EXCLUSIV Meteorologul Elena Mateescu anunţă primăvară în mijlocul iernii. Vin zile cu temperaturi de 20 de grade Celsius

Zăpada nu se va arăta la faţă, cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie, spune meteorologul Elena Mateescu. Ba, mai mult, vom avea parte de temperaturi de primăvară, maximele ajungând până la 20 de grade Celsius, mai ales în sud-estul ţării.

14 ian. 2023, 12:04
EXCLUSIV Meteorologul Elena Mateescu anunţă primăvară în mijlocul iernii. Vin zile cu temperaturi de 20 de grade Celsius

Elena Mateescu anunţă vreme de primăvară în România, cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie, lună care, teoretic, este considerată cea mai rece a iernii şi a anului. Nu şi anul acesta, când temperaturile în a doua jumătate a lunii vor atinge chiar şi 20 de grade C.

O vreme în continuare mai caldă decât în mod obşinuit. Dacă în acest sfârşit de săptămână, maximele se vor situa frecvent între 1 până la 10 grade, de săptămâna viitoare este posibil să consemnăm valori mai mari de 15, posibil să ne apropiem de 20 de grade Celsius. 

Este posibil ca în partea de sud-est a ţării, aceste valori să fie de interes mai ales în a doua parte a săptămânii viitoare şi să vorbim mai degrabă de o vreme de primăvară decât de iarnă autentică. O iarnă blândă, ne apropiem deja de mijlocul iernii, şi se pare că luna ianuarie, cea mai rece lună a anului şi a iernii în ţara noastră în mod tradiţional, de această dată se va infirma prin faptul că întreaga lună, de la începutul lunii şi până în prezent, a fost o perioadă mult mai caldă decât în mod obişnuit şi, potrivit estimărilor până la sfârşitul lunii, mai ales săptămâna 16-23 ianuarie, va fi caracterizată de abateri termice pozitive mai mari de 6-7 grade Celsius, în special în jumătatea estică a ţării.

Citeste si Ploi, depuneri de polei, dar și ninsori. Prognoza meteo pentru 16 ianuarie – 13 februarie

Chiar şi ultima săptămână a lunii, 23-30 ianuarie, chiar dacă nu vorbim de abateri atât de mari, 1,5-2 grade C, pentru luna ianuarie reprezintă abateri termice semnificative.

În zona montană înaltă, la mai mult de 1500 m, stratul de zăpadă este prezent si la această dată, dar pentru formele mai joase de relief sunt şanse scăzute ca până la sfârşitul lunii să avem strat de zăpadă„, a explicat Elena Mateescu la România TV.

Citeste si Unde loveşte vortexul arctic! Anticiclon în Europa, diferenţe de temperatură de 60 de grade între Rusia şi Occident