EXCLUSIV Radu Herjeu a intrat în polemica despre micuţul Rareş Prisacariu: Cum ar fi să cânte un copil de 7 ani „Cine iubeşte şi lasă”?

Fostul membru al CNA susţine că alegerea poeziei a fost una nefericită în finala de la Românii au talent, textul "cu ţepe" fiind inedecvat pentru un copil de această vârstă.

16 mai 2023, 21:24
EXCLUSIV Radu Herjeu a intrat în polemica despre micuţul Rareş Prisacariu: Cum ar fi să cânte un copil de 7 ani „Cine iubeşte şi lasă”?

Radu Herjeu a susţinut, în direct la Puctul culminant, emisiune moderată de Victor Ciutacu, că micuţul Rareş Prisacariu nu are nici o vină, că „este un copil simpatic, mă voi duce să-l văd la teatru dacă va ajunge actor. Prestaţia de acum mi se pare cabotină”.

Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut o reacție dură după ce Rareș a primit Golden Buzz-ul. Acesta susține că micuțul de 7 ani nici măcar nu a înțeles mesajul poeziei pe care a recitat-o la Românii au talent și că a fost folosit pentru a transmite ceea ce nu are nicio legătură cu vârsta lui. profitând de prezenţa lui Aurel Tămaş la România TV, l-a întrebat retoric: „Cum ar fi să cânte un copil de 7 ani Cine iubeşte şi lasă…

„Rușine celor care au folosit un copil de şapte ani (care răspunde la întrebarea „De ce te cheamă x?” cu „Așa m-au botezat părinții!”) pentru a transmite un mesaj cu care nu doar că nu are nimic în comun, dar 99% îi este inaccesibil (ca limbaj, subiect, conjunctură, implicații). Și care, mai mult ca sigur, habar n-au ce înseamnă „silnicii”. Dar el, sunt convins, știe! Mult mai cringe decât alți copii care, pe aceeași scenă, la vârste apropiate, cântau cu patos despre pierderea iubirii vieții lor sau despre trădarea în dragoste”, a scris Radu Herjeu şi pe pagina lui de Facebook.

Ce va face Rareş Prisăcariu cu premiul de la Românii au talent. Mama copilului a dat din casă: „Lumea nu are de unde să ştie”

Radu Herjeu a făcut o paralelă cu Eurovision: Ați căzut pe spate la cum un copil recită absolut inadecvat o poezie despre tras în țepe, dar aveți de comentat despre Theodor Andrei! Lăsați-l în pace

În mesajul său, Radu Herjeu a făcut referire și la câștigătorul Românii au talent 2023, puștiul de șapte ani care a recitat poezii patriotice.  „Ce minunat ar fi dacă nu am amesteca fobiile, prejudecățile și stupizeniile proprii cu evaluarea unui act artistic sau a unui artist. V-ați uitat cu milioanele la specimenele alea de vulpița și viorel, promovate imund și obscen de o televiziune din primele 3 ale țării, ați căzut pe spate la cum un copil de 7 ani recită absolut inadecvat o poezie despre tras în țepe și despre dușmanii poporului, dar aveți de comentat vizavi de prestația unui adolescent care, la 19 ani, s-a trezit pe o scenă cu câteva zeci de milioane de (tele)spectatori?

Voi ați privit halul în care se îmbracă sau gesticulează ”vedetele” autohtone? Sau cât de strident trebuie să fii pentru a avea succes în studiourile de televiziune sau pe tik tok? Vă așteptați ca, în această lume, să aibă vreun reper sigur despre gust în materie de vestimentație sau prestație pe scenă? Oare nu cumva criticile voastre ar trebui să meargă spre ”specialiștii” care l-au ”ambalat” pentru export? Și care au adăugat un nou ”succes” lungului șir de reușite mioritice la Eurovision? Nu mi-a plăcut ce-a cântat, nu mi-a plăcut cum a cântat, nu mi-a plăcut ambalajul încă de la preselecție. Dar ăsta nu e un motiv să-l fac în toate felurile, doar ca să mă simt superior lui și celor care l-au votat. Lăsați-l în pace!”, a fost comentariul lui Radu Herjeu.

