EXCLUSIV | Primarul din Râmnicu Vâlcea acuză PNL şi USR că vor să declanşeze o criză a gunoaielor precum Clotilde Armand în Sectorul 1. „E strigător la cer. Sunt nişte băieţaşi care s-au văzut la putere”

Mircia Gutău, primarul oraşului Râmnicu Vâlcea, a lansat un atac virulent la adresa consilierilor locali PNL şi USR pe care îi acuză că vor să declanşeze o criză a gunoielor, precum cea din Sectorul 1 al Capitalei, în contextul în care a fost respinsă majorarea preţului pentru sortarea gunoaielor. Edilul se opune vehement instituirii stării de alertă sanitară, situaţie în care ar permite Consiliului Local, dominat de PNL şi USR, să încheie un contract fără licitaţie cu firma Urban, aflată în pragul falimentului.

02 iul. 2021, 11:45
EXCLUSIV | Primarul din Râmnicu Vâlcea acuză PNL şi USR că vor să declanşeze o criză a gunoaielor precum Clotilde Armand în Sectorul 1. „E strigător la cer. Sunt nişte băieţaşi care s-au văzut la putere”

De asemenea, primarul din Râmnicu Vâlcea mai acuză firma Urban de faptul că deţine un depozit ilegal de gunoaie, aflat la mică distanţă de malul drept al râului Olt şi de o fabrică de conserve. Edilul afirmă că a făcut zeci de sesizări către Garda de Mediu, însă nu au fost aplicate măsuri concrete pentru eliminarea munţilor de gunoaie.

„Organele abilitate să îşi facă treaba! Am făcut zeci de sesizări la Garda de Mediu. Este firma Urban care a închiriat un spaţiu de la Comat şi acolo s-au depozitat gunoaiele. Ei spun că sunt 30.000 de tone, dar cred că sunt în jur de 50.000 de tone.

Firma este acum în insolvenţă. Dacă intră în faliment pentru că ăsta e stilul lor de lucru, Primăria va fi forţată să ridice gunoaiele de acolo şi după aceea să se îndrepte împotriva lor cu banii”, a declarat Mircia Gutău, primarul oraşului Râmnicu Vâlcea, pentru Romaniatv.net.

Mai mult, edilul susţine că a făcut chiar şi în urmă cu doi ani zeci de sesizări către Prefectură şi Garda de Mediu referitor la această situaţie revoltătoare. Spune că de fiecare dată i s-a promis că vor fi luate măsuri „imediat”, în condiţiile în care în apropierea munţilor de gunoaie se află o fabrică de conserve.

„Am sesizat Prefectura de nenumărate ori. Noi nu avem cum să intrăm pe proprietate privată. Am pus Poliţia locală să oprească maşinile de gunoi să nu mai ducă deşeuri acolo, pentru că le aduc din judeţ şi le depozitau în curtea la Comat.

La 30 de metri este cea mai mare fabrică din România – Annabella. Au făcut zeci de sesizări. Ei fac produse alimentare, însă ăştia (Urban) nu mai iau gunoiul de aici!”, a mai precizat Gutău.

Contactată de România Tv, Dorina Mutu, directorul fabricii de conserve, nu a dat curs solicitării noastre de a vorbi despre problema gunoaielor produsă de firma Urban.  Nu am primit vreun răspuns nici de la reprezentanţii firmei Urban.

Citeşte şi: Bombă ecologică în Vâlcea! Munţi de gunoaie şi substanţe toxice, la doar câţiva metri de malul Oltului. PNL şi USR mută criza deşeurilor din Sectorul 1 în Râmnicu Vâlcea

Primarul din Râmnicu Vâlcea, despre munţii de gunoaie din sudul oraşului. „E ceva strigător la cer! Garda de Mediu la nivel naţional nu face absolut nimic”

Edilul a explicat că Primăria Râmnicu Vâlcea va fi obligată să plătească o sumă uriaşă pentru a elimina depozitul ilegal de deşeuri.

„Ridicarea şi sortea gunoaielor de acolo presupune cel puţin 9 milioane de lei, deci două milioane de euro. Îmi pun întrebarea: de unde voi recupera banii de la firmele astea după aceea?

Garda de Mediu la nivel naţional nu face absolut nimic. Sunt zeci de sesizări. E ceva strigător la cer!”, a mai spus Gutău.

Întrebat dacă municipalitatea este pregătită să împrumute cele două milioane de euro, primarul a refuzat să ia în calcul acest scenariu deoarece depozitul este ilegal.

„Cum să fiu pregătit? Trebuie să răspundă Prefectura şi Garda de Mediu. E ilegal depozitul. Am sesizat de mii de ori lucrul ăsta! Organele abilitate să se sesizeze!”, a mai spus primarul din Râmnicu Vâlcea.

Edilul a acuzat firma Urban că nu a plătit revedenţa de 11 milioane de lei către autorităţile locale.

„Ei vin cu nişte preţuri de dumping la licitaţie şi nu-şi plătesc redevenţa. Ăştia nu sunt tot bani?”, a mai spus Gutău.

Mai mult, Mircia Gutău a mai precizat că municipalitatea dispune de o „groapă ecologică făcută pe fonduri ISPA” şi acuză PNL şi USR, care au majoritatea în Consiliul Local, c-ar vrea să lichideze contractul cu actualul operator de salubritate.

„Firma de salubrizare care a lucrat până acum vor să o blocheze, să lichideze contractul ilegal. Nu ştiu în ce ţară trăim! Sper ca situaţia se va rezolva în ceea ce priveşte blocajul în colectarea gunoaielor, după modelul Sectorului 1 din Bucureşti!”, a mai afirmat edilul.

Totodată, edilul a afirmat că nu este de acord cu instituirea stării de alertă sanitară.

„Ei sunt nişte băieţaşi care s-au văzut la putere şi cred că tot ce zboară se mănâncă, dar nu se va întâmpla aşa ceva! USR şi PNL au făcut acest blocaj. Am avut o discuţie cu domnii de la USR şi au înţeles şi azi în şedinţă cred că va trece, dacă nu vor interveni presiuni politice.

Liberalii nu fac altceva decât să blocheze. Aşa ceva n-am pomenit. Am fost şi eu o grămadă de ani liberal, dar aşa idee să blochezi, să fii împotrivă şi să duci oraşul într-o asemenea stare, mi se pare strigător la cer!”, a conchis edilul.

România TV a luat legătura şi cu ministrul Mediului, dar şi cu şeful Gărzii de Mediu. În timp ce Barna Tánczos nu a dat curs solicitării, Octavian Berceanu a spus că nu se află în acest moment în România.

Citeşte şi: Cum a făcut Clotilde Armand Bucureștiul de râs în toată Europa! Jucătorii Naționalei Franței, cazați la un hotel de lux chiar lângă Ateneu, unde erau munți de gunoaie