EXCLUSIV | Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA, accident cu maşina de serviciu. Autoturismul cu doar 17 km la bord nu avea cauciucuri de iarnă

Scandal uriaş în care este implicat Mihai Ponea, la doar două luni de la numirea în fruntea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Vicepreşedintele ANSVSA e acuzat că a provocat un accident cu maşina instituţiei, un Renault Megane cu doar 17 kilometri la bord. Ponea fusese avertizat că autoturismul nu este dotat cu anvelope de iarnă, însă nu ar fi ţinut cont de acest lucru.

28 dec. 2021, 11:32
EXCLUSIV | Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA, accident cu maşina de serviciu. Autoturismul cu doar 17 km la bord nu avea cauciucuri de iarnă

Mihai Ponea ar fi plecat, de Crăciun, acasă, la Vaslui, folosind maşina de serviciu, au precizat surse din interiorul ANSVSA pentru Româniatv.net. Vicepreşedintele ANSVSA e bănuit că ar fi provocat luni un accident cu maşina instituţiei pentru care o primise cu doar două zile înainte de sărbători.

„Nu a ținut cont ca maşina, un Renault Megane abia achiziționat de către ANSVSA nu avea asigurare Casco, nu avea anvelope de iarnă, nu avea actele necesare și legale făcute pentru cardul de carburant.

Numai că la Vaslui, Ponea a făcut maşina praf, intrând cu ea într-un stâlp”, au mai spus surse bine informate pentru România TV.

Citeşte şi: Ninsori şi viscol pe mai multe drumuri din ţară. Întârzieri de peste 300 de minute ale trenurilor

Maşina pe care ar fi condus-o Mihai Ponea este un Renault Megane care a costat aproape 18.000 de euro. Autoturismul din flota ANSVSA i-a fost predat de 23 decembrie de către administratorul parcului auto care l-a avertizat în scris de faptul că maşina nu a fost livrată cu anvelope de iarnă.

„Observaţii: autoturismul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Se riscă amenda penală”, reiese din procesul verbal de predare-primire, obţinut de Româniatv.net.

Totodată, maşina care i-a fost predată vicepreşedintelui ANSVSA nu are asigurare CASCO, motiv pentru care Mihai Ponea este posibil să plătească din propriul buzunar pentru repararea maşinii instituţiei.

„CASCO e o asigurare facultativă. Maşina avea RCA. Toate maşinile se livrează fără cauciucuri de iarnă. În caz de accident, răspunde cel care conduce maşina, nu?”, a mai spus o sursă din interiorul ANSVSA, sub protecţia anonimatului.

Mihai Ponea, descris de presa vasluiană drept „un fel de Cuza modern al acestor vremi„, este acuzat că ar încerca să muşamalizeze întreg incidentul. Mai mult, după accident, ar fi plecat din Vaslui cu un Mercedes, o limuzină despre care gurile rele spun că i-ar aparţine lui Ponea, cu toate că nu apare în declaraţia sa de avere.

Contactat de Româniatv.net, vicepreşdintele ANSVSA a respins toate acuzaţiile.

„Nu am fost implicat. Poate e o confuzie. Să vedem. Ce acuzaţii? Cine mă acuză? Cum să mă acuze că am folosit maşina instituţiei? E un abuz. Mă acuză de un lucru pe care nu l-am făcut”, a declarat Mihai Ponea, pentru Romaniatv.net.

În octombrie 2021, Mihai Ponea a trecut de la funcția de director din cadrul ANSVSA la funcția de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

”În data de 27.10.2021, s-a publicat în Monitorul Oficial decizia privind numirea în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a domnului Mihai PONEA. Noul oficial a ocupat funcția de Director general al Direcției Generale Siguranța Alimentelor în cadrul ANSVSA”, se arată într-un comunicat de presă.

Mihai Ponea l-a înlocuit astfel în echipa de conducere a instituţiei pe Madălin Claudiu Giurcău, care a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Cine este Mihai Ponea

La jumătatea lunii februarie 2021 Mihai Ponea a devenit director general al Direcției Generale de Siguranța Alimentelor. Acesta s-a ocupat de Programul acțiunilor de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, a autorizat sanitar-veterinar unitățile care produc, procesează, depozitează, transportă, distribuie sau comercializează alimente, scrie agrointel.ro.

Funcția pe care a avut-o Mihai Ponea nu a fost singura într-o agenție guvernamentală. În trecut, în perioada guvernului Dacian Cioloș, acesta a mai ocupat timp de șase luni funcția de vicepreședinte ANSVSA. După întoarcerea de la București, o vreme a fost și directorul DSVSA Vaslui, fiind înlocuit de Orzan Sofica Meda, anul trecut, scrie jurnalfm.ro.

Până să preia funcția de director general al Direcției Generale de Siguranța Alimentelor, din cadrul ANSVSA, Mihai Ponea activa ca medic veterinar în piața Traian din Vaslui.

Ce avere are Mihai Ponea

În ceea ce privește averea lui Mihai Ponea, conform declarației acestuia de pe site-ul DSVSA Vaslui din iunie 2019, Mihai Ponea deține cotă parte dintr-un teren la Muntenii de Sus. De asemenea, el are jumătate din patru spații comerciale sau de producție și dintr-o casă de locuit.

Mihai Ponea a declarat că nu are bunuri mobile sau active financiare. În 2019, pe funcția de consilier superior al DSVSA, Ponea câștiga un venit de 66910 lei pe an.

Citeşte şi: Trucuri geniale să dezabureşti maşina când e ger dimineaţa. Tutoriale VIDEO