Ligia Deca, prima reacție după anunțul sindicatelor din Educație privind declanșarea grevei generale: Nu cred că ar trebui pus în pericol anul școlar. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile UPDATE

Ministrul Educației, Ligia Deca, reacționează la câteva ore de la anunțul federațiilor sindicale din educației privind declanșarea grevei naționale pe 22 mai, pe termen nelimitat. Ligia Deca a anunțat că a semnat în cursul zilei de marți ordinul privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă.

16 mai 2023, 17:12
Ligia Deca, prima reacție după anunțul sindicatelor din Educație privind declanșarea grevei generale: Nu cred că ar trebui pus în pericol anul școlar. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile UPDATE

UPDATE: Ministerul Educației susține, înainte cu o zi de declanșarea grevei de avertisment a profesorilor, că a manifestat constant deschidere și disponibilitate pentru a soluționa revendicările partenerilor de dialog social. Potrivit unui comunicat remis presei, Ministerul Educației anunță că marți a fost semnat ordinul de ministru privind Constituirea Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel de sector de activitate Învăţământ preuniversitar, conform Mediafax.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis că a semnat marți un ordin de ministru prin care a desemnat echipa de negociere a contractului colectiv de muncă. Deca a mai spus că în zilele ce urmează va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale.

”Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federațiile sindicale ne-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învățământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi și vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile pe această componentă. Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învățământ și suntem convinși că prin dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era și principala revendicare pe care federațiile o aveau față de Ministerul Educație să demarăm această discuție. Mai sunt și alte chestiuni care țin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare. Numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern și trebuie inițiate eventuale modificări de către Ministerul Finanțelor”, a spus Ligia Deca.

Citește și: Angajații din educație anunță greva generală în 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment. ”Facem apel la părinți să țină copiii acasă!”

Întrebată de jurnaliști pe holul Senatului, dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus că este convinsă ”că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”.

”Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile și din punctul de vedere al Ministerului Educației ne vom lupta pentru atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar se desfășoară în condiții optime și să finalizeze, așa cum e structura prevăzută”, a mai spus Ligia Deca.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, 17 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

”Nu mai putem accepta tergiversarea. Toți au pus maj presus de orice solidaritatea. Trebuie soluționate problemele cu care se confrunta personalul auxiliar. Marșul arata ca am redevenit o forță. Nu mai putem accepta sa fim umiliți, sa se mențină un statut social care nu e pe măsura importantei acestei profesii. Pentru cei care nu au venit la protest și tac: tăcerea nu e în favoarea lor, ci a guvernanților”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

Citește și: Grevă generală în educație | Cadrele didactice au ieșit la atac, din cauza sărăciei: „E un protest împotriva unei politici guvernamentale proaste! / Avem nevoie de sprijinul tuturor, pentru viitorul copiilor noștri!” (VIDEO)

”Așteptam să ne întâlnim ieri cu președintele. Ne-am întâlnit cu o consilieră a domnului Iohannis, din domeniul Sănătății, nu cineva specializat în învățământ.
Ne așteptăm să fie președintele tarii, care vorbește de România educată, dar nu a mai apărut public.

Cum să poți începe o carieră cu 2500 de lei?! Președintele întârzie să susțină educația, iar de proiectul România Educata se va alege praful. Astăzi vin în Educație cei cu notele cele mai mici, care nu au locuri în alta parte”, a declarat și Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

”Vom avea greve în multe universități. Cine a semnat pentru grevă, face grevă. Mai avem timp să ne îmbunătățim procentajele de participare la grevă până la finalul săptămânii. E posibil sa avem examene amânate sau anulate!”, a mai spus Hadăr.