EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi dezvăluie procentul de majorare a pensiilor: „Nu vrem să transformăm mai binele în duşmanul binelui”

Procentul cu care pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 va fi cunoscut abia după aprobarea bugetului, până la sfârşitul acestui an, spune ministrul Muncii Marius Budăi. Ministrul dă, însă, asigurări că majorarea nu va fi mai mică de 10%.

21 oct. 2022, 23:44
EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi dezvăluie procentul de majorare a pensiilor: „Nu vrem să transformăm mai binele în duşmanul binelui”

Marius Budăi despre pensii. În contextul în care, zilele trecute, premierul Ciucă lansase un procent de majorare a pensiilor de 15%, ministrul Muncii spune că el nu se va lansa în astfel de speculaţii pentru că, pentru moment, alte procente decât 10% nu sunt „fundamentate din punct de vedere economic„. Ministrul nu a putut preciza nici data la care se va şti sigur cu cât vor creşte pensiile românilor, limitându-se la a spune că acest lucru se va întâmpla „în cel mai scurt timp„.

„Noi, PSD-ul, am avut propunerea pentru majorarea pensiilor cu cel puţin 10%. Noi suntem extrem de bine ancoraţi în realitate, ne uităm la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi am fundamentat acea propunere de o majorare de minimum 10% de la 1 ianuarie 2023. Eu cunosc foarte bine viaţa părinţilor şi bunicilor noştri, nu-mi voi permite să mă lansez în niciun fel de speculaţie decât atunci când coaliţia va avea decizia finală luată. Cert e că va fi o majorare de cel puţin 10%. Am spus cel puţin 10% (apropo de faptul că premierul Ciucă lansase procentul de 15% – n.red.), nu-mi permit să lansez alte procente.

Citeste si Marius Budăi: „Peste 4.600 de ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului”

Nu e vorba că nu sunt bani, dar noi trebuie să gândim o sprijinire echilibrată atât a economiei, cât şi a măsurilor sociale pentru că nu vrem să ajungem să transformăm mai binele în duşmanul binelui. Suntem extrem de atenţi la evoluţia cifrelor. Acea propunere pe care am făcut-o, de 10%, a fost fundamentată din punct de vedere economic. 

Recent, a fost în România şeful departamentului de pensii, am avut discuţii constructive cu el, cu specialiştii avem discuţii permanente. Este vorba, practic, despre derularea contractului de asistenţă tehnică cu Banca Mondială si acolo analizăm toate propunerile. În paralel discutăm şi cu Comisia Europeană pentru că suntem în Europa, suntem responsabili şi trebuie să fim transparenţi cu toţi cei cu care suntem parteneri. 

Seniorii trebuie să ştie că pensiile vor creşte cu cel puţin 10%. În cel mai scurt timp, propunerea de buget va fi finalizată şi va fi depusă. Va fi aprobat bugetul pentru 2023 în acest an.  

Nu voi susţine majorarea vârstei de pensionare, nu există presiune de la Bruxelles, tratatele UE spun clar că statul membru are independenţă în a-şi hotări politicile sociale. Noi avem de lucru, întâi trebuie să creştem speranţa de viaţă şi mai ales speranţa de viaţă sănătoasă. Abia ulterior putem să facem un plan. deocamdată avem de lucrat la nivelul de trai„, a dezvălui ministrul Muncii în emisiunea Newsline de la România TV.