EXCLUSIV Marius Nistor: „Rugăm parintii sa îşi tina copiii acasa, trebuie să înţeleagă că este dreptul nostru legal de a declara greva generală”

Profesorii vor intra din 22 mai în grevă generală, după cum au anunțat sindicatele din Învățământ. Una dintre revendicările profesorilor se referă la creșterea salariilor. Salariul net unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de circa 2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare.

16 mai 2023, 20:35
EXCLUSIV Marius Nistor: „Rugăm parintii sa îşi tina copiii acasa, trebuie să înţeleagă că este dreptul nostru legal de a declara greva generală”

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, a subliniat că politicenii nu sunt preocupați de ce se întâmplă în educație: “Astăzi, când noi anunțăm rezultatul referendumului declanșat în privința obținerii acordului colegilor noștri pentru greva generală, politicienii noștri au altă preocupare mult mai importantă decât tot ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ românesc: cum anume își vor împărți posturile la faimoasa rotativă guvernamentală. Atragem atenția că nemulțumirea a ajuns la extremă, iar colegii noștri vor reacționa corespunzător. Dragi colegi, dacă sunteți nemulțumiți, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați, alegeți să vă exprimați clar punctul de vedere. Fiți adevăratele modele pentru copiii noștri, pentru elevii dvs. Să le arătăm că în viață trebuie să se bată pentru respectarea drepturilor lor”, a spus Marius Nistor.

Vom avea grijă să nu fie niciun fel d eproblemă pentru copiii noştri. Copiii vor fi supravegheaţi de personal, iar masa se va servi la ora 13.00″, a declarat Marius Nistor, în exclusivitate la România la Raport.

Ligia Deca, prima reacție după anunțul sindicatelor din Educație privind declanșarea grevei generale: Nu cred că ar trebui pus în pericol anul școlar. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile UPDATE

Întrebat ce înseamnă greva generală, Marius Nistor a fost ferm în direct la România TV: „Înseamnă stoparea oricarui tip de activitate. Rugăm parintii sa îşi tina copiii acasa, trebuie să înţeleagă că este dreptul nostru legal de a declara greva generală. Se impun nişte soluţii radicale, se impune rezolvarea problemelor de natură salarială, pentru că ne confrunătăm cu probleme de personal fără precedent. Or noi nu putem vorbi de o ţară educată atâta vreme cât personalul din învăţământ are salarii de mizerie„.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente.

Marius Nistor nu este singurul nemulţumit. La rândul său, liderul FSLI, Simion Hancescu a spus că vrea să poarte discuții cu Guvernul: “Cererea noastră este să fim invitați să ni se spună clar ce se vrea de la această lege a salarizării. Am văzut dezastrul în urma legii 53 după ce s-a aplicat toată legea, profesorul debutant a ajuns să fie întreținut de familie. Nu ai cum să trăiești ca profesor tânăr dacă nu ai părinți sau bunici care să te susțină. Ești muritor de foame, ori așa cum i-am cerut și premierul și președintelui PSD, a sosit momentul ca cineva să ia o decizie politică.

Nu există în lumea aceasta o țară civilizată, dezvoltată, care să fi ajuns unde a ajuns, fără să fi investit în educație. Ori, a sosit momentul ca politicienii să-și schimbe misiunea și să gândească extrem de bine la ceea ce noi cerem. Și cerem lucruri de bun simț. Asta e situația acum. Sperăm că se va întâmpla o minune. Nimeni nu dorește acest conflict de amploare, dar acum mingea este la guvernați. Și nu uitați un lucru. E prima grevă generală care se face la final de an școlar. În 2000, a fost în iarnă, în decembrie – ianuarie și în 2005, în luna noiembrie. Acum lucrurile se complică și v-am spus de ce. Vin niște examene naționale care pot fi bulversate”, a spus Simion Hancescu.

Anton Hadăr, liderul Federației Alma Mater din mediul universitar a cerut o discuție cu președintele Klaus Iohannis care să medieze conflictul: “Dacă nu se va ieși în mod public, din partea președintelui țării, din partea guvernului, cu un mesaj de susținere a educației, este posibil ca acest conflict să dureze foarte mult timp. Am așteptat din partea președintelui țării să ne întâlnim cu domnia sa. Ne-am întâlnit un consilier prezidențial, o doamnă distinsă, o colegă de-a mea din învățământul superior, care reprezintă un interesele sănătății nu a venit nimeni din domeniu educație. Ne-am dus doar așa ca să respectăm invitația. În realitate cel care trebuia să fie alături de noi ar fi fost necesar să fie președintele țării, cel care a lansat acest proiect ale țării necesar în România care, dar care de atunci nu a mai vrut în media se susțină în mod clar interesul educației. I-am cerut de atâtea ori să se ocupe mai ales de resursa umană. Este umilitor, așa cum știți 2500 -2.700 lei la început de drum pentru asistent universitar. Cine să vină asemenea bani? Cum să poți să începi o carieră atât în preuniversitar, salariile sunt la fel la început de drum cât și la învățământul superior cu 2500 de lei. Președintele întârzie să susțină educația și tare mi-e că de proiectul România Educată se va alege praful. Le readuc aminte, atât președintelui, cât și Guvernului, că România Educată se face cu profesori educați, bine școliți. (…) Suntem într-o mare dilemă, de ce actualul președinte profesor tace. O întrebare pe care și-o pun toți din învățământ. Profesorul Klaus Iohannis tace după ce a lansat România Educată. Și spunea domnia sa la un moment dat, nu se poate face Românie Educată fără o resursă umană motivată. De asta intrăm în grevă: pentru a avea oameni motivați în învățământ.

Grevă generală în educație | Cadrele didactice au ieșit la atac, din cauza sărăciei: „E un protest împotriva unei politici guvernamentale proaste! / Avem nevoie de sprijinul tuturor, pentru viitorul copiilor noștri!” (VIDEO)

(…) Una peste alta, guvernanții, după părerea mea trebuie să găsească o soluție la nivelul cel mai mare și președintele țării așa cum am cerut, să fie mediator, să se vadă cu noi pentru că altfel conflictul se duce într-o zonă periculoasă. Este primul protest organizat de federațiile sindicale din România, după noua arhitectură a legii dialogului social, legea nr. 367 din 2022″, a mai spus Hadăr.

Revendicările sindicatelor din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.