EXCLUSIV Mihai Tudose, despre criza din energie: „Nu putem vorbi despre o piaţă liberă, este un haos total. Statul trebuie să intervină!”

Fostul premier Mihai Tudose a intervenit telefonic în emisiunea lui Victor Ciutacu, de la România TV, pentru a discuta despre criza din domeniul energetic.

07 mart. 2022, 22:31
EXCLUSIV Mihai Tudose, despre criza din energie: „Nu putem vorbi despre o piaţă liberă, este un haos total. Statul trebuie să intervină!”

Mihai Tudose este de părere că războiul dintre Rusia şi Ucraina va escalada şi mai mult criza preţurilor la energie şi spune că statul ar trebui să intervină urgent pe piaţă.

„Orice dezechilibru pe o piata care si asa statea intr-un echilibru fragil, are ca efect scumpirea haotica. Vorbeam de 300 metrul cub si acum vorbim de 3.500. Ingrasamintele chimice, materie prima, gaze, daca astea se scupesc de 10 ori, se va scumpi tot, plecand de la gaze, petrol, curent electric. Noi suntem o tara care isi poate asigura singura resursele naturale in proportie de 100%. Mai mult, 85% din aceste intreprinderi care produc sunt controlate de stat.

Putem vorbi despre orice azi, numai despre o piata libera nu, este un haos total iar statul trebuie sa intervina.

Noi am inchis cea mai mare mina din Romania si nu se mai poate redeschide. Stiti ce inseamna o termocentrala inchisa, a plecat toata lumea de acolo. Cineva ar fi trebuit sa ia decizia sa o faca din nou functionala. Am spus cu totii ce trebuie facut, dar mai avem putin si devenim ridicoli. Nu vreau eu sa-l demit pe ministrul Popescu, sa stea acolo sa faca ce stie el, dar nu ii iese nimic.

Citeşte şi: Angajaţii Senatului care desfăşoară activităţi de voluntariat în beneficiul refugiaţilor din Ucraina vor putea beneficia de 5 zile libere. Alina Gorghiu: „Va contibui semnificativ la creşterea imaginii Senatului”

La carburant trebuie o discutie cu producatorii, ca nu merge nici aici, ca s-a scumpit barilul, dar tu scoti de aici, din pamantul nostru. Mijloace sunt, dar trebuie sa vrea cineva. Si prin alte tari este sarit pe la 2 euro pretul. Uitati-va la impactul pe agricultura. Incepem peste 4-5 luni sa ne intrebam de ce nu avem grau in Romania.

Nu prea am mai auzit nimic nici despre ordonanta de reglementare a pretului la gaze.

Eu stiu ca exista un plan de masuri, stiu ca si azi s-a luat minister cu minister, cel ăputin pe partea PSD. Eu o tin pe a mea ca daca aveam un minister al Energiei puteam gasi solutii, dar nu avem.”

„A iesit omul asta si daca a zis ca nu mai ploua, noi trebuie sa credem ca e uscat. Nu cred ca sunt credibile aceste mesaje, mai ales venind din partea aceea, dinspre banci”, a adăugat Mihai Tudose.

Citeşte şi: EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre administrarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear: „Nu trebuie luat preventiv, pe perioadă îndelungată, pentru că provoacă dezechilibre serioase ale glandei tiroide”