EXCLUSIV PENSII 2025. Marius Budăi: „Majorările se plătesc în aprilie, înainte de Paşte”. Banii se plătesc retroactiv de la 1 septembrie 2024

250 lei în plus la pensie, în medie, pentru 1.000.000 pensionari din aprilie. Președintele Casei Naționale de Pensii a anunţat că în aprilie pensionarii vor primi mai mulți bani la pensie, fapt confirmat vineri seară de Marius Budăi.
Filip Stan
21 feb. 2025, 20:34
EXCLUSIV PENSII 2025. Marius Budăi:
Marius Budăi, anunț de ultimă oră pentru pensionari!

PENSII 2025. Pensionarii au șansa de a primi mai mulți bani la pensie chiar înainte de Paște dacă duc adeverințele cu veniturile nepermanente la casele de pensii de care aparțin.

„E exclus să fie întârzieri, s-a vazut foarte clar la legea bugetului de stat si la legea bugetului asigurarilor sociale la momentul aprobarii in Parlamentul Romaniei, s-a vazut că sumele sunt cuprinse în cele 2 bugete, tehnic acum, chiar daca s-ar inchide recalcularea la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, plata se va face tot in luna aprilie, pentru ca pensia nu se plateste ca salariu luna urmatoare pentru luna in curs, pensia se plateste luna pe luna”, a precizat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, în exclusivitate la România TV.

Pensii 2025. Marius Budăi: Banii se plătesc retroactiv, de la 1 septembrie 2024

„Ca sa poti realiza acest lucru, sa tiparesti cupoanele, sa termini calculele, sa trimiti catre Posta Romana, sa faci prima transa , in 26 – 27 pentru luna urmatoare,  trebuie sa inchizi operatiunile de plata in judete pana in data de 6 – 10, apoi in 13 sa se inchida la nivel de Casa Nationala, deci exclus sa nu fie bani in buget, acum ca acum mai sunt de reglat cu softul pe ultimul modul de plata din cate inteleg de la colegii de la casele de pensii,  se fac acum probe la acel modul, si ar fi pe final ,  tehnic astea sunt etapele”, a mai spus Marius Budăi la România TV.

Scandal la Compania de Apă Brașov. Directorul primește un salariu de 42.000 de lei pe lună și 450.000 de euro dacă ar fi demis

„Pentru aceste sporuri cu caracter neparament, o parte din cetateni au beneficiat de acest lucru pana la intrarea legii in vigoare, deoarece au fost unele procese colective, mai multi oameni au dat in judecata si au castigat procesele si au primit acesti bani, de precizat ca acolo unde se vorbeste de aceste sume, banii vor fi retroactiv incepand cu 1 septembrie 2024 , de la data intrarii in vigoare a legii, deci se vor primi retroactiv. Daca se duc documentele in acest interval de 6 luni,  inseamna ca au drepturile incepand cu 1 septembrie 2024, banii se vor primi retroactiv”, a conchis Marius Budăi.

PENSII 2025. Chiar șeful Casei Naționale de Pensii a declarat că spun persoane a căror dosare au fost finalizate și că procesul de Mica Recalculare le aduce între 100-250 lei în plus la pensie.

Contează foarte mult domeniul în care au lucrat și cât de mulți ani s-au adunat pentru lucrul în weekend sau peste program. Acești bani vor veni în completarea dosarului de pensie, fiind și ultimul proces de creștere a veniturilor.

Conform datelor oficiale, 1.000.000 de pensionari ar putea primi mai mulți bani la pensie prin acest proces. „Este vorba, din simulările pe care le-am avut, de 150 – 200 chiar şi 250 lei. Dacă a avut un nivel de salarizare mare şi dacă planul a fost depăşit substanţial faţă de salariul de încadrare cu care e înscris în carnetul de muncă, pentru acordul global media este în general peste 100 lei în plus la pensie”, a declarat Daniel Baciu, președinte Casa Națională de Pensii Publice, într-o altă intervenţie, la România TV.

Marcel Ciolacu anunţă impozitarea pensiilor mari: „Nu cred că e o nenorocire de la 10% la 16%”

Procesul de Mica Recalculare a început de la 1 septembrie de când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor. Pensionarii care știu că au avut venituri nerpamenente au făcut calcule și au ajuns la concluzia că pensia ar putea creștere pe baza acestor perioade justificate prin adeverințe.

Cel mai dificil este pentru personalul de la casele de pensii teritoriale deoarece trebuie să mai ia încă odată dosarul de pensie al fiecărui solicitant și să aplice formula de calcul cu punctajul care reiese din aceste venituri nerpermanente.

Există și situații în care pensia poate scădea motiv pentru care pensionarii trebuie să fie foarte atenți atunci când completează dosarul de pensie cu aceste documente deoarece odată făcut calculul așa va rămâne.

„Sume mici vor primi şi cei care au avut de-a lungul timpului venituri nepermanente: sporuri, ore suplimentare, prime, premii și al 13-lea salariu. „Pe vechea legislaţie nu erau luate în calcul.

Aceste sporuri nu influenţează semnificativ cuantumul pensiei. Estimăm ca în luna martie să emitem primele decizii de recalculare”, adaugă Daniel Baciu, președinte Casa Națională de Pensii Publice, conform Observator.

Cum crește pensia la Mica Recalculare?

Pensionarii au timp până la 1 martie 2025 ca să aducă aceste adeverințe cu sporurile, primele, orele suplimentare, forme de retribuire în acord, bani dați pe diverse premieri, bani pentru orele de noapte.

Pensionarii pot obține aceste adeverințe de la locul de muncă sau pot angaja firme să îi ajute contracost. Problema este că sumele date acestor firme pot fi mai mari decât valoarea pensiei recalculate.

Pensii 2025. Ce venituri nepermanente se iau în calcul la Mica recalculare?

  • ore suplimentare;
  • sporuri specifice
  • indemnizațiile de muncă nenormată;
  • alte sporuri nepermanente pentru care s-a datorat CAS.
  • plata în acord, cu bucata sau în regie
  • diverse premiile în bani la anumite perioade de timp și cele acordate pentru realizări deosebite.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Se schimbă Codul Rutier, triunghiurile reflectorizante nu mai sunt ce au fost odată. Noua dotare obligatorie
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Actrița Millena a MURIT la doar 11 ani, după 13 stopuri cardiace. Medicii au crezut că este vorba de febra dengue. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Ce a găsit Piedone la 'sibienii' din Piața Domenii. Unde e făcută, de fapt, 'slănina ardelenească'. Șeful ANPC a crezut că e o glumă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele