EXCLUSIV Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru pensionari. Ce se întâmplă cu plata ajutoarelor de 250 şi 700 de lei

Ministrul Muncii a făcut declaraţii exclusive la România Tv despre plata ajutoarelor de 250 şi 700 de lei pentru pensionari.

13 iul. 2022, 20:38
EXCLUSIV Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru pensionari. Ce se întâmplă cu plata ajutoarelor de 250 şi 700 de lei
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru pensionari

Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru pensionari. Marius Budăi a explicat, în exclusivitate la România tv, ce se întâmplă cu ajutoarele sociale promise pensionarilor cu venituri mici.

Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru pensionari. Totul despre plata suplimentelor de 250 şi 700 de lei

Citeşte şi EXCLUSIV. Şeful Casei de Pensii anunţă noi taloane de la 1 iulie: Ajutorul de 700 de lei nu se primeşte automat de cei cu pensii mai mici de 2000 de lei

Marius Budăi dă asigurări că până la data de 15 iulie, toţi pensionarii cu venituri mici mai mici de 2000 de lei vor primi cei 700 de lei promişi  de stat.

„Ajutorul de 700 de lei nu a ajuns încă la toti romanii. Pana la data de 15, toti cei care se incadreaza vor primi banii pe card sau prin intermediul postasului. 

Pragul de 2000 de lei a fost o decizie luată de coaliţie, ghidându-ne dupa pensia medie din România”, a declarat ministrul Muncii la România Tv.

Reamintim că Guvernul a adoptat, recent, o OUG care prevede acordarea unui sprijin financiar de 700 de lei pentru toţi pensionarii din sistemul public şi militar care au venituri de mai puţin de 2.000 de lei pe lună. Banii se acordă o singură dată, în luna iulie.

Ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectaţi de creşterea preţurilor la utilităţile publice şi bunuri de consum, în special hrană, aflaţi în risc de excludere socială.

Veniturile lunare la care face referire Ordonanţa de urgenţă sunt:

a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
d) venituri din indemnizaţia socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
e) venituri din salarii şi asimilate salariilor, raportate în „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plăteşte ajutorul financiar. Acesta se acordă doar dacă veniturile cumulate şi realizate de aceeaşi persoană sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Măsura face parte din Programul guvernamental „Sprijin pentru România”.

De asemenea, în cadrul emisiunii moderate de Violeta Romanescu, Marius Budăi a făcut câteva precizări importante legate de plata ajutorului de 250 de lei.

În acest an vor fi patru transe de plată pentru ajutorul de 250 de lei.  Se va acorda pentru lunile iunie, august, octombrie si decembrie. Inca suntem in activitatea de distribuirea a cardurilor pentru populatie”, a mai spus ministrul la România Tv.

Voucherele sociale  de 250 de lei vor fi folosite „strict pentru produsele alimentare” şi fac parte din sprijinul hotărât în coaliţia de guvernare, ca parte a unui pachet mai mare de măsuri.

Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Citeşte şi Scandal cu vouchere sociale pentru pensionari. Cine trebuie să dea înapoi cardurile cu ajutorul de 250 lei