EXCLUSIV Sebastian Burduja, despre avantajele aplicaţiei ROeID: „Se pot plăti și amenzile rutiere”

Sebastian Burduja a vorbit despre avantajele aplicaţiei ROeID, care a fost lansată joi de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aceasta va putea fi folosită în platformele gestionate de instituţiile publice pentru a ne autentifica în alte platforme private.

25 mai 2023, 15:36
EXCLUSIV Sebastian Burduja, despre avantajele aplicaţiei ROeID: „Se pot plăti și amenzile rutiere”
Sebastian Burduja, despre avantajele aplicaţiei ROeID

Sebastian Burduja, despre avantajele aplicaţiei ROeID. Practic, aceasta asigură identitatea digitală a tuturor cetăţenilor României, facilitându-le autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar şi conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. O imagine a cărţii de identitate, un selfie şi un video scurt sunt paşii necesari pentru crearea contului ROeID. (Citește AICI mai multe detalii)

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a dezvăluit, în exclusivitate, pentru Româniatv.net, care sunt avantajele acestei aplicații și cum va putea fi folosită în platformele gestionate de instituţiile publice.

Citește și: România va avea internet de mare viteză. 11 localități din Bihor vor avea în sfârșit aces la internet de mare viteză. Sebastian Burduja: ”Până la final de 2025 prin PNRR de peste 150 de milioane de euro toată România va fi conectată”

Sebastian Burduja, despre avantajele aplicaţiei ROeID

  • Cum va fi implementată în mediul rural?

Luând în considerare datele din Ghișeul.ro, administrațiile publice din mediul rural sunt mai reticente în a implementa soluții digitale. Acest lucru nu înseamnă însă că și membrii comunităților din mediul rural sunt reticenți. Sunt convins că, urmând cei 4 pași necesari pentru crearea identității digitale, extrem de simpli și rapizi, toți românii vor putea să beneficieze de avantajele interacțiunii digitale cu administrația.

  • Ce acoperire preconizeaza că va avea în rândul persoanelor trecute de 40- 45 de ani?

Acoperirea va fi 100% – aplicația va fi disponibilă pentru toți cetățenii Românei din țară și din diaspora. Identitatea digitală nu va fi însă obligatorie, ci va fi opțiunea fiecăruia dintre noi. Așadar, persoanele peste 40 de ani vor alege dacă își creează identitatea digitală – iar eu cred că beneficiile evidente (rapiditatea, ușurința în utilizare, accesul de oriunde și oricând) vor înclina decisiv balanța.

  • Se vor putea face și plăti, cum ar fi amenzi rutiere?

Da, prin autentificarea cu ROeID în aplicația mobilă sau platforma web Ghișeul.ro. Plus cazierul judiciar gratuit și sute de alte servicii publice digitale.

cum va putea fi folosită în platformele gestionate de instituţiile publice.

Citește și: România va avea internet de mare viteză. 11 localități din Bihor vor avea în sfârșit aces la internet de mare viteză. Sebastian Burduja: ”Până la final de 2025 prin PNRR de peste 150 de milioane de euro toată România va fi conectată”

  • Este jalon sau parte dintr-un jalon PNRR?

Nu este jalon PNRR, este un proiect finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2021, cu termen de finalizare august 2023. Noi am accelerat implementarea pentru a putea lansa o versiune beta cât mai curând.

  • Va avea și versiune web?

Inrolarea se face doar de pe device-uri mobile, gestiunea contului si autentificarea in sisteme terte se poate face de pe desktop/laptop.

  • Ce economii se preconizează la buget prin contul ROeID? Se vor face reduceri de personal?

Proiectul este destinat cetatenilor, sa nu mai consume bani si timp pe drum, mergand la institutii, vor putea interacționa cu administrația de acasa sau de la serviciu.

  • La ce platforme din Uniunea Europeană vor avea acces românii prin Contul ROeID?

ROeID va putea fi folosit la nivel european, fiind complementar proiectului SITUE – Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, care va fi softul comun de identificare al Europei.SITUE va facilita construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre UE, precum și cu furnizorii de identitate si servicii electronice din România.Prin realizarea acestui proiect gestionat de ADR, românii vor beneficia în viitor de proceduri de identificare electronică unitare și reciproce la nivelul întregii Uniuni Europene.

  • Cum îi va ajuta aplicaţia pe românii din Diaspora?

Toti romanii din diaspora pot interactiona direct din tarile de resedinta cu platformele guvernamentale din Romania, fara sa mai fie nevoie sa revina in tara pentru a-si crea conturi. De asemenea, vor putea să acceseze ghiseul.ro fără să aibă un card bancar emis în România.

Noua aplicaţie mobilă ROeID va fi disponibilă în Google Play Store şi Apple App Store, iar versiunea beta este disponibilă de astăzi doar pentru sistemele Android.