EXCLUSIV Ministrul Mediului, îngrijorat de atacurile urşilor în localităţi: În cinci ani a crescut numărul apelurilor la 112 de zece ori în unele judeţe

Ministrul Mediului se arată îngrijorat de atacurile urşilor în localităţi. Tanczos Barna a declarat la România Tv că în cinci ani a crescut numărul apelurilor la 112 de zece ori în unele judeţe.

30 iun. 2021, 19:37
EXCLUSIV Ministrul Mediului, îngrijorat de atacurile urşilor în localităţi: În cinci ani a crescut numărul apelurilor la 112 de zece ori în unele judeţe

Ministrul Mediului este îngrijorat de atacurile frecvente ale urşilor în zonele locuite de oameni. Astfel că, Tanczos Barna propune intervenţii rapide şi de urgenţă în localităţi.

Ministrul Mediului: Anul trecut au fost 1700 de apeluri, iar acum la jumatatea anului suntem deja la 1500 de apeluri la 112

Citeşte şi Urşii din România ar putea fi împuşcaţi „în 24 de ore, maxim”. Ministrul Mediului: „Intervenția trebuie să fie ca la pompieri”

„Este îngrijorător ca anul trecut au fost 1700 de apeluri, iar acum la jumatatea anului suntem deja la 1500 de apeluri la 112. In 5 ani a crescut numărul  apelurilor la 112 de 10 ori în unele judeţe. Sunt din ce in ce mai multe persoane care sunt disperate.

Habitatul natural al ursului trebuie protejat, ursul ca specie trebuie protejat.

Propunem interventii rapide de urgenta in localitati. Propunem incercarea de a pune la punct o solutie pentru zonele locuite. Este o OUG care va fi aprobată, sper ca inclusiv colegii nostri din Guvern sa înţeleagă.

Toata lumea recunoaste ca este nevoie de o altă abordare în ceea ce priveste siguranta cetăţeanului la el în curte, la el in habitat. Ceea ce propunem noi nu este o solutie magica,  dar pentru a salva vieti omenesti trebuie să intervenim. Un exemplar poate fi relocat, doar in situaţii extreme va fi folosită arma letală, mai ales impotriva femelelor cu pui.

Trebuie să eliminam hrănirea urşilor, altfel ajungem in situaţia domnului care a fost muscat de braţ. Pentru a preveni venirea usrislor din habitatul natural spre zonele locuite trebuie să implementăm măsuri care să ţină în păduri ursul.În anumite zone, activitatea forestieră poate sa deranjeze anumite exemplare care după aceea coboara. Trebuie să reglementăm si acest lucru

În Harghita şi în Covasna sigur in ultimii 5 ani nu au avut loc defrişări şi  numarul ursilor a crescut”, a declarat Tanczos Barna la România Tv.

Ministrul Tanczos Barna îşi doreşte schimbarea legislaţiei din România în aşa fel încât urşii care reprezintă un pericol pentru om să poată fi împuşcaţi în cel mult 24 de ore.

În ultimele luni au fost raportate 280 de atacuri ale urşilor asupra oamenilor şi au fost deschise 5.000 de dosare de pagubă. Din estimările vânătorilor, în România există peste 10.000 de urşi. În prezent, ministrul Mediului a mărturisit că intervenţia autorităţilor este greoaie din cauza legislaţiei care prevede obţinerea mai multor avize pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite.

Citeşte şi Un urs a fost văzut în Botoşani. A fost emis RO-ALERT. Ministrul Mediului cere împuşcarea sau sedarea animalelor periculoase în 24 de ore