EXCLUSIV Petre Daea, despre mâncarea românilor: „Nu reducem efectivele de animale, pragul este prea mic”

Ministrul Agriculturii a anunţat, în direct la România TV, ce s-a discutat la Bruxelles despre viitorul agriculturii în Europa.

28 sept. 2022, 15:39
EXCLUSIV Petre Daea, despre mâncarea românilor: „Nu reducem efectivele de animale, pragul este prea mic”

România nu este de acord cu o reducere atât de drastică a încărcăturii de animale pe unitatea de suprafaţă în vederea reducerii emisiilor de metan şi amoniac, a susţinut ministrul Agriculturii, Petre Daea, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat luni la Bruxelles. Într-o intervenţie exclusivă la România TV, ministrul Agriculturii a explicat poziţia României faţă de emisiile industriale.

„România are mari rezerve privind introducerea bovinelor şi reducerea drastică la un prag atât de scăzut de 150  de capete pentru fermele de animale în vederea reducerii emisiilor de metan şi amoniac. Considerăm că nu s-a ţinut seama de specificitatea fermelor ecologice tradiţionale, de tip extensiv, precum şi de tipul de agricultură specific. În România încărcătura de animale pe unitate de suprafaţă este sub media europeană. Prin urmare, emisiile sunt scăzute. Pragul nu s-a autorizat, a rămas la un schimb de păreri, România şi alte multe ţări nu sunte de acord cu acest prag”, a spus Petre Daea.

Petre Daea, prins cu ocaua mică. A cumpărat produse locale pe care le-a înapoiat după plecarea presei. „M-am trezit cu produsele în căsuță”

Propunerea de reducere a emisiilor industriale va impune poveri financiare şi administrative determinând scăderea numărului de animale din ţările membre, implicit scăderea ofertei pe piaţă care va fi compensată de ţările terţe ce nu au aceste standarde de mediu.

„Revizuirea Directivei va afecta profund toate fermele şi în mod deosebit fermele mici şi mijlocii. Costurile impuse determinate de revizuirea Directivei sunt mult mai ridicate şi mai complexe decât cele prezentate, ceea ce ar însemna surse suplimentare de finanţare pentru a susţine fermierii în vederea realizării acestui obiectiv. Deci, România nu este de acord cu o reducere atât de drastică şi consideră că este necesară reanalizarea pragului”, a adăugat şeful MADR.

De asemenea, în cadrul reuniunii ministrul Petre Daea a avut o intervenţie şi în ceea ce priveşte creşterea populaţiilor de carnivore în Europa.

„După cum se ştie România a mai adus în atenţia Consiliului şi Comisiei problema prejudiciului provocat de carnivorele mari, în mod deosebit de urşi unde exemplarele existente pe teritoriul României reprezintă aproximativ 50% din populaţia europeană de urşi. Această realitate impune schimbări esenţiale privind Directiva Habitat care trebuie să aibă în vedere starea de fapt pentru a se interveni cu modificări esenţiale în vederea protejării crescătorilor de animale din ţările noastre. Nu putem sta pasivi! Nu putem sta legaţi de unele prevederi ale directivei în condiţiile în care înregistrăm multe pagube materiale şi chiar de vieţi omeneşti. Trebuie să punem în aplicare măsurile cele mai adecvate, în fiecare context regional, care să asigure controlul numărului carnivorelor mari astfel încât să se păstreze un echilibru raţional între populaţia de carnivore mari, efectivele de animale şi activităţile economice din zonele rurale a întregului ecosistem”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a răbufnit la Bruxelles! Ministrul Agriculturii vrea mai multe „bălţate” şi mai puţini urşi şi oferă bani frumoşi pentru fiecare cap de vacă din fermele românilor


El a menţionat că în cei 30 de ani de existenţă a Directivei s-au înregistrat numeroase schimbări, efectivele de carnivore mari au crescut enorm şi este nevoie de a regândi prevederile europene în materie.

În ceea ce priveşte utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, Daea a avut o intervenţie în care a transmis că România, prin demersurile anterioare comune cu alte state membre, a marcat opoziţia faţă de asumarea unor ţinte obligatorii de reducere a pesticidelor în lipsa unor date solide despre rezilienţa sectorului.

„În condiţiile insuficientei fundamentări a ţintelor de reducere a utilizării pesticidelor şi în lipsa unor soluţii viabile de menţinere a producţiei agricole la un nivel al randamentului care să permită realizarea unei profitabilităţi minime a activităţilor agricole a fermierilor europeni, nu suntem în măsură să acceptăm propunerea de regulament în forma prezentată, România fiind ţara cu cel mai redus consum de pesticide din Uniunea Europeană. Scopul este de a avea o bază ştiinţifică solidă pentru discuţii şi o legislaţie aplicabilă, care să ţină cont de toate aspectele unei pieţe complexe, care se confruntă cu tot mai multe provocări. Preocupările de mediu şi de sănătate sunt legitime, dar să nu se piardă din vedere securitatea alimentară, obiectiv primordial al PAC, astfel încât obiectivul de reducere a pesticidelor să nu ducă la scăderea producţiei europene. În contextul multiplelor provocări actuale ale sectorului agricol, raţionamentul matematic nu poate fi răspunsul la problemele agriculturii. De aceea este necesar să oferim fermierilor alternative care să le devanseze pe cele administrative. Să fim atenţi să nu îi pierdem pe fermieri că fără ei hrană nu putem avea”, a adăugat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat în perioada 26-27 septembrie la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, de la Bruxelles.