EXCLUSIV Scandalos! Cristian Ghinea şi-a asigurat un salariu de 5.000 de euro din banii veniţi de la buget. Metoda ingenioasă prin care sifona bani publici direct de la partid! – DOCUMENTE

Cristian Ghinea este recunoscut ca fiind cel care a redactat în mare parte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, care a fost ulterior negociat şi, în final, aprobat de Uniunea Europeană, dar s-a găsit într-o situaţie inedită atunci când USR a fost scos de la guvernare de PNL, astfel încât Ghinea s-a trezit şomer, el demisionând din Parlamentul European pentru a putea ocupa locul de ministru al Fondurilor Europene în guvernul PNL-USR-UDMR.

10 ian. 2023, 22:42
EXCLUSIV Scandalos! Cristian Ghinea şi-a asigurat un salariu de 5.000 de euro din banii veniţi de la buget. Metoda ingenioasă prin care sifona bani publici direct de la partid! – DOCUMENTE

Cristian Ghinea, unul dintre liderii USR, un apropiat al lui Dan Barna şi unul dintre componenţii numitului „team Barna” din partidul condus de Cătălin Drulă, nu a rămas mult timp fără un venit sigur şi permanent, salvarea venindu-i chiar din partea partidului din care face parte.

Astfel, compania de consultanţă a lui Ghinea este unic asociat şi administrator este plătită de USR cu suma de 5.000 de euro lunar (n.r. echivalent în lei la cursul zilei), bani proveniţi din subvenţia pe care partidul o primeşte de la bugetul de stat (vezi foto).

Thinking Ahead - USR

Victor Ciutacu: „Bagă hulpav, fără greţuri, mâna în butoiul bugetar cu miere”

Jurnalistul Victor Ciutacu, moderatorul emisiunii de prime time „Punctul culminant”, de la România TV, a comentat situaţia, explicând şi legăturile pe care Ghinea le are cu diverse persoane din anturajul USR şi din sfera ONG-urilor.

„USR e partidul politic care latră cel mai agresiv când vine vorba de cheltuielile nesăbuite ale formațiunilor politice din bani de la bugetul de stat. Numai ca, în realitate, rezistii nici măcar nu mimează corectitudinea. Baga hulpav, fără grețuri, mana în butoiul bugetar cu miere. Strategul și ideologul partidului, fostul ministru al fondurilor europene, ex ong-istul Cristian Ghinea, rămas șomer după experienta guvernamentala, a găsit modalitatea de a se plăti singur de la bugetul public.

Mai exact, din banii primiți de USR ca subvenție de la bugetul de stat, partidul plătește consultanta, 5.000 euro/luna, unei firme al carei unic asociat și administrator este…Cristian Ghinea.

THINKING AHEAD RESEARCH AND CONSULTANCY S.R.L.

Firma respectiva a trecut, în timp, prin mai multe schimbări de nume și acționariat. Înainte ca Ghinea sa o preia oficial, în acte, calitative de administrator și asociat erau deținute de partenera sa de viață, Oana Maria Ganea, menționată ca atare și în declarațiile sale publice de avere.

Oana Maria Ganea e nimeni alta decât sora Lianei Ganea, factotumul ONG-ului Agenția de Monitorizare a Presei, devenit între timp Active Watch, fondat de jurnalistul Mircea Toma, reprezentantul USR în CNA.”, a spus Ciutacu, la România TV.

Nu este prima dată când Ghinea îşi inventează posturi

Imediat după ieşirea de la guvernare a USR, Cristian Ghinea şi-a asigurat o altă sursă de venit, pe baza faptului că a fost cel care a redactat PNRR-ul.

În ajutorul lui Cristian Ghinea a sărit atunci europarlamentarul USR, Dragoş Pîslaru, considerat unul dintre „băieţii deştepţi” ai Guvernului Cioloş, în prezent coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi implementarea PNRR la nivel european. Pîslaru a fost cel care i-a creat lui Ghinea un job pentru a cerceta cum e implementat PNRR, din banii declarați de el însuși de ”politici publice/cercetare”, desigur, prin încredințare directă.

Nu există alţi cercetători pentru a-i face concurenţă lui Ghinea, fără a fi nevoie să fie scos la concurs postul oferit fostului ministru al Fondurilor Europene. Proiectul gestionat de Ghinea se vrea a fi o monitorizare paralelă pentru toate statele europene, inclusiv pentru România, creată de Parlamentul European. Ar fi un „scoreboard” pentru PNRR, însă nu e clar cine ar avea nevoie de aşa ceva, în afară de Cristian Ghinea.

Citeşte şi: VIDEO: Demonstrație de forță pentru afaceristul român Dorinel Umbrărescu. A pregătit utilajele pentru Autostrada Moldovei. CNAIR: „E un constructor puternic” | EXCLUSIV