EXCLUSIV Reţeaua de tortură a bunicilor României, noi stenograme explozive: „Sus să se urce ăştia să mai dea şi ei cu parfum p-acolo, să fie giugiuc”. UPDATE: Un nou caz cutremurător lângă Bucureşti

Avem noi stenograme de-a dreptul halucinante din reteaua de tortura a bunicilor României. Chinuiti, infometati, bătuți, oamenii cu probleme grave de sănătate din centrele care ar fi trebuit să le asigure o bătrânete usoară au ajuns in pragul sinuciderii.

10 iul. 2023, 21:09
EXCLUSIV Reţeaua de tortură a bunicilor României, noi stenograme explozive: „Sus să se urce ăştia să mai dea şi ei cu parfum p-acolo, să fie giugiuc”. UPDATE: Un nou caz cutremurător lângă Bucureşti

UPDATE: Luni seară, în urma unei sesizări a reprezentanților mass-media, polițiștii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SMURD si SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcție, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilități), precum și o altă persoană, care le însoțea. Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul București, pentru a nu fi identificate de autorități.

Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate intr-o alta locatie adecvata. Polițiștii au demarat verificări.
De asemenea, IPJ Ilfov a sesizat autoritățile cu atribuții în domeniu, pentru verificări specifice.

ISU Bucureştui-Ilfov a anunţat că la acest caz sunt angrenate urmatoarele resurse medicale SMURD: un echipaj SMURD tip B, o unitate de terapie intensiva mobila (echipaj cu medic) şi 2 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.  ”În continuarea cercetărilor, femeia care însoţea cele 11 persoane afirmă că persoanele au fost aduse dintr-un centru din Voluntari, judeţul Ilfov”, a precizat Poliţia Română.
Ştirea iniţială:

Noi stenograme cu detalii incredibile ies la iveală din dosarul căminelor groazei. Chinuiti, infometati, bătuți, oamenii cu probleme grave de sănătate din centrele care ar fi trebuit să le asigure o bătrânete usoară au ajuns in pragul sinuciderii. Câteva felii cu margarină, oale de zece litri cu apă in care se puneau câteva pliculete cu ceai reprezenta deseori meniul pentru micul dejun, in conditiile in care cei mai multi dintre cei cazati in cămine aveau nevoie de un regim strict de alimentatie. Infometarea i-a determinat pe bătrâni să fugă din azilele groazei si sa cersească in statiile de metrou.

BĂTRÂNI TERORIZAȚI ŞI ÎNFOMETAŢI FUGEAU LA METROU SĂ CERŞEASCĂ, noi stenograme
În jurul orelor 10:30 a ajuns cu ambulanța o persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 60-65 de ani care avea chitară în mână și cu privire la care am aflat de la ,,Alexandru Daniel” că se numește ,,Emil”, este pacient și fuge din centru, la metrou să cânte și să facă un ban. Pacientul mi-a spus că primește de la ,,Emil’’ ness și țigări.
Sursa: declarație colaborator

Dan Negru, necruţător în scandalul azilelor groazei: „Noi suntem singurii care punem riduri pe sufletele bătrânilor”

Altii cerşeau de la trecători mâncare, prin gard. Alimentele erau insuficiente din cauza faptului că erau furate de ingrijitori, sustin procurorii.

ANGAJAȚII CĂMINELOR FURAU MÂNCAREA, HAINELE ŞI MEDICAMENTELE ADUSE DE RUDELE BĂTRÂNILOR

Membrii grupării cu rol de execuţie sunt implicaţi în infracțiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achizitionată din fondurile centrelor cât şi din hrana adusă de aparţinătorii beneficiarilor. De altfel, aceștia sunt implicați şi în furtul articolelor de îmbrăcăminte şi a medicamentelor aduse acestora de către familii.

Pe lângă lipsurile evidente din centre, oamenii primeau umilinte, injurături si bătaie. In stenogramele de la dosar se vede cum persoane vârstnice aveau vânătăi pe corp după ce erau bătute cu țeava sau coada de mătură.

Stenograme cumplite: PACIENȚI BĂTUȚI CU ȚEAVA DE CEI CARE AR FI TREBUIT SĂ-I ÎNGRIJEASCĂ

„I-a dat, știu că i-a dat numai la fund cu țeava aia, cotorul ăla de mătură…
Emilia: Băi, ești nebună, mă Silvia, mânca-ți-aș gura ta, că e neagră toată… fii atentă, Silvia, că a fost pe tura ta și-ți bagă în cârcă, ascultă-mă ce-ți spun!”

