EXCLUSIV| Petre Daea, anunț despre alimentele de sărbători: ”Fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun”

Petre Daea, a vorbit miercuri seara, în direct la România TV, despre creșterea prețurilor la alimentele de bază. În timp ce românii se chinuie să facă față costurilor tot mai mari la alimente, ministrul Agriculturii este încântat de faptul că România se află în topul țărilor cu cele mai mari creșteri de prețuri din UE.

26 oct. 2022, 22:19
EXCLUSIV| Petre Daea, anunț despre alimentele de sărbători: ”Fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun”

Petre Daea este foarte liniștit în privința creșterilor prețurilor la alimente de la noi. În timp ce românii sunt sufocați de costurile tot mai mari la alimente, ministrul Agriculturii a declarat în cadrul emisiunii „Punctul Culminant”, că el constă o anumită scădere a prețurilor pe piața internă și spune că nu ”ar fi motive obiective să crească”.

Citește și Pesta porcină africană a redus drastic numărul de porci în România. Anunţ îngrijorător al ministrului Petre Daea

”Constatăm o liniștire a prețurilor pe piață datorită faptului că prețurile la materia primă s-au aplatizat, au râmas într-un platou al prețului chiar cu o anumită scădere ca urmare a concurenței a produselor care vin din Ucraina.

Iată că și pe zona asta a prelucrării, a procesării care utilizează gaze și energie elctrică lucrurile s-au liniștit. Nu ar fi motive obiective să crească prețurile în continuare și ne putem aștepta la o liniștire a lor.

Tot au crescut prețurile, am văzut și graficul acesta de creștere a prețurilor la pâine care s-a comentat în presă foarte foarte puternic spunându-se că au fost creșteri foarte mari, dar în realitate au fost creșteri peste tot. România nu se află în plutonul fruntaș privind creșterea prețurilor. Pe piețele din afară prețurile sunt mai mari decât la noi. La noi prețul e 4 lei la mere, în afară e 4 euro”, a spus ministrul Agriculturii, la România TV.

Petre Daea a subliniat faptul că în urma analizelor pe care le-a realizat la Ministerul Agriculturii a ajuns la concluzia că România are cele mai reduse prețuri la alimente din Europa.

”Eu aș zice că la această dată, România are cele mai reduse prețuri de pe piață, din constatările pe care le-am făcut și analiza prețurilor pe care eu o fac de fiecare dată la Ministerul Agriculturii, comparativ cu prețurile din Uniunea Europeană”, a spus ministrul Daea.

Ministrul Agriculturii îi liniștește pe români și dă asigurări că aceștia vor pune pe masa de Crăciun și carne de porc.

”Mâncăm și porci de Crăciun, fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun! E adevărat că avem o problemă cu pesta porcină africană care ne-a afectat puternic în ultima perioadă, în mod deosebit în 2021, când a intrat în cele 42 de societăți comerciale unde, deși am avut norme de securitate bine așezate în condițiile sanitar-veterinare impuse de reguli și de legislația în domeniu. Totuși am avut aceste pierderi și sigur mai aducem și din import cum și noi dăm la alții”, a mai spus Petre Daea.

Citește și EXCLUSIV Petre Daea asigură că nu se închid fermele: „Nu am văzut vreo fabrică de lapte artificial, tot vaca este cea care ne dă acest aliment”