EXCLUSIV România Tv demască mafia REZIST a consultanţelor de milioane de euro. Cum erau cheltuiţi banii în timp ce românii mureau de covid în spitale

După ce Alexandru Rafila a sesizat Corpul de Control al premierului Nicolae Ciucă şi a cerut verificări cu privire la elaborarea PNRR pentru Ministerul Sănătăţii, România tv a obţinut documentul oficial în care se arată cum reziştii cereau zeci de mii de euro pentru proiecte facute fara oferte publice, cu preturi estimate de pe diverse site-uri din Romania.

21 feb. 2022, 22:49
EXCLUSIV România Tv demască mafia REZIST a consultanţelor de milioane de euro. Cum erau cheltuiţi banii în timp ce românii mureau de covid în spitale

România Tv demască mafia rezist a consultanţelor de milioane de euro. Victor Ciutacu a prezentat documentul oficial in care se arata cum  foştii miniştri USR cereau zeci de mii de euro pentru proiecte facute fara oferte publice, cu preturi estimate de pe diverse site-uri din Romania.

România Tv demască mafia REZIST a consultanţelor de milioane de euro

România tv a dezvăluit cum ajungeau reziştii să ofere 2000 de euro pe zi pentru consultanta, dar si sute de euro cazare pe noapte pentru cursuri ale angajatilor pusi in functii cheie. Totul se întâmpla în timp ce sute de oameni mureau in spitale din cauza covid.

 

 

 

 

 

 

Reamintim că Alexandru Rafila a sesizat Corpul de Control al premierului Nicolae Ciucă şi cere verificări cu privire la elaborarea PNRR pentru Ministerul Sănătăţii.

Una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi Andra Migiu, care a lucrat întâi la Banca Europeană de Investiţii, ulterior a venit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în timp ce ministerul era condus de Ioana Mihăilă. După ce a lucrat pentru întocmirea PNRR, Andra Migiu a revenit la Banca Europeană de Investiţii, această instituţie fiind una dintre beneficiarele banilor care vor veni prin PNRR.

Potrivit unor surse, BEI va primi 250 de milioane de euro, bani pentru asigurarea asistenței tehnice pentru înfiinţarea ANDIS, acea agenţie care să se ocupe cu dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti.

În replică, fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă îl acuză pe Alexandru Rafila că prin această sesizare nu face decât „să își justifice incompetența și întârzierile cu implementarea PNRR”.

„Ministrul Rafila și ”experții” din PSD ne arată din nou că nu știu cu ce se mănâncă construcția de spitale. Evident, sunt tot ”experții” care în trei ani de guvernare nu au început nici măcar unul din cele 8 spitale regionale promise de Liviu Dragnea.
Acum, ca să își justifice incompetența și întârzierile cu implementarea PNRR, iese din nou la atac și trimite corpul de control al premierului să verifice modul de redactare al componentei sănătate din PNRR. Componentă care a fost printre primele finalizate din planul pe care România l-a transmis și apreciată la nivelul Comisiei Europene.

Spune domnul Rafila deci că există în PNRR cheltuieli cu ”consultanța” în valoare de 25 de milioane de euro la ”investiții” de 5 milioane de euro. Sună cumva ciudat și spectaculos.

Când am reușit să obținem această sumă record pentru sănătate, Comisia a fost îngrijorată că Ministerul Sănătății nu are capacitate de a face spitale – și avea dreptate dacă ne uităm la ce au făcut de fapt ”experții” PSD. MS are două direcții diferite care se ocupă de construcția de spitale – amândouă ineficiente. Ele trebuiau să fie înlocuite de o Agenție specializată (ANDIS), un centru de excelență, cu lideri și angajați evaluați pe baza rezultatelor concrete și care să ofere cadrul necesar mobilizării actorilor din piață specializați în administrarea de proiecte majore de infrastructură spitalicească.

Am reușit finanțarea ANDIS din PNRR și asta e o realizare politică importantă, pentru că Comisia nu accepta fonduri pentru funcționarea instituțiilor decât în cazuri excepționale.

Rafila se plânge acum că este finanțată ANDIS din PNRR. Ciudat.

De fapt, situația este așa: 5 milioane sunt cheltuielile cu operaționalizarea și funcționarea ANDIS pe 5 ani, iar 25 de milioane sunt cheltuielile cu asistența tehnică. Investițiile sunt de fapt 1,7 MILIARDE euro. Rafila pune cruce celor 25 de spitale din PNRR.
Și acum să explicăm ce înseamnă asistență tehnică:
– Redactarea studiilor de fezabilitate pentru 8 spitale de importanță majoră: 12 mil de euro;
– Monitorizare de proiecte de construcții pentru 6 spitale de importanță majoră: 2.5 milioane de euro + 1.3 miloane pentru planificarea și monitorizarea etapelor de construcție și a instalării de echipamente medicale.
– Asistență tehnică pentru redactarea documentelor de achiziții publice și pentru derularea procedurilor de achiziții publice: 898.000 de euro;
– Asistență tehnică pentru dezvoltarea capacităților de management financiar a personalului ANDIS, in scopul elaborării de modele financiare, de analize cost-beneficiu, audit financiar: 268.000 euro
– Asistență tehnică permanentă pentru personalul ANDIS, instruirea personalului privind managementul portofoliilor de investiții în infrastructură – pe o perioadă de 5 ani – 3.360 mil euro
– Asistență tehnică pentru elaborarea normelor metodologice privind funcționarea și siguranța la nivelul spitalelor din România: 2 mil euro
– Asistență tehnică pentru operaționalizarea spitalelor: organizare, angajarea personalului, ghiduri, protocoale și proceduri interne, planificare de resurse umane, training pentru resursele umane, design si implementare suport IT, managementul riscului : 3.5 mil euro

Cum am ajuns la aceste costuri? Luând din experiența similară a instituțiilor care au mai făcut asta. Așa că domnul Rafila să își vadă de treabă și să înceapă să lucreze la actele normative care sunt deja într-o mare întârziere: criteriile de prioritizare pentru centrele comunitare, criteriile de prioritizare pentru spitale, ordonanța de înființare a Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate. Sau poate măcar să elaboreze normele pentru legislația primară care a fost deja aprobată în mandatul USR și care prevedea, printre altele, pilotarea și derularea unor mecanisme de plată/ rezultat, care ar aduce îmbunătățiri semnificative în calitatea actului medical. Acestea aveau termen decembrie 2021. Și acestea finanțabile din PNRR.

Asta dacă chiar îi pasă de sănătatea românilor…„, a scris Mihăilă pe pagina sa de Facebook joi.

Citeşte şi Dan Vîlceanu: „Există o campanie pentru a transforma PNRR în ceva rău pentru România”


loading...
Partenerii noștri