EXCLUSIV. Octav Bjoza, despre demiterea din Guvern: O ruşine pentru noi toţi această demitere mişelească, o pagină neagră în istoria PNL

Octav Bjoza susţine că decizia premierului Cîţu de a-l demite este "o ruşine", "o decizie mişilească" şi o "pagină neagră în istoria PNL". Bjoza a declarat, la România TV, că a aflat de demiterea din Guvern de la o cunoştină care l-a sunat să-l informeze că decizia premierului Cîţu de a-l demite a fost publicată în Monitorul Oficial.

18 mart. 2021, 13:51
EXCLUSIV. Octav Bjoza, despre demiterea din Guvern: O ruşine pentru noi toţi această demitere mişelească, o pagină neagră în istoria PNL

Octav Bjoza, președintele asociației de deținuți politici, a avut o reacție cutremurătoare după demiterea din Guvern.  Acesta a vorbit în exclusivitate la România Tv despre ce i s-a întâmplat.

Octav Bjoza a declarat, în exclsuivitate la emisiunea Punctul Culminant de la România TV, moderaqtă de Victor Ciutacu, că a aflat de demiterea din Guvern după ce a fost sunat de o cunoştinţă care l-a informat că decizia premierului Cîţu a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Nu m-a sunat (premierul Cîţu n.red.). Am aflat după ce m-a sunat cineva că a apărut în Monitorul Oficial. Am fost informat de o persoană că am fost destituit. Explicaţia clară pentru noi a pornit de la un lucru pe care nici nu ştiu dacă merita atâta deranj. Un deputat de la minorităţi din mandatul trecut a făcut un proiect de lege prin care se acordau si niște drepturi pentru copiii foștilor deținuți politici. Trebuie ştiut, copiii noștri au suferit cel puțin la fel de mult ca şi noi care eram in temnițe si acest proiect de lege a devenit lege la un moment dat, Legea 130. Nu a fost perfectă, nu a ținut cont de dorințele noastre, dar ca orice lege putea fi perfectionata. Exista aceasta posibilitate. A constat respectivul deputat că sunt unele lucruri neclare şi tot el a revenit cu un nou proiect de lege care făcea niște precizări bine venite doar ca in mod așa intempestiv in ultima clipa au cerut unii deputați ca sa se mai introdusă in această lege, devenită de data aceasta Legea nr 232, două articole. Unul spunea de prezenta lege nu vor beneficia  copiii legionarilor, naziştilor, fasciştilor, criminalilor de război, cei care au comis crime împotriva comunităţii. Aici treaba este foarte delicată, dar punctul nostru de vedere, nu al meu, ci al AFDPR, este acela, copiii nu trebuie sa suporte faptele comise de părinți, indiferent că au fost legionari, comunişti, fascinşti, să beneficieze de nişte mici reparaţii pentru că a trecut multă vreme de atunci, dar dacă noi am fost condamnați, ni s-a confiscat totul şi nu am primit nimic înapoi. Confirscarea averilor a fost o certitudine pentru toţi foştii deţinuţi politici. Noi primim doar nişte drepturi cu caracter social si viager, indemnizatie”, a explicat Octav Bjoza, la România TV.

„Ce scrie în acel comunicat nu este punctul meu de vedere, este puctul de vedere al deţinuţilor politici din România, a deportaţilor şi a urmaşilor acestora, al lor este acest punct de vedere, nu al meu personal. Şi atunci când ştim că lângă noi în temniţele comuniste au murit marii făuritori ai Marii Uniri, dintre care cei mai importanţi erau liberali, şi vine prim-ministrul şi te destituie. Este incredibil, o ruşine pentru noi toţi această demitere mişelească, o pagină neagră în istoria PNL din 145 de ani”, a declarat Octav Bjoza.

„În următoarele 10 zile trebuie să dau raportul de ţară. Mi-e ruşine să spun că am fost demis de cei lângă care am luptat şi am înfundat puşcăriile. Este de neimaginat aşa ceva. Este o jignire grosolană adusă nouă tuturor.

Despre acuzaţia că ar fi antisemit, Octav Bjoza spune că „nu am fost niciodată şi nici nu voi fi”.

„Nici vorbă de aşa ceva. Eu am fost educat în spiritul creştin, sa iert, dar cu cuvântul nu. Adevărul trebuie cunoscut. Atât. În rest, în ceea ce mă priveşte şi mare majoritate a colegilor mei si-au iertat călăii, si i-au iertat de atunci”.

Întrebat dacă are un termen să elibereze locuinţa de serviciu, Octav Bjoza a spus că „da”.

„Întâi de la birou am transportat totul la mine, la deţinuţii politici. Acum am rugat un coleg sa-mi cumpere vreo 10 saci să-mi pună îmbrăcămintea, tot ce am pe acolo, documente, să o eliberez şi voi sta într-o chilie de călugăr, la sediul AFDPR, am apă rece, n-am oglindă dar o sa-mi cumpăr. Nu-i un deranj. Atât timp cât am dormit pe beton alături de liberali şi acum vin şi ne jignesc pe toţi la modul cel mai …”, a mai spus Octav Bjoza.

Octav Bjoza, subsecretar de stat pe problemele deţinuţilor politic şi revoluţionarilor, a fost demis de premierul Florin Cîţu. Octav Bjoza, în vârstă de 82 de ani, ocupa funcţia de secretar de stat fusese din vremea guvernării PSD.

O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea.

A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.

Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului.

O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României„, a spus premierul Florin Cîţu, citat într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

Citeşte şi: Lucia Hossu Longin îl critică pe Florin Cîțu pentru decizia de a-l demite pe Octav Bjoza: M-a ȘOCAT!