EXCLUSIV Roxana Bojariu anunţă anomalii meteorologice: Trecem de la ninsori, la lapoviţă şi ploi, vom avea fluctuaţii termice mari

Sfârșitul săptămânii promite din nou o vreme activă. În nordul, centrul și nord-estul țării se conturează chiar un nou episod de iarnă, ultimul înainte de o perioadă mai caldă, cu temperaturi de primăvară în multe zone.

26 ian. 2024, 22:37
EXCLUSIV Roxana Bojariu anunţă anomalii meteorologice: Trecem de la ninsori, la lapoviţă şi ploi, vom avea fluctuaţii termice mari

Roxana Bojariu, cliamtolog ANM, a analizat, în exclusivitate la România TV, evoluţia vremii în ultima lună de iarnă în România.

Ninsorile se întorc în acest weekend, mai ales în nord, centru și nord-est, iar vremea se răcește în mare parte din țară. De asemenea, ne putem aștepta la intervale cu vânt puternic, care vor accentua senzația de frig.

„Vorbim de aceeaşi cauză, tipul de circulaţie atmosferică pe continent. Daca efectele sunt atat de contrastante avem in sistem o cantitate sporita de energie, toate manifestarile cu care suntem obisnuiti ca timp sunt acum mult mai severe, avem de-af ace cu o regiune cu o presiune ridicata pe Europa care, pe partea sa, dinspre vestul Europei spre Altantic, aduce aer foarte cald dinspre sud, iar in rest avem pe partea sa spre est un aer mai rece care vine dinspre Europa de est”,  a explicat Roxana Bojariu, în direct la România TV.

Roxana Bojariu: „Per total, temperaturi mai mari ca în mod obişnuit şi în această iarnă”

„În plus, avem si aceste manifestari de intensificari de vant, avem de-a face cu modificari  in circulatie, am tot trecut in regim foarte ridicat de temp pe o anumita configuratie de transport de aer, au existat bruste modificari si am avut si aceste fluctuatii de vant. In sine, aceste modificari in tipurile de circulatie  atmosferica nu sunt ceva deosebit de aparte, dar intensitatea lor este deosebita, faptul ca avem acest contraste la o altitudine mare este nefiresc. Daca tragem linie, vom vedea ca am avut temperaturi mai mari decat in mod obisnuit, in sistemul climatic avem o cantitate sportita de caldura”, a mai spus Roxana Bojariu.

Prognoza meteo 27 ianuarie. Revin ninsorile în România! Șefa meteorologilor a făcut anunțul
Climatologul a atras atenţia că, în Spania, sunt acum 30 de grade Celsius, o temperatură foarte ridicată pentru această perioadă. „400 de staţii din zonă şi-au doborât recordurile zilei, este ceva deosebit, aşa ceva contează pentru toate regiunile lumii, mai ales că am avut o perioadă foarte caldă anul trecut”, a mai spus Roxana Bojariu, în exclusivitate la România TV.

„Gheaţa uşor topită devine patinoar”

Specialistul a comentat şi evoluţia vremii în weekend, cu avertizări de ninsoare la munte şi nord, dar cu înclăzire treptată în sud. „Nu vorbim de un fond de racire accentuata, ci de usoara incalzire cu fluctuatii, care se va accentua saptamana viitoare si, oricum, e problema aceasta a.. ghetii care se poate forma si stratul topit de gheata devine si mai alunecos, perioada asta de trecere de la un nivel la altul este foarte periculoasa din acest punct de vedere”.

Pe termen mediu, în următoare lună Roxana Bojariu nu anunţă evenimente deosebite. „Vor mai fi episoade de iarnă, dar acestea sunt din an în an tot mai scurte şi mai slabe ca intensitate. Săptămâna viitoare, vorbit de anomalii pozitive, cu 4-5 grade celsius peste normalul perioadei şi precipitaţii mai însemnate în partea de nord. Vor fi ninsori la munte şi în partea de nord a ţării, dar în zonele mai joase ninsorile vor fi înlocuite cu precipitaţii lichide, se trece de la zăpadă la lapoviţă”, a mai spus Roxana Bojariu.

Situaţia se păstrează cam în acesti parametri cam toata luna februarie, cu temperaturi mai ridicate, dar si cu un volum mai mare de precipitatii, de toate formele, dar repartizate geografic in functie de relief.

Sunt schimbări destul de mari din punct de vedere meteorologic, iar specialiştii spun că acestea vor afecta şi oamenii. Din nou vedem zilele acestea temperaturi destul de mari, se va ajunge chiar și până la 10 grade în anumite zone, apoi vine iarăși gerul.

Anomalii ale vremii în România. Viscol la munte, temperaturi de 10 grade în rest
„Avem o dinamică a circulației atmosferice în sectorul atlantico-european foarte mare și aceste modificări sunt, dacă nu prin amplitudine, dar ca fluctuații, normale.  Numai că amplitudinea, contrastul este foarte mare, într-adevăr, și acest contract foarte mare vine și cu probleme pentru noi toți.  Pentru oameni, sistemul imunitar este afectat, organismul trebuie să se lupte ca să se adapteze și consumă resurse pentru a se adapta la aceste contraste și de aici și probleme cu sistemul imunitar.

Dar perioadele foarte calde, alternate cu perioade mai reci, înseamnă și modificări în felul în care agenţii patogeni se dezvoltă și ne pot afecta și ei.  Așa că pe lângă ecosisteme, pe lângă culturile agricole, și oamenii sunt afectați de trecerile bruște.

Deci, e normal să avem fluctuații, dar nu la o amplitudine atât de mare. Și am putea să ne gândim iarăși la fondul acesta al încălzirii globale, pentru că avem o cantitate sporită de căldură în sistem, de vapori de apă în sistem, sunt încă anomalii pozitive destul de însemnate pe mare parte din Atlanticul de Nord, din Mediterană, chiar și din Marea Neagră.  Toate aceste lucruri alimentează sistemele de vreme care ne afectează în mod obișnuit.

În ce priveşte iernile geroase pe care le ştim noi, sigur vor mai exista astfel de episoade, dar frecvența lor și durata lor va fi din vor fi din ce în ce mai mici”, a spus Roxana Bojariu, coordonatorul secției de climatologie din cadrul ANM.