EXCLUSIV. Scandalul Arafat-Rafila revine. DSU ar putea prelua medicina de urgenţă, conform unui proiect al MAI

Bubuie iar scandalul Arafat-Rafila; proiect de lege pentru organizarea MAI, pus in consultare publica, FARA AVIZUL MINISTERULUI SANATATII, prin care asistenta medicala de urgenta trece in subordinea MAI.

26 apr. 2022, 22:22
EXCLUSIV. Scandalul Arafat-Rafila revine. DSU ar putea prelua medicina de urgenţă, conform unui proiect al MAI

Scandalul Arafat-Rafila revine după o pauză de Sărbători! România a „rezolvat” pandemia de Covid 19 şi miliardele aruncate pe vaccinuri inutile şi a revenit la luptele interne. În timp ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat public că vrea să treacă în subordinea sa sistemul sanitar de urgenţă, MAI, unde secretar de stat cu atribuţii în acest sens este Raed Arafat, a întocmit, potrivit România TV, un proiect de lege prin care Ministerul de Interne ar urma să coordononeze întreaga asistenţă de urgenţă. Potrivit proiectului, care, culmea ironiei, nu are nevoie şi de avizul Ministerului Sănătăţii, DSU ar urma să se ocupe şi de medicina de urgenţă.

Alexandru Rafila îi dă replica lui Raed Arafat, după tensiunile apărute pe tema transferării unităților de primiri urgențe de la SMURD la MS: „Trebuie inițiat acest proces” – EXCLUSIV

Ce spune proiectul de lege prezentat de România TV: 
8. asigură coordonarea integrată, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență;

(5) Departamentul pentru situații de urgență coordonează integrat, la nivel național, activitățile de protecție civilă, prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, potrivit legii.

Proiectul de lege al MAI, aflat în transparenţă:

Proiect Lege organizare MAI

Ministrul Alexandru Rafila a răspuns în exclusivitate pentru România TV. Acesta a arătat că noul proiect de lege al lui Arafat încalcă legea dar și codul administrativ. „Asistența MEDICALĂ de urgență, aparținând asistenţei de sănătate publică, „componentă a sistemului de sănătate publică” NU face parte din DOMENIUL DE ACTIVITATE al Ministerului Afacerilor Interne, aparținând (…) DOMENIULUI de activitate al Ministerului Sănătății.

SMURD, motiv de dispută între ministrul Sănătăţii şi Raed Arafat. Rafila: „Poate domnul Arafat ar fi îndreptățit să lucreze în MS ca secretar de stat, poate chiar ca ministru”
Contrar prevederilor art 9 din Legea nr 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative Ministrul Sănătății NU este prevăzut printre miniștri care AVIZEAZĂ PROIECTUL de Lege în discuție, deși actul normativ reglementează activitățile de asistență MEDICALĂ de urgență care aparține asistenţei de sănătate publică, componentă a sistemului de sănătate publică, coordonată, conform legii, de către Ministerul Sănătăţii”.

Şeful DSU, Raed Arafat, afirma recent că puterea sistemului rezidă din modul în care este construit şi anunţă ă a cerut colegilor din DSU o campanie de informare pentru ca toată lumea să cunoască modul în care este organizat sistemul medicinei de urgenţă în România.

”Sistemul de urgenţă este unul complex, integrează mai multe structuri, medicale şi nemedicale. SMURD este doar o parte din acest sistem şi nu are cum să funcţioneze separat de restul structurilor. Puterea sistemului nostru este în modul în care este organizat şi in modul în care integrează personalul şi resursele din cadrul UPU-SMURD, IGSU, IGAv, Ambulanţă şi SALVAMONT”, a scris, pe Facebook, Raed Arafat.