EXCLUSIV Reportaj cutremurător la Bagdasar-Arseni. Mărturiile pacienţilor care se luptă pentru oxigen şi drama medicilor care sunt puşi să aleagă

Ravagiile pe care le face valul 4 al pandemiei se văd cel mai bine în spitale. O echipă România Tv a mers acolo unde cifrele seci transmise de autorități iau forma lor reală, cea a oamenilor pe care virusul perfid i-a țintuit pe un pat și i-a legat de masca de oxigen.

07 oct. 2021, 23:53
EXCLUSIV Reportaj cutremurător la Bagdasar-Arseni. Mărturiile pacienţilor care se luptă pentru oxigen şi drama medicilor care sunt puşi să aleagă

Reportaj cutremurător la Bagdasar-Arseni. Medicii sunt epuizați, dar zi de zi mai găsesc puțină forță să ducă mai departe lupta pentru viețile pacienților. Au însă un singur mesaj pentru oameni: vaccinați-vă, pentru că doar așa, spun ei, viața poate fi protejată.

Reportaj cutremurător la Bagdasar-Arseni. Mărturiile pacienţilor care se luptă pentru oxigen

Nea Gheorghe Constantin are 65 de ani, este din Bucureşti şi ajuns la Bagdasar-Arseni miercuri dimineaţă. Nu este vaccinat împotriva coronavirusului şi povesteşte că în momentul în care a ajuns la spital nici nu se putea mişca, îi era foame mereu şi avea în permanenţă un gust amar în gură.

Reporter: De cat timp sunteti aici?

Pacient: Aici sunt de ieri de la ora 10.

Reporter: Vaccinat?

Pacient: Nu.

Reporter: Cum ati ajuns la spital? ce simptome?

Pacient: Nu puteam sa ma mai misc, imi era foame si ce mancam avea gust amar amar amar. Am fost ferm convins ca e ceva de la fiere. Nici acum nu ştiu dacă am, ca să fiu sincer. Am venit, am zis ca ma fac bine, dupa doua zile am tot amăreală în gură. Am mancat un sandvis si acum e amar dupa el.

Reporter: Cum ati descrie situaţia din spitale?

Paccient: Dezolanta, mi-a placut aici si cum s-au organizat.  Bagdasarul are o nota buna fata de ce era inainte si fata de alte spitale care erau cu staif.

Foarte multi dintre pacientii de la Primiri Urgenţe sunt nevaccinati şi considera ca virusul este o joaca. Aceştia spun ca mai degraba iau virusul decat sa se vaccineze

Reporter: Sunteti vaccinat?

Pacient: Nu nu sunt vaccinat. Am fost in postura in care nu am vrut sa risc efecte secundare. Am venit pentru control, nu e forma grava, am fost racit, nu am reusit sa dorm din cauza iritatiei pe cale respiratorie, probabil mi-a scazut imunitatea.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: „Următoarele zile vor fi foarte complicate”

O altă pacientă în vârstă de 69 de ani, tot nevaccinată, a ajuns la spital în urmă cu o săptămână. Se simţea rău, nu avea poftă de mâncare şi tuşea.

Reporter: Cum ați ajuns, doamnă, aici?

Pacientă: Cu salvarea.

Reporter: De cât timp sunteți aici?

Pacientă: De o săptămână, am o săptămână de când sunt aici, dintr-o mică răceală, fără tuse, fără temperatură, așa obișnuită, dar cu dureri foarte mari de oase. Nu puteam să pun mâna pe corp. Nu mai aveam poftă de mâncare.

Reporter: Sunteți vaccinată?

Pacientă: Nu.

Medic: Mi se pare sacul fara fund. Uneori noptile sunt coplesitoare

Medicii trag un semnal de alarmă şi îi îndeamnă pe români să se vaccineze. Comparativ cu celelalte valuri, în valul patru ajung la spital mai mulţi tineri cu forme severe. Din păcate, toţi sunt nevaccinaţi.

Citeşte şi Situaţia este tot mai critică în spitalele din România. În Iaşi nu mai sunt locuri nici măcar pentru bolnavii COVID care nu necesită oxigen

În momentul de fata avem 20 pozitivi, 15 au nevoie de ATI fiind ventilati invaziv si non invaziv si 5 suspecti. Toti sunt nevaccinati. În fiecare zi vin cam 30 de persoane. Mie cel putin mi se pare sacul fara fund. Uneori noptile sunt coplesitoare pentru ca vin cazurile cele mai grave. Comparativ cu valul 3, formele severe predomina si toti sunt nevaccinati. Noi nu am avut pacienţi cu forme severe vaccianti.

Au fost mai mulţi pacienti tineri cu forme severe, internaţi la ATI, faţă de valurile anterioare.  Se prezinta tarziu, vin dupa 7-8 zile. Ei cheamă ambulanta, facand testul, speră sa nu vina la spital. Cei care au peste 70  de ani se tem să vină la spitală ca să nu-i intubeze.

Facem faţă cu greu, luăm fiecare zi aşa cum este ea. Încercăm să facem cât putem şi a doua zi o luăm de la capăt. Dacă ar înţelege să se vaccineze, nu ar mai fi nevoie de internare. Dacă se vor vaccina numărul de cazuri o să scadă şi vor rămâne mai multe locuri la ATI. Pana atunci stam in pcioare, ca putem, ca nu putem,  sa-i ajutam, să facem tot ce putem pentru ei”, a mărturisit Hangiu Maria, medic şef UPU.

Urmăriţi mai departe reportaj realizat în exclusivitate de o echipă România Tv.