Angajatii căminelor chiar se lăudau cu felul in care le dădeau asa-zise corectii oamenilor pe care ar fi trebuit să-i protejeze.

Stenograme din dosar:

ALINA: Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu…
DOMN: Poate-ți trage…
ALINA: Ce să dea, că le e frică de mine!
DOMN: De îți sparge fața…
ALINA: I-am dat eu lui! 

Iar patronii căminelor nu numai că nu luau atitudine, comportamentul lor față de pacienti era acelaşi.

GODEI DANIEL: Ok, ok, dar ia-ți tratamentul în seara asta, te rog frumos și mâine dimineață, până ajung eu acolo, ca să-ți dau actele!
Persoană internată în cămin: Auziți, dumneavoastră nu aveți cum să spuneți așa ceva, că nu sunteți dumneavoastră domnul doctor!
GODEI DANIEL: Bă, hai că ți-am vorbit frumos și deja cred că mă iei la mișto tu pe mine, pune mâna și ia-ți medicamentele, să nu vin eu până acolo…eu sunt și doctor, sunt și Dumnezeul tău, sunt și cine vrei tu, dacă mă iei la mișto! 

Pacientii care se revoltau la ordinele primite erau inchisi in camere de izolare si injectati cu medicamente care ii tranformau in legumă.

„Am asistat la un episod in care Roxana a spus că îi era rău și am solicitat asistentei să vină să o consulte. Asistenta a văzut că are parametrii buni și a acuzat o că se preface și a spus că îi aduce o pastilă de metroclopramid. Roxana Maria a luat pastila și la câteva minute i-am oferit o plăcintă și, până să apuce să termine de mâncat, Roxana Maria a devenit somnolenta și a adormit cu mâncarea în gură. Mi-a spus până să adoarmă că a primit Diazepam să doarmă 15 ore”

Tortura ar fi putut fi stopată dacă institutiile care aveau rol de verificare a centrelor si-ar fi făcut treaba. Nu numai că nu iiq interesa de soarta beneficiarilor, ba chiar ii ajutau pe patroni să-si continue activitatea infractională. Cel care ii.proteja pe fratii Godei, Andrei Țicu, sef in cadrul DGASPC primea peşte si alte beneficii in schimbul favorurilor față de cei pe care ar fi trebuit să-i sancționeze.

Țicu Andrei: Păi atunci, dați un document, ceva, din care reiese că sunteți și voi acolo, că de fapt asta ne… îi interesează pe-ăștia de la ANPD. Să reiasă că la „Gabriel cel Viteaz” sunt psihologi, asistenți sociali, kinetoterapeuți…
Cărăulașu Ioana: Da, eu înțeleg, eu am crezut că nu este necesar să fim și noi (…)
Țicu Andrei: „Să faceți niște fictive, în care să reiasă lucru ăsta.” 

Asa se face că patronii stiau de fiecare datā când si cine vine in control şi cum să procedeze să bage mizeria sub preş.

Godei Daniel: Sus să se urce ăştia să mai dea şi ei cu parfum p-acolo, să aerisescă un pic.
Sandu: S-au urcat, acum au coborât.
Godei Daniel: Să nu mai miroasă a mort p-acolo. Că m-a sunat de la AJPIS că vin săptămâna asta ca să… pentru licența finală (…) Să scoată, să pună, să pună fețe noi, să fie curat giugiuc. 

In toiul noptii, bătrânii erau mutați in alte clădiri pentru că erau mult mai multi decât permiteau autorizatiile. Si totul era suplimentat cu şpagă pentru ca functionarii publici să inchidă ochii la neregulile găsite.

ŞPĂGI LA ITM PENTRU A SCĂPA „BASMA CURATĂ” LA CONTROALE, BĂTRÂNII MUTAŢI IN TOIUL NOPȚII DIN CENTRE
Ne spunea că atunci când avea controale de la ITM le dădea șpagă. (…) Când au venit diferite controale de la ITM, etc. a luat din pacienți. Noaptea îi muta fie la Bălăceanca, fie în casa pe care ea o închiria. M-a întrebat și pe mine dacă pot să îi țin acasă la mine pe pacienții de la centru, respectiv 30 de persoane. I-am spus că nu pot să fac așa ceva pentru că nu am spațiu.
Sursa: declarație martor în dosar

Deocamdată doar un functionar al statului este in arest preventiv alături de alte trei persoane, restul fiind pusi sub masura arestului la domiciliu sau sub control judiciar.