Citeşte şi: Critici aspre aduse textului lui Rareș Prisăcariu, câștigătorul de la „Românii au talent”: „Arată incultura părinților, juraților și celor de acasă!”

„Niște inteligenți asimptomatici se simt datori să-mi transmită știrea că noul talent între talentele românești e copilul acela de 7 ani, a cărui folosire de către adulți într-un show de televiziune am criticat-o la prima lui apariție. Atrăgându-mi atunci tonele de înjurături scabroase de rigoare, pentru că ele nu pot lipsi din vocabularul fanilor patrioți și tradiționaliști ai ”geniilor” mioritice, care o să salveze nația de colonialiști și ciocoi prin modul în care învață pe dinafară cuvinte de oameni mari, special alese de aceștia pentru genul de public căruia i se adresează.

Evident că nici atunci, nici acum, opinia mea nu are nicio legătură cu el, cu calitățile lui, cu omul care s-ar putea să devină. Dimpotrivă. Mi-e cumva milă de el. Pentru că e un băiețel îndoctrinat politic și religios de ”maturi” pentru a avea succes în viață. În România. Căruia i s-au stabilit de alții jaloanele prin care va fi obligat să-și coordoneze întreaga existență. Iar acest premiu (care n-are nicio legătură cu talentul) nu face decât să-l determine să caute și-n viitor aceeași cale de a obține recunoașterea publică, dând auditoriului ce-și dorește, oricât de lipsit de esență și inadecvare ar fi. S-ar putea ca în România să ajungă chiar președinte. Dar uitându-ne la cei de dinainte, zău că nu știu exact ce talent e ăsta”, a completat Radu Herjeu.

Mama lui Rareș Prisacariu nu a rămas indiferentă la reacția lui Radu Herjeu. Femeia susține că micuțul de numai 7 ani a avut mereu o pasiune pentru citit, așa că talentul lui este dat de Dumnezeu. De asemenea, Gina Prisacariu a mărturisit că nu l-a obligat nimeni pe fiul ei să facă asta, ci doar a făcut ceea ce a simțit el.

Mai mult, se pare că Rareș, copilul care a primit Golden Buzz la Românii au talent a început să citească înainte de a împlini vârsta de 4 anișori.

„A învățat literă cu literă, după silabele. Într-o zi a luat o carte si a citit cuvântul „soare”. Practic a citit singur și mi-a spus ca a combinat literele într-un cuvânt. Atunci mi-am dat seama că nu e munca noastră, ci a lui Dumnezeu. Noi îl susținem pe un drum pe care el îl creează și mereu am spus că nu noi îl ducem pe Rareș pe o scenă, ci el ne duce pe noi! Rareș este un copil care se joacă, care are prieteni, care își trăiește copilăria exact așa cum trăiește oricare alt copil numai că dorința de cunoaștere la el este mai mare decât putem noi să credem uneori, ca adulți. Nimeni nu l-a forțat și nimeni nu i-a dat mesaje pe care el să le transmită mai departe ca fiind mesaje extremiste, naționaliste sau populisme de tot felul. Noi nu am simțit nevoia să intrăm în niciun fel de polemică. Noi știm foarte bine care este realitatea”, a spus Gina Prisacariu, pentru botosaninews.ro.

Rareș Prisacariu este cel mai tânăr câștigător al emisiunii Românii au talent, iar prestațiile lui din sezonul 13 Românii au talent fost primite diferit de cei care l-au urmărit pe scenă.

Mesajul lui Rareș după ce a câștigat Românii au talent

Băiatul de 7 ani din Botoșani s-a bucurat cu măsură pentru câștigarea trofeului Românii au talent sezonul 13. Rareș Prisacariu a dovedit multă modestie într-un mesaj postat luni, pe pagina sa oficială de Facebook.

„Experiența de la Romanii au talent a adus lângă mine oameni minunați, prieteni și îmi amintesc, cu plăcere, despre momentele frumoase pe care le-am petrecut împreună. Toți participanții pe care i-am cunoscut sunt deosebit de talentați și foarte prietenoși. Ne-am susținut unii pe alții, ne-am jucat și am învățat de la fiecare multe povești. Felicitări tuturor, de la mic la mare, sunteți strălucitori!”, se arată în mesajul postat pe rețeaua socială.