că va solicita eliminarea procentului din PNRR pentru pensii, motivând că în nicio lege din vreun stat membru al Uniunii Europene nu scrie că trebuie să ne încadrăm până la un nivel anume.

30 mai 2022, 18:39
Pensii 2022. Marius Budăi, anunţ categoric despre majorarea pensiilor

Pensii 2022. Întrebat despre problema pensiilor, a majorării pentru pensionarii României, ministrul Muncii nu a exclus posibile majorări, însă nu a dat mai multe detalii. A amintit și de procentul prevăzut în PNRR, de 9,4% din PIB pentru nivelul pensiilor, care, probabil, va fi eliminat. De asemenea, despre recalcularea dosarelor de pensii, Marius Budăi a anunțat, luni, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, că au fost evaluate deja peste 2,5 milioane. Însă recalcularea finală a dosarelor de pensii va începe la finalizarea contractului de asistență cu Banca Mondială.

Vouchere sociale de 250 lei. De la 1 iunie începe distribuirea. Cine va beneficia de ele şi pe ce pot fi cheltuiţi banii
„Noi vom executa ce se decide din punct de vedere politic în coaliție. Dacă erau probleme nu luam măsurile de până acum. Nu este o situație roz, nu este o situație fericită pentru România. Nu doar pentru România, ci e și la nivel mondial. Dar asta nu ne oprește să respectăm legile și ce se decide politic”, a declarat Marius Budăi, luni, la Realitatea PLUS.

„Suntem în interiorul unei reforme, asumată în PNRR, și am verificat în toate statele UE și nu există să fie un procent. Numai la noi în România s-a găsit așa ceva”, a comentat Marius Budăi legat de procentul de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR pentru creșterea pensiilor.

Marius Budăi, noi detalii despre indexarea pensiilor: „Nu ne permitem să aruncăm o dată în public”
„Am trecut de 2,5 milioane de dosare de pensii. Avem vreo 2,7 milioane. (…) Noi ne pregătim, ca în momentul în care am terminat contractul de asistență tehnică cu Banca Mondială să trecem efectiv la treabă”, a menționat Marius Budăi, la Realitatea PLUS.

Întrebat de jurnalişti dacă data de 1 ianuarie, avansată duminică de Marcel Ciolacu pentru indexarea pensiilor nu reprezintă un termen prea îndepărtat în condiţiile creşterii ratei inflaţiei, Budăi a răspuns că este luată în calcul majorarea pensiilor, dar că anunţul se va face când va fi decisă această măsură.

„Noi ne gândim să majorăm pensiile, asta înseamnă că ne gândim la pensionari, într-o situaţie economică nu tocmai fericită pentru întregul glob. Marcel Ciolacu nu a folosit nici o dată, pentru că nu ne permitem să aruncăm ceva în comunicare publică, să dăm vreo speranţă seniorilor noştri pe care ulterior să nu o folosim. Cum s-a întâmplat la cele trei pachete succesive de măsuri, atât sociale, cât şi economice, şi am anunţat fix când am avut decizia luată, aşa vom face şi acum. Ceea ce a anunţat Marcel Ciolacu la bilanţul nostru este că lucrăm la al patrulea pachet de măsuri. Am onoarea ca partidul să aibă încredere în mine şi să lucrez din 2018 încoace la toate programele de guvernare şi la toate măsurile pe care le luăm”, a declarat la Iaşi, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Marius Budăi.