Rafila: Directorul DSP Ilfov a demisionat/ De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Ilfov a demisionat şi va fi organizat concurs pentru ocuparea acestui post. El a menţionat că de multe ori la controale sunt verificate hârtii şi nu evidenţe şi a precizat că cel mai important este să se vadă cum sunt îngrijiţi efectiv pacienţii din astfel de centre.

Alexandru Rafila a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a fost realizată o acţiune de examinare a persoanele care au fost luate din cele trei centre din Ilfov.
“În cursul zilei de 8 iulie am organizat cu sprijinul Spitalului Obregia echipe medicale, le mulţumesc tuturor medicilor implicaţi, care au examinat toţi pacienţii care se găseau în diversele centre de primire a persoanelor fără adăpost din Bucureşti. Au examinat în total 82 de persoane, care au primit asistenţă medicală,  li s-a corectat tratamentul, dacă era necesar, au fost trimise către alte unităţi sanitare, pentru că au fost şi persoane cu alte patologii, de exemplu la Institutul de Boli Cerebrovasculare, la Institutul Marius Nasta sau la alte unităţi medicale”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 

Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei! ”Abaterile constatate în aceste centre erau minore. De multe ori controlăm hârtii”
Dosarul centrelor în care bătrâni erau supuşi unor tratamente inumane – Weber: niciodată nu am primit nicio sesizare. E de mirare că nimeni dintre rudelor celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic

Avocatul Poporului Renate Weber a declarat, cu referire la centrele în care vârstnicii au fost torturaţi, că instituţia pe care o conduce nu a primit niciun fel de sesizare despre aceste fapte, ceea ce ridică un semn de întrebare şi este suprinzător că niciuna dintre rudele persoanelor internate acolo nu a sesizat niciodată nimic. Aceasta a mai explicat că sunt puţine centrele de acest fel din România unde Avocatul Poporului să fi găsit situaţii chiar bune pentru cei internaţi acolo şi, în cele mai multe cazuri, instituţia a constatat că e nevoie de fonduri suplimentare pentru aceste centre care să acopere personalul necesar de la medici, psihologi, asistenţi sociali şi până la persoanele care efectiv îi îngrijesc pe cei internaţi acolo.

Avocatul Poporului: DSP Ilfov a făcut 10 controale în acele centre, în 3 ani, care demonstrau că instituţiile abilitate îşi exercitau aşa cum trebuie competenţele

„Instituţia noastră nu are competenţe de control. Controale pot să facă acele instituţii ale statului care autorizează funcţionarea acelor centre şi care, în urma controalelor, pot să dea şi sancţiuni. Instituţia noastră este una de mediere. Noi avem două tipuri de intervenţie pe care le putem folosi. Pe de o parte, un departament din cadrul instituţiei este Mecanismul pentru prevenirea torturii şi a relelor tratament şi cu acel departament facem vizite, care sunt vizite de prevenire. Deci nu ne cheamă cineva. Noi ne ducem inopinat şi vedem ce găsim. Şi sunt vizite pe care le facem la penitenciare, la centrele pentru persoane în vârstă şi la centre pentru copii, la spitale de psihiatrie. Deci în toate aceste locuri care generic sunt numite locuri de detenţie în sensul în care nu poate să plece prin simpla ei voinţă de acolo. Deci aceasta este o formă a noastră de intervenţie, aceste vizite de prevenire În urma lor, tot ce putem să facem este un set de recomandări pe care îl adresăm de regulă celor care conduc acele penitenciare, centre sau spitale şi, atunci când este cazul, ne adresăm şi celor care au chiar atribuţiile de control”, a afirmat Renate Weber, luni la Prima News.

Avocatul Poporului Renate Weber a explicat, referitor la centrele în care au fost torturaţi bătrâni, că a primit mai multe adrese de la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov în lunile aprilie, mai şi iunie, în care spuneau că totul este în regulă şi că au remediat recomandările făcute de către Avocatul Poporului. „Am primit chiar cu o săptămână înainte, pentru ca după aceea să se vadă în presă care era de fapt situaţia acolo. Ori noi am primit un răspuns în care ni se spunea că lucrurile sunt deja remediate”, a mai spus ea. De asemenea, Weber a precizat că 10 controale, în 3 ani, au fost făcute de către DSP Ilfov în centrele în care s-au petrecut aceste rele tratamente vârstnicilor.