Ministrul Justiției, Radu Marinescu, reacționează după ce stenograme private dintre Cristian Popescu-Piedone și soția sa au fost făcute publice. Acesta a declarat pentru România TV că, în conformitate cu normele procesual-penale din România, urmărirea penală este confidențială, pentru a garanta succesul anchetei, pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru aflarea adevărului.
„Este de precizat că nu cunoaștem în momentul de față care este sursa acestor informații care sunt apărute în spațiul public, cert este un singur lucru, că urmărirea penală are, potrivit legii, un caracter confidențial și atunci conținutul probațiunii, conținutul dosarului, mijloacele de probă, ordonanțele, toatea spectele care sunt specifice urmăririi penale trebuie să urmeze acest regim confidențial.
Comunicarea publică se face potrivit unor reguli foarte stricte, tocmai pentru a se asigura aflarea adevărului, integritatea activității organelor de urmărire penală și respectarea standardelor procesului echitabil, protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, de aceea prezentarea publică a unor mijloace de probă este contrară acestor principii”, a declarat Radu Marinescu pentru România TV.
„Eu am constatat ceea ce și dumneavoastră ați constatat și ce a văzut publicul larg, ceea ce s-a prezentat în spațiul, eu nu cunosc conținutul dosarului de urmărire penală și respect cu strictețe acest principiu ca ministrul Justiției să nu intervină sub nicio formă în procesele aflate în desfășurare.
Nu pot să știu ce a apreciat relevant sau nu procurorul de caz în desfășuarea anchetei și în construirea acuzației împotriva inculpatului, cu certitudine aspectele personale, strict familiale care nu prezintă relevanță penală trebuie disociate de cele care prezintă relevanță, dar aceasta este munca procurorului.
Ceea ce vreau însă să vă precizez pentru informarea corectă a opiniei publice este că atunci când se desfășoară astfel de activități de supraveghere specială, care sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală și care presupun intruziunea sub controlul unui judecător și al unui procuror în sfera vieții private, materialul care este strâns este divers, sunt conversațiile, discuțiile unei persoane, și pe urmă, în munca de cântărire a relevanței probelor procurorul este cel care păstrează doar acele aspecte care sunt relevante penal.
Încă o dată, aceste chestiuni nu-și găsesc locul în spațiul public, judecata unei persoane nu se face în spațiul public, decât la nivel principial, dar în niciun caz din punct de vedere juridic”, a declarat ministrul Justiției, la România TV.