Un urs a fost văzut în Botoşani. A fost emis RO-ALERT. Ministrul Mediului cere împuşcarea sau sedarea animalelor periculoase în 24 de ore

Un urs a fost văzut luni într-o comună din Botoşani. Autorităţile au emis un mesaj de avertizate a populaţiei de tip RO-ALERT.

21 iun. 2021, 14:30
Un urs a fost văzut în Botoşani. A fost emis RO-ALERT. Ministrul Mediului cere împuşcarea sau sedarea animalelor periculoase în 24 de ore
Un urs a fost văzut în Botoşani. A fost emis RO-ALERT

Un urs a fost văzut luni, în comuna Hudeşti din judeţul Botoşani. Autorităţile au fost alertate de o femeie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani a emis, luni, un mesaj de avertizare de tip RO-Alert.

Un urs a fost văzut în Botoşani. A fost emis RO-ALERT

Citeşte şi Urşii din România ar putea fi împuşcaţi „în 24 de ore, maxim”. Ministrul Mediului: „Intervenția trebuie să fie ca la pompieri”

„A fost semnalată prezenţa unui urs în comuna Hudeşti, în Alba şi Baranca. Evitaţi deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară. Păstraţi distanţa faţa de animal şi nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau să îl hrăniţi. Protejaţi animalele din gospodărie, fără să vă expuneţi pericolului”, este mesajul ISU.

Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, subliniind că legislaţia trebuie schimbată astfel încât în cazurile de forţă majoră „să putem interveni prompt în interesul omului”.

„Trebuie să acceptăm realitatea şi cea mai mare greşeală este sau ar fi să negăm evidenţele. Evidenţele arată că în ultimii 5 ani numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor care sunt prezenţi în locuinţe, gospodării, pe stradă, a crescut de 10 ori faţă de 2016. 2021 va fi anul care va marca această creştere de 10 ori şi nu vorbim de o senzaţie, vorbim de mii de animale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pe ultimii 5 ani pentru că este exact perioada în care intervenţia umană a fost redusă la minim şi perioada în care fenomenul a luat amploare. Am avut parte de foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidenţele care erau chiar în statisticile ministerului”, a precizat Barna Tzancos la Digi 24.

El spune că legislaţia trebuie modificată astfel încât în cazurile de forţă majoră să se poată interveni în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme, nu cum se întâmplă în prezent când intervenţia apare după câteva săptămâni sau chiar câteva luni.

„Ceea ce trebuie noi să facem este să modificăm legislaţia astfel încât în cazurile de forţă majoră să putem interveni prompt în interesul omului, în interesul protejării vieţii umane (…) Asta înseamnă că în maximum 24 de ore, imediat, adică în momentul în care se sesizează o asemenea problemă, care seamănă cu cele patru de astăzi, în câteva ore trebuie să fie acolo o echipă formată din jandarmi şi vânători şi gradual să intervină în funcţie de situaţie. Dacă este să zicem prima vizită a unui urs în localităţi se începe cu alungare, dar în cazul în care se constată că se repetă acest fenomen, acolo modalitatea de intervenţie trebuie să treacă la tranchilizare şi relocare. În cazul în care animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluţia este extragerea prin împuşcare. Viaţa umană trebuie protejată. Este normal că aceşti oameni sunt foarte supăraţi, mai mult chiar, disperaţi, pentru că cine sună la 112 este deja în disperare de cauză pentru că îşi simte viaţa sau bunurile puse în pericol”, a explicat oficialul MMAP.

Citeşte şi Alertă în Harghita, după ce au fost văzuţi opt urşi. A fost emis mesaj RO-ALERT


loading...