EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi lămureşte problema scăderii veniturilor pentru acoperirea deficitului bugetar: „Nu e nimic de speriat. Trebuie să fim atenţi cu cheltuielile bugetare”

Trei variante ale legii pensiilor se află încă în discuţii pe masa coaliţiei, iar după ce coaliţia va ajunge la un acord, varianta câştigătoare va fi discutată cu partenerii sociali, după care va merge în Parlament.

17 apr. 2023, 21:15
EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi lămureşte problema scăderii veniturilor pentru acoperirea deficitului bugetar: „Nu e nimic de speriat. Trebuie să fim atenţi cu cheltuielile bugetare”

Ministrul Marius Budăi nu are încă o dată exactă la care legea pensiilor va fi reformată, dar până în 2024 pensionarii nu au speranţe de vreo altă majorare.

Nu exista o decizie in coalitie, probabil o vom avea in cel mai scurt timp si voi merge cu aceste aspecte catre partenerii sociali la discutie. Dacă PNRR a fost scris la secret şi secretizat, eu nu voi face o reforma la secret, am un dialog bun cu partenerii sociali, dialogul e extrem de important, indiferent că vorbim de legea pensiilor din sistemul public sau a salarizării din sistemul public„, a spus ministrul Budăi în emisiunea România la raport de la România TV.

Potrivit obligaţiilor asumate prin PNRR, până la finalul lunii iunie legea pensiilor va trebui să fie într-o formă votată.

Imi doresc un timp cat mai scurt de discutii cu partenerii sociali pentru a avea timp sa le depunem in Parlament, că şi acolo mai sunt dezbateri la Comisie. Noi aveam legea 127 a pensiilor, legea 153 a salarizarii pe care unii au preferat sa o puna intre paranteze. În 2020, 2021, daca am fi avut aceste legi in vigoare, acum am fi facut cateva acorduri fine. 

Însă trebuie sa vedem in ce perioada se rezolvă acest impact bugetar care vine cu cele doua legi. Trebuie să rezolvăm inechităţile, iar acestea se rezolvă în doi paşi: in baza unui act normativ si apoi prin impact bugetar. Aceste inechitati trebuie rezolvate si trebuie sa vedem si incadrarea in timp„, a adăugat ministrul Budăi.

Ministrul Budăi: Legea pensiilor va fi aplciată în 2024

Referitor la formula de calcul al pensiilor, ministrul spune că pensiile vor fi calculate abia după ce legea va intra în vigoare.

În perioada de faţă, activitatea de preluare in format electronic si separare a perioadelor contributive de perioadele necontributive continua si speram ca pana la 31 august sa avem totul in format electronic si deja lucrat, dupa care, cand vom avea si legea si data de intrare in vigoare a legii sa fie mult mai usor de calculat. Să vedem in ce perioadă de timp România îşi va putea permite sa suporte acel impact bugetar„, a mai spus ministrul.

Citeste si Noi vouchere pentru români. Cine sunt cei peste 200.000 de beneficiari ai celor 4.000 de lei de la stat. Ministrul Marcel Boloş: „Este o premieră pentru țara noastră”

Pe mult-discutata lege 157, bugetul pensiilor era de 150 miliarde. În momentul de faţă, însă, bugetul pensiilor este undeva la 120 de miliarde, spune ministrul.

Lucram acum la recalculare, dar lucram in partea de pregatire a etapei finale. Legea va fi aplicata in 2024. Important e că nicio pensie nu va scădea, va fi foarte clar acest aspect. În PNRR sunt nişte prostii, acum imi dau seama de ce au facut PNRR pe ascuns. Trebuie ca la masa dialogului să găsim împreună soluţia„, a adăugat ministrul Marius Budăi.

Marius Budăi lămureşte problema scăderii veniturilor pentru acoperirea deficitului bugetar: „Nu e nimic de speriat”

Referitor la deficitul bugetar uriaş, ministrul Budăi dă asigurări că nu vor fi tăieri de venituri pentru a-l acoperi.

De cate ori a fost PSD la guvernare, nu s-a legat de noi niciodata aceasta variantă, scăderea veniturilor, şi nu consideram oportuna o astfel de variantă. Trebuie sa fim atenti cu cheltuielile bugetare, dar asta este cu totul si cu totul altceva. Dar taieri de venituri PSD nu a promovat niciodata si nu va incepe acum să promoveze.

Vom lua deciziile in coalitie , vom vedea ce bunuri si servicii se pot amana, ne facem o analiza care ar trebui sa fie permanenta si vom lua o decizie si vom rezolva problema. Nu e nimic de speriat„, a mai spus ministrul Muncii.