Valeriu Gheorghiţă: „Următoarele zile vor fi foarte complicate”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare afirmă că în acest moment vorbim de „sute de mii de pesoane care nu au niciun grad de protecție” împotriva virusului.

07 oct. 2021, 23:09
Valeriu Gheorghiţă: „Următoarele zile vor fi foarte complicate”
Valeriu Gheorghiţă, după recordul de infectări: "Este momentul să conştientizăm realitatea. E o situaţie de neacceptat"

Valeriu Gheorghiţă susține că zilele umătoare vor fi complicate, având în vedere numărul mare de îmbolnăviri de Covid. Acesta spune că pentru o protecție împotriva variantei Delta, imunitatea colectivă ar trebui să ajungă la 80%.

Situaţia este tot mai critică în spitalele din România. În Iaşi nu mai sunt locuri nici măcar pentru bolnavii COVID care nu necesită oxigen
„Evident că zilele următoare nu sunt niște zile ușoare, sunt niște zile complicate pentru că vedem că zilnic sunt aproximativ 15.000 de cazuri noi de îmbolnăvire. Din aceste cazuri, o parte dintrre ele sunt cazuri grave, majoritatea pacienți nevaccinați care ajung în Terapie Intensivă. Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate, astăzi vorbim de peste 1.550 de pacienți în ATI și dacă ne uităm la rata de pozitivare a testelor, la nivel național, mai mult de o persoană din cinci, care sunt testate, este depistată pozitiv cu Sars-Cov-2”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24. Acesta a spus că imunitatea colectivă necesară pentru a limita răspândirea variantei Delta este de 80%.

Medicul Octavian Jurma, revoltat de statisticile Ministerului Educației, care arată că peste 77% dintre părinți refuză să-și vaccineze copiii: „Este un eșec al programului România Educată”
„Noi vorbim de o imunitate colectivă la nivel național, cumulată prin boală și vaccinare, estimată la circa 50%, este insuficientă pentru varianta Delta, unde ar trebui să avem o imunitate de peste 80% pentru a limita răspândiera virusului și pentru a reduce acest impact”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a mai afirmat că în acest moment vorbim de „sute de mii de pesoane care nu au niciun grad de protecție” împotriva virusului.

Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea anti-Covid a copiilor de 5 – 11 ani: În decembrie, în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri destinate pentru această grupă de vârstă /1,2 milioane de doze contractate pentru anul 2022

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani şi a explicat: ”În Europa, ne aşteptăm ca această autorizare să vină la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, iar în decembrie în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri destinate pentru această grupă de vârstă”.  Gheorghiţă a precizat că este un alt tip de dozaj, 10 microgame, care se administrează tot la trei săptămâni şi sunt 10 doze de vaccin într-un flacon.
România are contractate 1,2 milioane de doze pentru anul 2022. ”Înseamnă un număr suficient pentru a avea cel puţin 50% din 1,2 milioane de copii vaccinaţi cu schemă completă”, a declarat Gheorghiţă.