EXCLUSIV | Ministrul Alexandru Rafila respinge impunerea de restricții, pe fondul creșterii numărului de cazuri de gripă: „Lumea e sătulă de restricții!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se opune categoric introducerii de noi restricții. Nu e cazul ca cetățenii să se panicheze, a susținut oficialul de la PSD. Medicul a recunoscut că multe dintre măsurile impuse în timpul guvernării PNL și USR, pe vremea „COVID", au fost „abuzive".

06 ian. 2023, 00:01
EXCLUSIV | Ministrul Alexandru Rafila respinge impunerea de restricții, pe fondul creșterii numărului de cazuri de gripă: „Lumea e sătulă de restricții!”
Alexandru Rafila anunţă posibilă epidemie de gripă.

În ultimele săptămâni au circulat scenarii care mai de care mai apocaliptice, cu privire la „epidemia de gripă”. S-a vorbit despre posibilitatea introducerii de noi restricții și chiar despre lockdown, ipoteze pe care Alexandru Rafila, ministrul PSD, le-a demontat joi seara, la România TV.

„Dacă Ministerul Sănătății emite un ordin care declară starea de epidemie sunt posibile anumite restricții și vă dau doar două anume carantina și izolarea. Eu sunt consecvent în ceea ce am spus și făcut, trebuie să ținem un echilibru just între măsurile care protejează sănătatea publică și funcționarea normală a societății.

Cred că după doi ani de pandemie, lumea e sătulă de restricții. Închiderea abuzivă a școlilor, aproape doi ani de zile, a provocat traume copiilor și familiilor acestora”, a declarat Alexandru Rafila, în emisiunea lui Victor Ciutacu, la România TV.

 

Ce măsuri și-a asumat ministrul Alexandru Rafila

 

Sociologul Marius Pieleanu i-a cerut lui Alexandru Rafila să recomande sau chiar să impună, măcar angajaților din administrația publică purtarea măștii. În replică, ministrul a explicat că de la nivelul MS s-a făcut această recomandare, iar despre impuneri și sancțiuni nu se poate pune problema.

Totuși, MS a declarat o „stare de alertă epidemică”, ce nu privește populația generală:

„Starea de alertă epidemică presupune managerilor de spitale măsuri specifice care să limiteze transmiterea în unitățile medicale a infecțiilor gripale sau de alte viroze respiratorii, prin utilizarea echipamentului de protecție la personalul medical și la cei care vin în contact cu pacienții, o anumită restricționare a vizitelor, pentru o anumită perioadă. De asemenea, permite anumite recomandări pentru populația generală, pentru cei care desfășoară activități în școli, universități, recomandări pentru personalul medical”, a mai explicat Rafila, pentru RTV.