Alexandru Rafila îi dă replica lui Raed Arafat, după tensiunile apărute pe tema transferării unităților de primiri urgențe de la SMURD la MS: „Trebuie inițiat acest proces” – EXCLUSIV

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a venit cu noi precizări pe tema integrării SMURD în cadrul Ministerului Sănătății, care a generat tensiuni cu Raed Arafat.

14 apr. 2022, 21:58
Alexandru Rafila îi dă replica lui Raed Arafat, după tensiunile apărute pe tema transferării unităților de primiri urgențe de la SMURD la MS: „Trebuie inițiat acest proces” – EXCLUSIV

Întrebat de Victor Ciutacu dacă mai are de gând să aducă unitățile de primiri urgențe de la SMURD la Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat:

„Problema e și simplă și complexă în același timp. S-a lansat chestiunea cu SMURDUL, o structură militarizată, există și în alte țări. Se ocupă de descarcerări, intervenții cu elicopterul și transport. Nu are nicio legătură cu unitățile de primiri urgențe. Și nici ambulanța. Ambulanța oferă un serviciu medicalizat, iar SMURD oferă un serviciu nemedicalizat. Sunt paramedici, oameni care au beneficiat de instruire, dar nu sunt profesioniști în domeniul sănătății.

Eu am spus că trebuie inițiat un proces care să facă posibilă reîntregirea sistemului de sănătate, iar medicina de urgență e o parte a asistenței medicale, care trebuie coordonată de Ministerul Sănătății, nu de MAI. Acest sistem nu există în nicio țară. Și în România trebuie la fel. Dar acest lucru trebuie construit treptat, nu se poate face peste noapte. Și nu trebuie legat de persoana mea sau de persoana domnului Arafat, despre care eu mereu am avut cuvinte de laudă față de activitatea pe care a desfășurat-o până acum. O soluție e să vină dânsul la Ministerul Sănătății. Să se decidă ce își dorește, SMURD sau asistență medicală de urgență. Sunt două lucruri diferite”.

Citește și Raed Arafat se opune categoric planului lui Alexandru Rafila de a-l lăsa fără SMURD: „Nu văd niciun motiv să stricăm ce s-a dovedit a fi foarte eficient”

Ministrul Sănătății a explicat că, în primul rând, pentru ca acest proces să meargă înainte e nevoie de o natură legislativă. Alexandru Rafila a explicat că nu a afirmat nicio secundă că SMURD-ul ar trebui să treacă la Ministerul Sănătății, așa cum s-a înțeles inițial.

„Acest proces necesită două lucruri importante. În primul rând, e vorba de o decizie de natură legislativă, care să se concretizeze. Și reprofesionalizarea Ministerului Sănătății, domeniul medicinii de urgență. Eu când am venit la MS era un singur angajat care se ocupa de această problemă. Eu îmi doresc ca toate elementele sistemului de sănătate să fie coordonate unitar de MS, indiferent cine e ministrul Sănătății. Eu cred că sprijinul politic depinde de capacitatea de a explica lucrurile și de a evita diversiunile. Chestiunea cu SMURD-ul a fost o diversiune. Inclusiv domnul Ciolacu a răspuns la o întrebare care nu avea, de fapt, subiect. Eu nu m-am referit la SMURD. Domnul Ciolacu a fost întrebat dacă e de acord ca SMURD să treacă la MS. Ori lucrul acesta nu s-a discutat, eu nu am spus asta. Nici nu se pune problema. Dânșii sunt pompieri, nu ar fi logic și normal ca MS să coordoneze o structură a pompierilor, e deplasat și ilogic”, a explicat Rafila, în emisiunea Punctul Culminant, de la RomâniaTv.

Citește și Alexandru Rafila vrea să-l lase pe Raed Arafat fără SMURD şi UPU-urile spitalelor: „Serviciile medicale de urgenţă trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Lucrul ăsta este clar pentru toată lumea”

Întrebat dacă Ministerul Sănătății se ocupă acum de partea de vaccinare, în locul Grupului de Comunicare Stategică, Rafila a răspuns afirmativ.

„Da. De partea de vaccinare doar Ministerul Sănătății se ocupă în momentul de față. De la 1 iulie responsabilitatea revine exclusiv MS”, a mai spus ministrul.

Citește și Ciolacu nu e de acord cu planul lui Rafila de a muta SMURD la Ministerul Sănătății: „Doamne ferește! Este exclus să distrugi ceva ce funcționează”