Rafila: Suntem în stare de alertă epidemică de gripă. Nu introducerem restricţii, ci venim cu o serie de recomandări. Vârful va fi atins între 15 ianuarie – 10 februarie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că nu va declara epidemie de gripă în România, deşi numărul cazurilor de gripă şi de viroze respiratorii. "Suntem în stare de alertă epidemică. Vom emite o instrucţiune pentru că declararea epidemiei ne-ar pune într-o situaţie aparte, am genera automat anumite restricţii", a explicat ministrul Sănătăţii. "Situaţia nu este dramatică", a mai spus Alexandru Rafila, care a mai precizat că "nu vrem sa introducem restrictii, ci vrem sa face populatia partener pentru a tine sub control gripa".

05 ian. 2023, 15:04
Rafila: Suntem în stare de alertă epidemică de gripă. Nu introducerem restricţii, ci venim cu o serie de recomandări. Vârful va fi atins între 15 ianuarie – 10 februarie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că anul acesta sezonul gripal a debutat mult mai repede şi că rata de pozitivare la gripă depăseste cu mult 10%. A ajuns la 37% probe pozitive, a afirmat ministrul.

Cu toate acestea nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că ar implica noi restricții, a mai precizat ministrul Sănătăţii. „Este stare de alertă epidemică”, a completat Alexandru Rafil.

De asemenea, Aleandru Rafila a anunţat că se estimează ca vârful să fie atins intre 15 ianuarie – 10 februarie, apoi numarul cazurilor va scadea.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a precizat că „nu vrem sa introducem restrictii, ci vrem sa face populatia partener pentru a tine sub control gripa”.

Alexandru Rafila a prezentat şi recomandările care vor fi făcute populaţiei în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă şi viroze respiratorii. Sunt vizate inclusiv şcolile, mai ales că mulţi dintre cei diagnosticaţi cu gripă până acum sunt copii.

„Avem câteva seturi de măsuri, recomandări, pe care le-am transmis și Ministerului Educației. Sunt măsurile din pandemie: evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise.

În școli și grădinițe se va face triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție.

De asemenea, am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție.

Mâine, luni și marți vom discuta cu producărorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi o soluție de refacere a stocurilor, mai ales de Paracetamol sau Ibuprofen pentru copii și Tamiflu”, a mai anunţat ministrul Sănătăţii.

 

De ce nu declară ministrul Sănătăţii epidemie de gripă în România

„Suntem în stare de alertă epidemică. Vom emite o instrucţiune pentru că declararea epidemiei ne-ar pune într-o situaţie aparte, am genera automat anumite restricţii”, a explicat ministrul Sănătăţii. „Situaţia nu este dramatică”, a mai spus Alexandru Rafila, care a mai precizat că „nu vrem sa introducem restrictii, ci venim cu recomandări”.

„Nu cred că vom ajunge la 300.000 de cazuri de gripă”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Măsurile de protecție recomandate

  • evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
  • menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
  • respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
  • consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
  • consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
  • continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.
Conferinta 5 ianuarie 2023

 

Toate şcolile din România îşi redeschid porţile de luni, 9 ianuarie, în ciuda creşterii numărului de cazuri de gripă şi viroză

Autorităţile au decis că nu se impune închiderea şcolilor în ciuda numărului mare de cazuri de gripă, viroze şi COVID.

Şcolile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii”, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Autorităţile au stabilit mai multe reguli care vor trebui respectate în unităţile de învăţământ de luni. Astfel, la întâlnire s-a stabilit că vor fi făcute mai multe recomandări. Elevii vor intra în şcoli numai după triaj, cei bolnavi vor fi trimişi acasă.

De asemenea, autorităţile recomandă purtarea măştilor în clase pentru a limita răspândirea bolilor printre elevi şi profesori.

 

Numărul cazurilor de gripă şi virozelor a crescut alarmant în ultimele săptămâni

Valul de infectii respiratorii – gripă, viroze și infecții cu SARS-CoV2 – a făcut neîncăpătoare, în aceste zile, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase.

În unele spitale, peste 50% din totalul testelor pentru gripă sunt pozitive, afectați sunt și adulții, paturile din secțiile de boli infecțioase sunt tot mai neîncăpătoare, iar printre cei spitalizați sunt și tineri, spun medicii.

Pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, ar urma să fie limitat accesul în spitale, însă pentru populație nu vor fi aplicate restricții, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19. Autoritățile sanitare au făcut o serie de recomandări, printre care respectarea condițiilor de igienă și purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate.

„În plus, măsuri suplimentare de asigurare a protecției personalului medical – triaj epidemiologic pentru personalul medical în fiecare zi și măsuri generale recomandate populației pentru ca impactul acestui val epidemic să fie cât mai mic”, a afirmat Rafila.

Potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022) s-au înregistrat, la nivel naţional, 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.