EXCLUSIV Rareş Bogdan spune cum a primit Traian Băsescu verdictul de colaborator al Securităţii:”Am înţeles că va ataca la CEDO”

Rareş Bogdan a dezvăluit, marţi, la România Tv cum a primit Traian Băsescu verdictul de colaborator al Securităţii. Europarlamentarul spune că fostul preşedinte a precizat că va ataca decizia la CEDO.

29 mart. 2022, 12:27
EXCLUSIV Rareş Bogdan spune cum a primit Traian Băsescu verdictul de colaborator al Securităţii:”Am înţeles că va ataca la CEDO”

Rareş Bogdan a oferit noi detalii privind situaţia lui Traian Băsescu, după ce a primit verdictul de colaborator al Securităţii.

Rareş Bogdan: Ultima data l-am vazut pe Traian Băsescu miercuri, în ziua deciziei

„Traian Băsescu, faţă de noi ceilalti, beneficia de o masina permanenta si de SPP. Va beneficia in continuare de o masina, asa cum beneficiază şi ceilalti europarlamentari. Îi  dorim multa sanatate. La biroul domniei sale este echipa dansului. Ultima data l-am vazut miercuri, in ziua deciziei. Si-a continuat munca de birou, am inţeles ca va ataca la CEDO”, a declarar europarlamentarul la România Tv.

Citeşte şi EXCLUSIV Maria Băsescu, primele detalii despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu: „Soţul meu este încă în spital”

Traian Băsescu va fi evacuat din vila RAAPPS în termen de 60 de zile. Este vorba despre vila din strada Gogol nr. 2, pe care a primit-o Traian Băsescu în calitate de fost şef al statului.

”Traian Basescu, în calitate de şef al  statului roman în perioada 2004-2014, în temeiul art. 1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 406/2001- privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, beneficiază de prevederile legii sus menţionate de la încetarea  mandatului”, potrivit unui comunicat al RAAPPS.

Astfel, spune instituţia, ”în temeiul aceloraşi dispoziţii legale, a fost încheiat contractul nr. 1905/ 19.02.2015, având ca obiect ”folosinţa gratuită a locuinţei pentru imobilului situat in Bucureşti, Str. Gogol nr. 2, sector 1”, având in vedere că la data de 23.03.2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv in Dosarul nr. 3160/2/2019, în sensul respingerii recursului formulat de dl. Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în sensul că a fost admisă acţiunea formulată de Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi a fost constatată calitatea de colaborator al securităţii a fostului şef de stat”.

Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001: „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

RAAPPS afirmă că ”persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia şi, în consecinţă, contractul de folosinţă a locuinţei încetează”.

”În aceste condiţii, atat titularul, cât şi membrii familiei acestuia au obligaţia de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare.În cazul în care părţile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spaţiul nu se eliberează la termenul de mai sus, competenţa de soluţionare revine instanţelor judecătoreşti române, conform dispoziţiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea”, mai spune RAAPPS.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială a anunţat că Traian Băsescu va rămâne şi fără indemnizaţia de fost preşedinte al României.

Citeşte şi EXCLUSIV O nouă lovitură pentru Traian Băsescu. Fostul preşedinte al României va rămâne fără indemnizaţie