EXCLUSIV| Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii: ”Românii vor avea mai mulți bani. Venim cu toate reformele la timp!”

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, a vorbit sâmbătă seară, în exclusivitate, la România TV, despre ce se va întâmpla cu pensiile românilor, dacă acestea vor crește sau nu cu 20%, dar și când va fi gata noua Lege a pensiilor.

29 iul. 2023, 21:13
EXCLUSIV| Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii: ”Românii vor avea mai mulți bani. Venim cu toate reformele la timp!”
Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii

Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii. Ministrul Muncii a descris care este în aceste momente stadiul noii Legi a pensiilor, dar și care sunt principiile ce vor sta la baza acesteia.

Citește și Vestea momentului pentru seniorii României! Din octombrie vor primi între 300 și 500 de lei în plus la pensie

Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii

”Analizând jaloanele din PNRR și condiționările, prin noua lege vom avea următoarele principii: diferența de stagiu complet, toate veniturile pentru contribuții la stat, indemnizație socială și pensii pe contributivitate, o echilibrare pentru condițiile speciale și deosebite de muncă, perspectiva ieșirii la pensie la vârsta egală, egalizare care se va face treptat până în 2035, posibilitatea de a continua activitatea de muncă și după vârsta de 65 de ani și o serie de bonificații la pensie (…) Cel mai important aspect pe care românii trebuie să îl știe este că avem în atenție reorganizarea pensiilor. În primul rând, pentru cei care au pensii mici, aceștia trebuie să beneficieze de o creștere. Este important de știut că vom avea o creștere a indemnizației minime astfel încât să avem pensionari cu venituri mai bune”, a declarat ministrul Muncii, în exclusivitate, la România TV.  

Cât despre suplimente, ministrul Muncii a subliniat că după ce noua lege va intra în vigoare vor exista doua variante de calcul a acestora.

”Este important ca pensionarii să știe că sunt două posibilități de când va intra în vigoare noua lege. Vom discuta informația imediat după ce va fi luată decizia politică.  Știu că românii sunt nerăbdători și că vor să venim cu cifre. Trebuie să ne grăbim, noi înțelegem că cu cât finalizăm mai repede, prin efort comun, românii vor avea mai mulți bani în final. Vă asigur că venim cu toate reformele la timp!”, a mai spus ministrul.

Simona Bucura- Oprescu a dat asigurări că în aceste momente, Ministerul Muncii face tot posibilul ca noua Lege a pensiilor să genereze echitate.

”Echipa de la Ministerul Muncii va face tot ce îi stă în putere astfel încât românii să se bucure de o nouă lege a pensiilor care să genereze echitate, dar și să aducă fiecărui român stabilitate și ideea unei pensii cel puțin decente(…) Toate aceste acte normative nu pot fi făcute fără partea de sustenabilitate. Deci, există trei variante pe legea pensiilor, pe fiecare dintre ele Banca Mondială ne pregătește și un impact. Toate aceste simulări sunt pentru momentul în care noua lege a pensiilor va intra în vigoare”, a mai spus ministrul Muncii.

În ceea ce privește majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că pe masa Ministerului Muncii se află două scenarii posibile.

”Avem două scenarii posibile, acestea sunt în funcție de când va fi valabilă noua lege a pensiilor. Și anul acesta am avut o indexare de 12% în ceea ce privește pensiile. Este drept că aceasta se calculează raportându-se la inflația de anul anterior, dar sunt prioritatea, noastră, grija noastră și indiferent cum ar fi aceștia vor avea și anul viitor o formă de ajustare a pensiei cu inflația și puterea de cumpărare și situația economică din țară”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.

Citește și EXCLUSIV| Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor. Anunț de ultimă oră din partea ministrului Muncii